Ковид ће утицати на дјецу рођену у току пандемије?!

Откад је почела пандемија вируса корона људима широм света живот није био нимало лак. Чак и након две и по године од забележеног првог случаја, број инфицираних и даље је висок, па сви једва чекамо дан када ће се цела ова мора окончати. Међутим, судећи према најновијим писањима немачких медија, изгледа да ће последице ковида-19 бити далекосежније него што смо мислили.

Свијет 09.08.2022 | 12:14
Ковид ће утицати на дјецу рођену у току пандемије?!

Да ће нас корона пратити кроз читав живот најбоље су показала писања немачког Савезног завода за статистику у ком се тврди како ће новорођенчад рођена 2021. године због поменутог вируса имати краћи животни век од оне деце рођене у години пре избијања вируса, односно у 2019.

Животни век краћи за пола године

Како су, наиме, истакли у Заводу, очекивани животни век у Немачкој значајно је опао од почетка пандемије короне, па ће тако деца рођена током ковида-19 живети краће, односно, дечацима је животни век скраћен за 0,6 година, а девојчицама за 0,4 године.

Према речима Јонаса Шолија са Института Макс Планк за демографска истраживања у Ростоку, али и других статистичара, главни разлог за овакав развој догађаја је управо вирус корона.

- Главни разлог за овакав развој догађаја је изузетно велики број смртних случајева током таласа короне. Две узастопне године тако оштар пад синхронизован широм планете је потпуно необичан и апсолутни изузетак - казали су они.

 

Како је статистичар Шоли још додао, очекивани животни век у Европи повећава се последњих 100 година, али је за то време, истиче он, увек било падова, док је тренутни пад ипак критичнији од осталих.

- На пример, за време два светска рата, или током шпанског грипа десио се пад, међутим, после тога се увек враћало позитивном развоју. Понекад су кризе чак и убрзале тренд. Међутим, када је о корони реч, постоје и нови фактори ризика, као што су могућа економска криза или политичка нестабилност, па у том случају свакако можемо дуже чекати на повратак све дужег животног века - објаснио је Шоли, а пише "Дојче Веле".

"У питању је спекулација"

Колико наводи поменутог Завода о скраћеном животном веку "корона беба" пију воду, за "Блиц" је коментарисао епидемиолог Радмило Петровић и истакао како се вероватно ради о одређеној спекулацији и о нагађањима, а никако о чињеницама.

- То је највероватније спекулација. Треба да прође минимум 60-70 година како бисмо заправо и видели да ли је то што они тврде истина. Ја не верујем да је то тачно. Мислим да тако плаше људе, односно да им тиме поручују да треба боље да се заштите - истиче епидемиолог Петровић.

Поред скраћеног животног века, неизоставно питање је и да ли ће нам корона у будућности донети и нека друга, свакако непријатна изненађења када је здравље у питању? Како епидемиолог Радмило објашњава, то ипак зависи од особе до особе, односно, индивидуално је.

- Ковид инфекција је системска инфекција. Она захвата све органе и сва ткива и улази у крвоток, па се одатле задржава на оним местима у организму где је најслабија тачка отпора и где има предуслова за већа оштећења. Напада срце, прави тромбове, па је тешко утврдити где ће кога да погоди - истиче епидемиолог.

Ипак, оно што је сасвим сигурно, наводи епидемиолог, јесте да ће вакцина свима онима који су је примили против вируса, у многоме олакшати даљи живот са короном која, чини се, никако да нас потпуно напусти.

- Последице короне у будућности имаће везе са тим да ли смо вакцинисани, или нисмо. Вакцина помаже да из организма избацимо страно тело, односно уљеза. Вакцина је велико достигнуће у медицини још од 1796. године. Допринеле су да се изборимо са варичелом, тетанусом и осталим озбиљним болестима.

Оно што је сигурно јесте да су данас вакцине постале потпуно безопасне, односно чак 99.99 одсто безбедне. Са њима нема предозирања. Важно је нагласити да ће вакцинисани сигурно у неком проценту бити више заштићени од свих ковид таласа и постковид симптома који нас у наредном периоду очекују, те да ће имати блаже облике заражавања, и мању стопу смртности - закључио је епидемиолог Радмило Петровић.

(Блиц ФОТО: СХУТТЕРСТОЦК / РИНГИЕР)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

055

09.08.2022 11:29

Поново мкатите,оставите се ковида,све је познато,а њвсе злоупотребе,незнање ит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

****

09.08.2022 12:06

Ма немој ! Они са примљеном вакцином бит це мање здравствено угрозени кад им вирус продре у оеганизам ? Па ста је вакцина ,него директно уносење вируса у организам,а уз то цете ипак ,након неког времена обољети од истог . То вакцина? Вакцина је за мене ,кад се вакцинисес и немозес висе добити ту болест . Све остало је суоља прица. Мозете се бости до бесвијести и опет добити корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2022 14:56

Ма, ти си, царе, једноставно глуп ?

Name

Ре ре

09.08.2022 16:51

Једноставно је много паметнији од оних који се до бесвијести пелцују експерименталном генском терапијом БЕЗ икаквог логицног разлога.

Name

Зоран

09.08.2022 14:48

Бајден је преживио, ваљда ће и Радован килави?

ОДГОВОРИТЕ