Шта су ревизори нашли у Предсједништву БиХ?

Предсједништво Босне и Херцеговине је у прошлој години за употребу службених возила потрошило 368.465 КМ, од чега је на одржавање и поправке отишло 113.196 КМ.

Босна и Херцеговина 06.08.2022 | 08:39
Шта су ревизори нашли у Предсједништву БиХ?

Наводи се ово у недавно објављеном извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ о начину трошења новца Предсједништва БиХ у 2021. години. Ревизори су у свом извјештају скренули пажња на изузетно високе трошкове одржавања и поправки већине службених возила.

– Поред значајних километража и трошкова одржавања код већине возила, поново смо уочили изразито високе трошкове одржавања и поправке код појединих возила. Тако је само за одржавање и поправке “аудија 80”, који је купљен прије шест година, потрошено нешто више од 20.000 КМ – упозорили су ревизори.

Додали су да је за исто возило у 2020. години на име одржавања и оправки утрошено 22.636 КМ, а у 2019. години 21.168 КМ. Ревизори наводе да ово возило није предложено за продају, иако се за одржавање истог из године у годину троше значајна средства.
– Такође смо констатовали да један број фактурисаних резервних дијелова није обухваћен обрасцима за цијену понуде добављача са којима су закључени уговори, а да приликом њихове набавке углавном није вршена провјера њихових цијена на тржишту у складу са одредбама оквирних споразума. Само у појединим случајевима је вршена провјера цијена неуговорених резервних дијелова на тржишту – истиче се у ревизорском извјештају.

Додали су да је Предсједништво на крају 2021. располагало са 40 возила, те да су за гориво потрошили 162.570 КМ, ауто гуме 28.837 КМ, осигурање возила 27.610 КМ, услуге прања возила 25.631 КМ, а регистрацију моторних возила 9.141 КМ.

За потребе кабинета чланова Предсједништва кориштена су 24 возила, док је 12 возила кориштено за потребе Секретаријата!

Стимулације за редовне послове
Ревизори су имали замјерке и када су у питању стимулације, наводећи да је Предсједништво БиХ прошле године за те намјене потрошило скоро 22.000 КМ, а стимулације су исплаћиване запосленим који су били у комисијама за јавне набавке иако им је то у опису радног мјеста. Они су добијали сваки мјесец по 50 КМ по проведеном поступку јавне набавке.

– Иако је Предсједништво смањило износ стимулације за провођење процедура јавних набавки и даље смо мишљења да континуирано награђивање по овом основу није оправдано за запослене којима је ангажовање у процедурама јавних набавки у опису радног мјеста – наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори су напоменули и да постоје недостаци и када су у питању поступци јавне набавке.

– Код одређених набавки је уочено касно покретање поступка набавки у односу на датум истицања претходно важећег уговора/оквирног споразума. Примјер су набавке горива, мазива и пратећих роба у ФБиХ и у Републици Српској. До закључења нових уговора набавке су вршене код добављача на основу истеклих уговора – указали су ревизори.

Наводе и да Предсједништво БиХ у већини поступака набавки није тражило гаранције за уредно извршење уговора, као и гаранцију за озбиљност понуда, изузев у два поступка.

Ревизори су констатовали и да плате у овој институцији за два замјеника главног секретара још увијек нису усклађене са Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ, а о чему су писали у ревизијским извјештајима из ранијих година.
– Предсједништво БиХ је дужно ускладити одлуке о именовању и рјешења о утврђивању платног разреда за два замјеника генералног секретара с одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Коефицијенти који се примјењују за обрачун плата замјеника генералног секретара још увијек нису усаглашени са Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ, нити је у 2021. години било активности по овом питању – наводе ревизори.

Возач пензионер
У ревизорском извјештају се упозорава и на склапање уговора о дјелу, на које је прошле године дато 161.740 КМ.

Мјесечне накнаде, како стоји у извјештају, износиле су од 500 КМ до 2.800 КМ, а по овом основу су запошљавани су и они који су већ отишли у пензију.

– Посебно истичемо чињеницу да је вршено и ангажовање лица која су претходно пензионисана, а да за те позиције нису покренуте процедуре запошљавања у складу са Законом о раду у институцијама БиХ. И даље сматрамо да је пракса ангажовања лица по основу уговора о дјелу за обављање редовних послова нетранспарентна и неприхватљива за јавни сектор – истиче се у извјештају.

Додаје се да је по уговору о дјелу ангажован чак и возач који је раније био запослен на неодређено у Секретаријату и у 2020. је стекао услове за пензионисање.

Такође, у Секретаријату су по уговору о дјелу ангажоване и двије службенице након што су пензионисане.

– Настављена је пракса ангажовања лица по основу уговора о дјелу за редовне и систематизоване послове иако Предсједништво није имало финансијска нити друга ограничења у погледу запошљавања и провођења конкурсних процедура сходно важећим прописима – упозорили су ревизори.

Трошкови репрезентације без покрића
Додају да је Предсједништво БиХ прошле године на репрезентације потрошило 117.192 КМ и већи су за 21.472 КМ у односу на претходну годину.

Ревизијским поступцима је утврђено да су у појединим случајевима образложења за повод настанка трошкова репрезентације врло штура и уопштена те као таква нису адекватна и довољна за утврђивање основаности и оправданости настанка трошкова репрезентације.

Тако се за поједине рачуне као повод настанка трошка наводи службени састанак, радни ручак, обављање службене дужности и слично.

– Фактуре Службе за заједничке послове институција БиХ које се односе на интерну репрезентацију односно послуживање напитака током службених састанака, садрже и трошкове конзумације хране за које такође не постоје образложења повода настанка трошка – упозоравају ревизори.

Амбасадори
Додали су и то да је настављена пракса попуњавање дипломата у ДКП, а да претходно није усвојен извјештај о стању у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ.

– Предсједништво треба унаприједити интерне контроле, односно интерним актом успоставити контролне механизме који ће обезбиједити да именована лица испуњавају услове потребне за именовање амбасадора и других међународних представника БиХ – истичу ревизори.

Додају да је сачињен приједлог Одлуке о допуни Одлуке о поступку именовања амбасадора и других међународних представника БиХ којим бе се прије поступка именовања амбасадора обезбиједили додатни докази о испуњавању свих прописаних услова, али Предсједништво на сједницама није разматрало наведени приједлог.

У ревизорском извјештају се подсјећа да је Предсједништво БиХ на сједници одржаној 6. новембра 2019. године донијело Закључак којим се тражи од Министарства иностраних послова БиХ да обустави даље попуњавање дипломата из ДКП, до усвајања извјештаја о стању у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, с прегледом националне структуре запослених.

– Иако је Министарство доставило тражени извјештај Предсједништву БиХ 25. новембра 2019. године и тражило од Предсједништва да заузме одговарајући став и донесе појашњење закључка у смислу избјегавања додатних правних и финансијских посљедица те упућивало ургенције да се наведени Закључак стави ван снаге, Закључак Предсједништва у вези са обустављањем попуњавања дипломата у ДКП мрежи је још увијек на снази, што отежава рад и функционисање министарства – тврди се у извјештају ревизора.

Додаје се да Предсједништво, такође, није дало сагласност на Приједлог правилника о критеријумима за оцјењивање рада амбасадора, амбасадора ат ларге, шефова дипломатских мисија, представника БиХ при међународним организацијама, који је Министарство иностраних послова БиХ доставило Предсједништву 18. августа 2020. године.

Ревизори подсјећају да су још у извјештају о финансијској ревизији за 2019. годину констатовали како Предсједништво у поступку именовања амбасадора није провјеравало јесу ли испуњени услови како би одређена особа могла бити именована за амбасадора.

(Српска инфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

пензионер

06.08.2022 06:57

ја ако потрошим преко своје пензије ја то морам уредно вратити са каматом па нека и та господа сто тросе преко предвиђеног износа нека врате од личног примања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

06.08.2022 08:00

Три лопова седе у председнисту и само се као свадјају.

Name

Ре

06.08.2022 08:19

А китња на хармонику??

Name

Озтрн

06.08.2022 08:56

Кад највиса индтитуција у дрзави крси закон о да је то порука да нико закон и непостује. Лоси људи раде лосе ствари.

Name

Милан уа Борац

06.08.2022 08:58

Зар смијеш то рећи за Џаферовића и Комшића.

Name

Ре

06.08.2022 09:56

Да нису можда те фактуре за потрошњу фиктивне. А ревизија само констатује. Можда би требала СИПА радити ревизију.

Name

Михајло

06.08.2022 06:58

Куд бурле продје, трава не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

06.08.2022 07:11

Која брука: три коња на једном местуМалоумни магарци, свет се спрда са вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

06.08.2022 07:23

Наравно да су велики троскови, када је велики ИМТ ( има'л мене ту).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.08.2022 08:33

Ста вриједи сто су ревизори урадили кад нико у овој дрзави неодговара сто висе криминала то популарније

Name

Приједорцанин М.

06.08.2022 08:35

Ауто гуме и дијелови уградјују се у приватна возила као и гориво сто се сипа .

Name

Милан Србац

06.08.2022 08:39

Фукаре ,колико краду као да одржавају свемирски брод ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.08.2022 09:06

СВЕ ЈЕ ТО ДЕСЕТ ПУТА ГОРЕ.ПРИЛУКОМ КОНТРОЛЕ СЕ КОНСТАТУЈЕ ИЗВЈЕСТАЈ СА РЕЗЕРВОМ СТА ТО ЗНАЦИ ПЉАЦКА НЕ ВИДЈЕНИХ РАЗМЈЕРА АЛИ УПАКОВАНА У ДРУГИ НАЗИВ. У ОВАКВОЈ НЕ УРЕДЈЕНОЈ ДРЗАВИ ФУНКЦИЈЕ СУ ЈЕДНА ФОРМАЛНОСТ У КОЈОЈ ОНАЈ КО ТУ СЈЕДИ ПУНИ СОПСТВЕНЕ ДЈЕПОВИ А ДРЗАВА ТАПКА У МЈЕСТУ. СВЕ ЈЕ БОЛЕСНО И ТРУЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа

06.08.2022 09:26

Осим голих зидова. Све су опустошили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.08.2022 10:50

Какав ПРОСТАКЛУК од највиших функционера у Б и Х. То све плате леђа и руке мршавог радника. Нису то за њихова аута, него за све око њих. Тако ни правне државе, ни кажњавања, јер сви имају корист. Крив Народ у Б и Х, јер не размишља , како створити услове за живот својој дијецу. Диве се под шаторима Додику. Ђаво нека их носи у октобру 22. Године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

06.08.2022 11:03

Нашли два пања и пањину,благо нама с,њима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гтдрмр

06.08.2022 15:30

Ста су насли једног мудзахедина И једног мултикулти устасамудзахедин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

06.08.2022 21:26

Додика сигурно нису нашли...он и не иде тамо.

ОДГОВОРИТЕ