Француска: Пожари у Жиронду, 10 хиљада људи евакуисано

У великим пожарима који су данас поново захватили департман Жиронд у региону Нова Аквитанија на југозападу Француске уништени су бројни стамбени објекти и евакуисано је око 10.000 становника, а неки су морали да се попну на кровове кућа да би избегли ватрену стихију.

Свијет 10.08.2022 | 22:17
Француска: Пожари у Жиронду, 10 хиљада људи евакуисано

Ватрогасци нису успевали да контролишу пожар упркос подршци авиона канадера, а над целом области небо је било наранџасто-црно, затамњено димом који је куљао из запаљених шума, преноси Ројтерс.

Пожари, који су у департману Жиронд уништили око 6.200 хектара површина прешли су и у суседни департман Ланд.

Француска, као и остатак Европе, овог лета се бори са узастопним топлотним таласима и највећом сушом, а десетине шумских пожара, од којих је најмање осам великих, букте широм земље.

"Припремите своја документа, кућне љубимце које можете понети са собом и најнужније ствари", наводи се у инструкцијама које је Савет департмана Жиронда објавио на Фејсбуку пре евакуације.

У оближњем градићу Остен полиција је раније ишла од врата до врата и саветовала грађанима да се евакуишу јер је ватра напредовала, а затворени су бројни локални путеви и аутопут.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар