Обавезна достава извјештаја о наплаћеним накнадама

Банке у Републици Српској биће обавезне да клијентима физичким лицима најмање једном годишње бесплатно доставе или на други начин учине доступним извјештај о свим накнадама наплаћеним за услуге повезане са платним рачуном.

Република Српска 09.08.2022 | 15:35
Обавезна достава извјештаја о наплаћеним накнадама

Одлуку о томе донијела је Агенција за банкарство Републике Српске 28. јула, а примјењиваће се осам дана од објаве у Службеном гласнику Републике Српске.

Одлуком се прописује да је банка дужна да извјештајем о накнадама за услуге повезане са платним рачуном обухвати све накнаде које је наплатила кориснику за све услуге које му је пружила, укључујући и податке о свим каматама које је наплатила од корисника, као и о каматама које је корисник остварио.

Извјештај о свим наплаћеним накнадама за услуге повезане са платним рачуном, на уговорени начин, чији је садржај и изглед утврдио тржишни регулатор, банка је дужна да кориснику, без накнаде достави или на други начин уступи доступним најмање једном годишње.

Изузетно, у случају гашења платног рачуна, банка је дужна, након гашења тог рачуна, да кориснику без одгађања достави извјештај о наплаћеним накнадама који се односи на тај платни рачун за период од дана његовог гашења и то најкасније у року од 30 дана од гашења тог рачуна.

Банке су обавезане да своје пословање, организацију и акте ускладе са одредбама ове одлуке у року од четири мјесеца од њеног доношења. 

(Индикатор/ фото: Пиxабаy)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БЛ

09.08.2022 14:02

Браво за Агенцију. Коначно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

09.08.2022 14:42

Правосуђе најпоштенија институција у РС одмах до њих агенција за банкарство

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.08.2022 15:47

Правосуђе слуша политику. За јавна предузећа, без обзира на правду и важећа акта. Јер тамо су ВРШИОЦИ ДУЖНОСТИ СТРАНАЧКИ ЉУДИ. Затим. Потпуно једнако суди Другостепени Суд. За ТВ таксу по селима се Баба ПЛИЈЕНИ, овце, козе, крмци итд. А они за украс имају ТВ. Милионери и милијардери у РС, богати дужни и отписивања им струја. Регистрована фирма им се изгуби и остави дугове. У више наврата то чине они који су заштићени од Власти. Такође рагби по тротоарима имају кафиће, јер су заштићени међеди. Правосуђе у цијелини 0.

ОДГОВОРИТЕ