Посланици и министри хоће опет у клупе Парламента БиХ

Чак двије трећине актуелних посланика у Представничком дому Парламента БиХ на предстојећим општим изборима покушаће да избори нови мандат и остане на тој адреси још четири године, показују кандидатске листе партија из Републике Српске и ФБиХ.

Босна и Херцеговина 11.08.2022 | 07:42
Посланици и министри хоће опет у клупе Парламента БиХ

Представнички дом броји 42 члана, од којих се двије трећине непосредно на изборима бирају са територије Федерације, а трећина из Српске.

СНСД је одлучио да свих својих пет посланика поново стави на изборне листе. То су Сњежана Новаковић Бурсаћ, Драган Богданић, Љубица Миљановић, Небојша Радмановић и Сања Вулић, а на списку је и Обрен Петровић, који у овом мандату дјелује у саставу Српског клуба.

ПДП је повукао исти потез. Бранислав Бореновић и Мира Пекић поново иду у трку за гласове, за разлику од Мирка Шаровића и Драгана Мектића из СДС-а, са којима дјелују у истом посланичком клубу, те Ненада Нешића, кадра ДНС-а, који на изборима мјерка фотељу члана Предсједништва БиХ.  

СДА у Представничком дому има осам посланика. Половина их је добила зелено свјетло врха странке да на изборима покушају поново да обезбиједе те исте позиције.

Тако да су на кандидатској листи Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Нермин Мандра и Шемсудин Мехмедовић.

Слична ситуација је у хрватском блоку, који предводи ХДЗ-а БиХ. Одлучили су да троје од актуелних пет посланика пошаљу у изборну трку и овај пут.

Ријеч је о Николи Ловриновићу, Предрагу Кожулу и Даријани Филиповић, док је Борјана Кришто кандидат ХДЗ-а БиХ за хрватског члана Предсједништва БиХ.

И СДП БиХ рачуна махом на исте играче, те су на листи Саша Магазиновић, Зукан Хелез и Нермин Никшић, а слично је и код Демократске фронте, којом руководи Жељко Комшић.

Одлучено је да мандат покушају освојити Џенан Ђонлагић, Златан Бегић и Влатко Главаш, који су већ четврту годину у Представничком дому Парламента БиХ.

Подршку бирача поново траже и Предраг Којовић, Аида Баручија, Јасмин Емрић и Денис Звиздић, који је 2018. године мандат у Парламенту БиХ освојио као кадар СДА, а на овим изборима наступа у име странке Народ и правда.

Уз тих 25 посланика, у Представнички дом би и три делегата из актуелног сазива Дома народа. То су Младен Босић (СДС), Марина Пендеш (ХДЗ БиХ) и Златко Милетић, који је дјеловао у клубу хрватског народа.

Осим њих, на кандидатским листама су и друга позната и непозната лица са домаће политичке сцене.

Мјесту у Парламенту у Сарајеву нада се и бивши премијер Унско-санског кантона и бивши градоначелник Бихаћа Хамдија Липовача, који је сада члан Странке за БиХ, предсједник ХДЗ-а 1990. Илија Цвитановић, али и Дерво Сејдић, који је на листи СДП-а БиХ.

Посланичку столицу у Сарајеву мјеркају, између осталих, и потпредсједник ФБиХ из реда Срба Милан Дуновић (ДФ), вршилац дужности директора “Аутопутева РС” и одборник у Бањалуци Слободан Станаревић (ДЕМОС), потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић (УС) и шеф Клуба СДС-а у републичком парламенту Миладин Станић.

Међу кандидатима су и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић (СНСД) и директор Републичке управе за цивилну заштиту Милан Новитовић (УС).

Повратку у посланичке клупе надају се Сенад Шепић, бивши кадар СДА, а сада у име коалиције “Држава”, те Александра Пандуревић из СДС-а.

Министри

У изборној трци за мјеста у Парламенту БиХ су и бројни политичари који су на позицијама министара и замјеника на нивоу БиХ и у Српској.

На листама су Зоран Тегелтија, Сифет Поџић, Мијо Крешић, Недељко Јовић и Анкица Гудељевић из Савјета министара, те премијер Српске Радован Вишковић и министри Сребренка Голић, Недељко Ћорић и Вјекослав Петричевић.

(Глас Српске)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Хахаха

11.08.2022 06:22

Знаци све исто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или

11.08.2022 07:36

Највећи буџетски издаци биће за лијечење ових стараца, парламентараца. А луди народ ће опет за њих гласати. Кад нам је добро, ништа не мијењати.

Name

Требавка

11.08.2022 07:37

Довољно је аналзирати рад обрена Петровића из Добоја у Парламенту да би дошли до закључка да су избори фарса.Тај лик није уопште учествовао у раду јер његових дискусија нема у скупштинским стенограмима.И тај ће поново сједити или спавати у Сарајеву о трошку грађана.И чији је он посланик.Народни сигурно није

Name

И

11.08.2022 06:23

Ја овђе не виђех ни једно једино ново име, а сви причају хоћемо промјене. Које промене? Може ли ми мени глупом то неко појаснити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ун

11.08.2022 06:56

Шта хоће ови из СНСД-А? Мало им оних украдених милиона,па хоће још. НЕЋЕТЕ ВИШЕ,СВИ НА РОБИЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан за Ун

11.08.2022 07:45

Ти правиш најбољу рекламу за СНСД.

Name

Дудуцење по кукурузима

11.08.2022 06:58

А она увреда за забу, мајкицка? Хоце ли и она понови просипати зуц у парламенту? Од комунисте до националисте, а цијело вријеме сељанка са дна каце, прави материјал за представника кметова цк!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.08.2022 08:32

Кад би ти мање мислио о СНСД-у и теби би било лакше!

Name

Ре

11.08.2022 14:21

Има она замјенике,барсацку,радмановица и лујку из Добоја.

Name

Сале

11.08.2022 07:04

Толико о промјенама које сви најављују, исти ликови деценијама це владати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.08.2022 08:06

А ја мислио тамо у том парламенту се тешко и мукотрпно ради па контам нећеш сад наћи замјену овима старима јер ће они једва чекати да појуре на неко друго радно место.Вероватно у приватни сектор

Name

XxЛ

11.08.2022 07:14

Ста це нам избори кад је опет све исто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

11.08.2022 07:20

Сви они требају у Зеницу и Фочу а не у посланичке клупе и народу на грбачу. Тешки лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Србац

11.08.2022 07:30

Све го сљам И преварант, а посебно ови из УС. Цуј петковиц велицина ххахахах. Обицан сеоски преварант И лазов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

11.08.2022 08:36

Црвени,све и да хоће,немају кога кандидовати!Мозете ли ми навести само једну особу,имало нормалну,сколовану,паметну,да не користи вокабулар великог баје,а да је у снсд-у?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2022 15:23

Има лујка из Добоја,мазалица,таминдзија,радмановиц,висковиц,зуниц и лазна посланица дусица.

Name

Промјене, промјене...

11.08.2022 09:19

али фотеља. Коме није јасно нек се јави доктору јер има озбиљне психичке поремећаје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не већином

11.08.2022 14:32

Већ све то плате грађани

ОДГОВОРИТЕ