Продаја пшенице на чекању – ратари незадовољни

У Семберији, продаја пшенице на чекању. Нема договора с откупљивачима о откупној цијени. Док домаће жито у силосима чека, многи прерађивачи се орјентишу на увоз.

Република Српска 08.08.2022 | 20:34
Продаја пшенице на чекању – ратари незадовољни

Семберски ратари у проблему. Пшеница у силосима чека да откупљивачи одријеше кесу, а они затворили капије, каже Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице.

“Капије свих млинова су затворене, нико не купује нашу пшеницу. Велики број произвођача је оставио пшеницу, као да је знао да ће кукуруз доживјети алармантну сушу.”, каже Бакајлић за БН.

У тренутку жетве откупљивачи су нудили цијену од 64 фенинга, али у пракси ни толико не желе да дају.

“Али је испао проблем, јер је та цијена од 64 пфенинга била дан или два и фактички за та два дана људи нису били у могућности да довезу.”, каже за БН пољопривредник Бошко Радић.

“Послије тога је одговорно тврдим, стао откуп пшенице. И ако је неко сад прода, продаје је испод цијене, која је била у моменту жетве.”

Док пшеница чека, чекања нема за рате кредита у којима су, кажу ратари, махом сви до гуше.

“Људима је напричана прича да треба пшеница да се лагерује, а већина пољопривредника је у кредиту. Људи су се надали да ће бити боље, али сваки дан неко зове ко је вољан пшеницу да прода, али нема је гдје да прода.”, истиче Радић.

Претходни састанци пољопривредника, откупљивача и представника власти нису уродили плодом.

“Ситуација није нимало добра, питање је и са јесењом сјетвом шта ће бити. Моје мишљење не треба је сијати, јер вдите која је манипулација они и даље увозе пшеницу. У таквој смо ситуацији да не можемо преживјети, а камоли да засијемо нову производњу.”, каже Бакајлић.

Ставове о откупној цијени пшенице, удару суше  другим актуелним проблемима у пољопривреди на сто ће ставити представници свих удружења из Босне и Херцеговине крајем седмице у Бијељини.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дука

08.08.2022 19:10

А дје цес од дрзаве оцекиват, од кад је вијека они су уцвиљевали народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

09.08.2022 05:43

Тржишна економија се ово зове, који кредити ако знаш да не можеш продати робу коју произведеш. Баш без везе.

Name

Господо

08.08.2022 19:12

Господо, ви сте пшеницу и већину послова обавили прије рата у Украјини и раста цијена. И ви би да се богатите на гладном народу. Какви смо нисмо боље ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

08.08.2022 19:24

Можемо затворити границе, и деценијама живјети од наших ратара, жито, поврће, воће, месо... Само да има мало добре воље. Вишкове извозити по супер цијенама... Али не.. кила сира 20км, телетина 30км, кромпир 2км а сељак га продаје по 0.10км...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

08.08.2022 19:41

Прво су вас завадили и оставили без аргумената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

09.08.2022 09:10

Додик обецао ако прихвате 64пф,он це врсити притисак у мунистарству да то проде.Ратарима није цијена стимала.Брод за бродом из Украјине вози зито,цијена зита се котрља низ брдо,а колико це на крају ратари наплатити видјецемо. Цијена 64 пф остала на небу.

ОДГОВОРИТЕ