Истраживање: Кинеска економија постаје мотор светске економије

Око 78,34 одсто испитаника из 22 земље верује да је кинеска економија убризгала виталност глобалној економији за деценију и да је постала мотор светске економије, показало је заједничко истраживање које су спровели ЦГТН и кинески универзитет Женмин.

Свијет 10.08.2022 | 15:37
Истраживање: Кинеска економија постаје мотор светске економије

Истраживање је интервјуисало испитанике који у просеку имају 38,64 године из развијених земаља као што су САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Канада, Аустралија, Нови Зеланд, Јапан, Јужна Кореја, Сингапур, као и земаља у развоју као што су Бразил, Аргентина , Мексико, Тајланд, Индија, Пакистан, Уједињени Арапски Емирати, Египат, Нигерија, Кенија и Јужна Африка.

Више од половине испитаника има високо образовање, а 54,71 одсто има факултетско образовање, од чега су 15,22 одсто магистри и доктори.

Истраживање је показало да 91,46 одсто испитаника из Африке позитивно говори о економским достигнуц́има Кине. Следи Европа са уделом од 81,6 одсто, док је Северна Америка заузела трец́е место са 78,09 одсто.

Такође је показало да 84,13 одсто испитаника из земаља Иницијативе „Појас и пут“ (БРИ) високо говори о економским достигнуц́има Кине, више од оних из земаља изван БРИ. У међувремену, 84,02 одсто испитаника из земаља у развоју има поверење у кинеску економију, више него у економије развијених земаља.

Кинески бруто домац́и производ по глави становника порастао је са 6.100 долара на више од 12.000 долара у последњих 10 година, што 76,65 одсто испитаника верује да је изузетно. У истраживању, преко 70 одсто испитаника са пет континената верује да је Кина све богатија.

У руралној Кини има скоро 100 милиона људи који су извучени из сиромаштва у протеклој деценији, а велика вец́ина глобалних испитаника верује да су два главна разлога за историјско достигнуц́е у смањењу сиромаштва то што кинеска економија одржава брз раст и што кинески лидери одлучно корачају ка својим циљевима. 

Што се тиче брзог развоја технологије, испитанике је највише импресионирао кинески развој 5Г, вештачка интелигенција и брза железница. У Африци, 73,87   одсто испитаника највише је импресионирало кинески 5Г, а 55,28 одсто испитаника похвалило је брзу железницу у земљи. У Европи је 52,77 одсто испитаника импресионирано напретком земље у области вештачке интелигенције.

Огромна вец́ина испитаника имала је позитиван утисак о Кинезима, а 84,42 одсто афричких испитаника и 71,18 одсто европских испитаника верује да је кинески народ вредан и самомотивисан. У међувремену, 70,96 одсто испитаника из земаља БРИ и 74,26 одсто испитаника из земаља у развоју изразило је исти став.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кина

10.08.2022 17:50

Је примјер упорности и одлучности вриједног народа,а гдје се тако ради,резултати не заостају.Браво за Кину,и њен марљиви народ,уз жеље да напредују на дневном нивоу,све јаче,и све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред, рад, дисциплина

10.08.2022 18:58

Уредјен систем у сувереној дрзави са доста образованих, квалификованих а марљивих људи .... До Пекинга и вазне позиције се стизе знањем радом и то деценијским радом у провинцијама са великим резултатима а без мрље.... Мора напредовати. Није то измонтирани лоповски систем као код нас, суста супротност томе.....

Name

Ре

13.08.2022 19:53

У кини је опран мозак народу...послусни су паценици потцинили се систему социјалних кредита, говна би јели да им власт тако налози. А власт је увијек корумпирана на свој нацин. У Кини апсолутно такодје.