Страни инвеститори заобилазе Српску због политике

БиХ је по висини страних инвестиција на дну листе у односу на земеље региона. Политичка и правна несигурност, сматрају упућени, кључни су разлози зашто страни капитал заобилази БиХ, а самим тим и Републику Српску. 

Босна и Херцеговина 10.08.2022 | 19:57
Страни инвеститори заобилазе Српску због политике

Директна страна улагања у Републику Српску варирају из године у годину, а рекорд је забиљежен 2018. године, када су износила 399,1 милион марака. 

“Политичка нестабилност и правна несигурност су први разлози због чега страни капитал не жели да дође у БиХ и ми апелујемо снажно да се политичка реторика и политичке битке, на неки начин морају ставити по страни и у први план у нашем друштву морамо ставити развој економије, подизање животног стандарда грађана. То морају да буду кључне поруке према грађанима, а и према страним инвеститорима”, сматра Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС.

Када имате заробљену земљу и непредвидиве законе и процедуре, сасвим је разумно да ће страни инвеститори заобићи Републику Српску и уложити у оне земље које гарантују сигурност пословања, сматра Јелена Тривић, потпредсједник ПДП-а.

“Када узмете по глави становника, инвестиције су у Србији четири до пет пута веће него у Републици Српској. Капитал тражи тамо гдје је сигурно, гдје постоји предвидљивост пословања, гдје постоји држава која штити и ствара услове да капитал дође. У Републици Српској ми то немамо.

Ми имамо заробљену земљу, имамо непредвидљиве законе, процедуре, рад извршних органа, који се не баве стварањем доброг пословног окружења, него потпуно супротно и то је нешто што треба мијењати. Наравно, политика је та која задаје оквир свему, са лошим и корумпираним политичким структурама.

Са неспособним режимом ви не можете имати стабилно пословно окружење у које капитал хрли да дође и гдје се отварају фабрике и погони. Гледали смо предсједника Вучића, клико фирми, фабрика и погона је отворио у посљедњих неколико година”, каже Јелена Тривић, потпредсједник ПДП-а

За разлику од Србије, која сваке године отвори хиљаде нових радних мјеста у производној индустрији, домаћи званичници вријеме проводе отварајући бензинске пумпе, које се већ након три дана од отварања, нађу затворене.

(БН  Фото:БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

реално

10.08.2022 18:21

Ако само мало хоћемо бити реални и поштени и анализирамо поступке два јарана, Додика и Човића, који све чине да униште БиХ, онда нам је ваљда јасно што је тако. Све док на власт не дођу љјуди који желе живјети у БиХ и радити на томе да народима омогуће живот достојан човјека какав имају људи у другим државама сигурно неће бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2022 23:57

?

Name

Тако је

11.08.2022 12:32

То је бас реално рецено.

Name

Борис

11.08.2022 13:30

И бакирова кћер се удаде не свадби од милион марака. Изгледа једино бакир поштен па уштедио

Name

Борис

10.08.2022 18:24

Једина истина коју је додик рекао је везана за чланство у снсд-у. Са чланством можеш имати поштен посао или красти, битно је да си друг члан. Исто то вриједи и за инвестиције, без ИМТ фактора и монопола на одређене послове нема улагања. Све подстицаје добијају исти људи који могу и не морају испуњавати услове. Ја да имам милионе, отишао бих вани и уложио их јер вјерујем да би додиковци узели 50% од свега што имам

ОДГОВОРИТЕ
Name

А тиме и БиХ

10.08.2022 18:39

Задак обављен! БиХ слаби И то нам је циљ! СНСД=Све Наше Сљедује Додику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2022 20:08

Браво!

Name

Нострадамус

11.08.2022 06:57

А он це Све насе да прода Арапима и задатак обављен као и на КиМ .

Name

Ре

11.08.2022 08:34

Браво?

Name

Татар

10.08.2022 18:39

Има ли ишта наше да се не морамо угледати ни на кога.Јос мало па ћемо ко србијанци ићи у wц

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.08.2022 18:54

Заобилазе наравно. Овдје се незна, ни ко пије, ни ко плаћа. Колико се ових наших Превозника регистровало у Словенији, Привредници у Федерацији. На сваком поступку у процедури, дужан је некога части. Тако се односе у Државној управи. Као да нису низашта кроз плату плаћени. Све треба још, још,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

10.08.2022 18:55

Ћеш ти за предсједницу и све из корјена промјенити. Нема још ни 2 мјесеца. Стрпићемо се до тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НикадВише

10.08.2022 19:05

Рођен сам и одрастао у Републици Српској. Сада живим у једној од најразвијенијих европских држава. Стицајем околности радим у сектору великих инвестиционих фондова. У последњих двадесет година покушао сам, на жалост, да у РС доведем неколико великих (милионских) инвестиција. Ради се о стотинама милиона. Нисам успио само зато јер нисам хтио да уђем у корупционашко коло актуелних водећих политичара. Све дам их лично упознао. Да не објашњавам које сам лично непријатности доживио. Због тога никада више нећу ни покушати да доведем неког инвеститора. А лично заобилазим БиХ у широком луку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2022 20:12

Вјерујем. Невјероватно је које смо дно дна дозивјели, зар нисмо способни да уредимо друство тако да зивот буде љепси и квалитетнији за све?

Name

Хахахахохохо

10.08.2022 20:56

И немој никад више. И ово ти је превише

Name

Милан

10.08.2022 20:36

Ахахахахахаха, чуј приче заобилазе страни инвеститори Републику Српску а данас Амерички инвестициони фонд прихватио понуду за РЖР Љубија! Ови из опозиције не знају више гдје ударају, вода им у ушима пошто виде да губе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били ту неки,па отисли

11.08.2022 04:14

Ста се подразумева под "страним инвеститорима"?Да ли је све то бас тако?Ко су инвеститори? Ста зеле а ста нуде Републици Српској? Који је разлог њиховог улагања? У ста би све то они улагали и како би се делио профит?Мора ли му се закон прилагодјавати?Ста мисли о екологији? Где би плацали порез? Каква би била права радника у тим, могуцим предузецима? Не бих да мрацим али је мозда боља да неки не додју.Да не буде, досли неки добили све бесплатно. Инфраструктуру и остало, не плацају,струју и воду, плаца им се по сваком запосленом, профит порез носе тамо одакле су досли, загадјују околину,радници раде у не адекватним условима или цак доведе своје раднике и тако даље. Не зелим ја да казем да има таквих,Бозе сацувај,него, није све црно-бело. Свако је фин док се не доказе супротно.Да не буде после ко је крив,ко је кога где "довео".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

11.08.2022 07:05

Највеци инвеститори на које се треба ослонити су наса дијаспора. Медјутим они управо раде на томе да се дијаспори огадила Домовина јер они хоце да дијаспору пљацкају. Ем сто нас народ тјерају из Републике Српске ем им је нормалан долазак онемогуцен.

Name

Харис

11.08.2022 05:36

Ако је ово неко ипак уложи. И то у ову РСку. Или, у ову тада БиХ. Да је ово само понека. И да ова земља. Да она овамо улаже. И то овај свој новац. Гдје у овим другим земљама. И да се тамо ово пуно више улаже. Него што је ово код нас. Гдје ови инвеститори. Да они ово у те земље региона. Да они ово њих тада ово не заобилазе. Као што они заобилазе. И то тада ову нашу земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Харис

13.08.2022 12:55

Лос ти превод,Харисееее!