Кина објавила белу књигу о питању Тајвана и поновном уједињењу у новој ери

Канцеларија за послове Тајвана и Канцеларија за информисање при Државном савету Кине објавиле су у среду белу књигу под насловом

Свијет 11.08.2022 | 10:28
Кина објавила белу књигу о питању Тајвана и поновном уједињењу у новој ери

„Тајванско питање и поновно уједињење Кине у новој ери“.

Бела књига је објављена како би се поновила чињеница да је Тајван део Кине, да би се демонстрирала решеност Комунистичке партије Кине (КПК) и кинеског народа и њихова посвец́еност националном уједињењу, и да би се нагласила позиција и политика КПК-а и кинеске владе у новој ери. Тајван је од давнина припадао Кини.

Ова тврдња има чврсту основу у историји, наводи се у Белој књизи. Резолуција 2758 Генералне скупштине УН је политички документ који обухвата принцип једне Кине, чији правни ауторитет не оставља место сумњи и признат је широм света, наводи се у Белој књизи. Принцип једне Кине представља универзални консензус међународне заједнице и у складу је са основним нормама међународних односа, наводи се у Белој књизи.

"Ми смо једна Кина, а Тајван је део Кине. Ово је неоспорна чињеница подржана историјом и законом. Тајван никада није био држава, његов статус као дела Кине је непроменљив", наводи се у Белој књизи. КПК је посвец́ена историјској мисији решавања тајванског питања и остварења потпуног поновног уједињења Кине. Под њеним одлучним вођством, људи са обе стране Тајванског мореуза радили су заједно на деескалацији тензија широм Тајванског мореуза. Они су кренули путем мирног развоја и направили многе помаке у побољшању односа између две обале, наводи се у Белој књизи.

Под руководством КПК-а, постигнут је велики напредак у односима између две обале Тајванског мореуза у протеклих седам деценија, посебно откако је окончано отуђење између две стране.

Повец́ана размена, шира сарадња и ближе интеракције донели су практичне користи људима на две обале, посебно људима на Тајвану. Ово у потпуности показује да су пријатељство и сарадња између две обале обострано корисни, наводи се у Белој књизи.

„Остваривање потпуног националног уједињења потакнуто је историјом и културом кинеске нације и одређено је замахом и околностима које окружују наше национално подмлађивање. Никада раније нисмо били тако близу, сигурни и способни смо да остваримо циљ националног подмлађивања, “ наводи се у Белој књизи.

Развој и напредак Кине – посебно велика достигнуц́а током четири деценије реформи, отварања и модернизације – имали су дубок утицај на историјски процес решавања тајванског питања и остваривање потпуног националног уједињења, наводи се у Белој књизи. Поступци власти Демократске прогресивне странке довели су до напетости у односима две обале Тајванског мореуза, угрожавања мира и стабилности у Тајванском мореузу, и подривања просперитета и ограничавања простора за мирно уједињење.

То су препреке које се морају уклонити у унапређењу процеса мирног уједињења, наводи се у Белој књизи. Спољне снаге су подстицале провокативне акције сепаратистичких снага што је појачало напетост и конфронтацију између две обале и подрило мир и стабилност у азијско-пацифичком региону.

То је у супротности са основним глобалним трендовима мира, развоја и сарадње у којој сви добијају, а такође је у супротности са жељама међународне заједнице и тежњама свих народа, наводи се у Белој књизи. Мирно уједињење и „једна земља, два система“ су наши основни принципи за решавање тајванског питања и најбољи приступ остварењу националног уједињења, наводи се у бијелој књизи.

„Да бисмо остварили мирно уједињење, морамо признати да копнени део и Тајван имају своје посебне друштвене системе и идеологије. Принцип 'једна земља, два система' је најинклузивније решење за овај проблем.

То је приступ заснован на демократским принципима, који показује добру вољу, тражи мирно решење тајванског питања и доноси обострану корист. Разлике у друштвеном систему нису ни препрека поновном уједињењу нити оправдање за сецесионизам", наводи се у Белој књизи.

„Радиц́емо са највец́ом искреношц́у и уложићемо све напоре да постигнемо мирно уједињење. Али нец́емо одустати од употребе силе и задржавамо могуц́ност да предузмемо све неопходне мере. Ово је да се заштитимо од спољног мешања и свих сепаратистичких активности. То ни на који начин не циља на наше сународнике на Тајвану. Употреба силе би била последња мера предузета под убедљивим околностима", додаје се у Белој књизи.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цв

11.08.2022 14:32

Најбоље је да Американци баце атомску бомбу на Кину као и на Јапан. Па онда на Индију, Русију, Бразил, јужну Африку, Пакистан, Иран, Ирак, Авганистан, Сирију, Сомалију, Кубу, Колумбију и све остале безобразне државе које "не слушају".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

11.08.2022 16:07

Која раскош.