Истраживање: БиХ по богатству на 88. мјесту у свијету

"Глобал Финанце Магазине" у свом недавном истраживању "Најбогатије и најсиромашније државе свијета" уврстио је БиХ на 88. мјесто.

Босна и Херцеговина 05.08.2022 | 19:32
Истраживање: БиХ по богатству на 88. мјесту у свијету

Како се наводи у истраживању овог магазина, најбогатије земље свијета су Луксембург, Сингапур, Ирска и Катар, док су најсиромашније Сирија, Авганистан, Либан и Украјина.

"Посматрајући регион, Хрватска је на 53. мјесту, Црна Гора на 69, Србија на 72, Босна и Херцеговина на 88, а Албанија на 92. Ако једноставно узмемо у обзир бруто домаћи производ једне државе, збир свих добара и услуга које је држава произвела током једне године, онда бисмо морали закључити да су најбогатије нације управо оне са највећим бруто друштвеним производом, и то Сједињене Америчке Државе, Кина, Јапан и Њемачка", наводи се у анализи овог магазина.

Даље се пита, како би се економије, на примјер, Сингапура или Луксембурга икада могле мјерити са економијом таквих моћних структура када су оне само мале тачке на мапи свијета.

"Још један проблем са БДП-ом је што он не мјери расподјелу богатства.

Зато тачније представљање услова живота људи почиње дијељењем националног БДП-а сходно броју људи који тамо живе, БДП по глави становника и његова стопа раста говоре нам много више о друштвеном богатству које је потенцијално доступно свакој особи и да ли се ово богатство повећава или смањује током времена", наведено је у тексту.

Међународни монетарни фонд у ажурирању Свјетске економске перспективе из јула 2022. године пише да су енергија и храна неопходна роба са мало измјена те да су више цијене посебно болне за домаћинства са ниским примањима.

"Када се цијена других артикала, као што су електроника, намештај или забава, повећава, породице могу једноставно смањити или чак елиминисати потрошњу на њих. Што се тиче хране, гријања и превоза - што је често неопходно за зарађивање за живот - ово је много теже. Као резултат тога, економисти кажу да тренутна ситуација представља пријетњу и економској и социјалној стабилности", пише ММФ.

Економиста Жељко Шаин, рекао је за "Независне" да овај податак није добар за Босну и Херцеговину те да би економска политика у земљи требало да буде усаглашена како би држава могла напредовати.

(БН/Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кики123

05.08.2022 17:46

Добри смо. Мислим да лазе ова анкета за барем 30 мјеста Реално ми смо око 50-тог мјеста. Мало се ради солидно се зиви Превисе кукњаве безвезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2022 21:25

Мозда сектаси мало раде, а добро зиве. Лоповска посла.

Name

Реалност

05.08.2022 19:00

Слажем се Кики. Али с обзиром на каквом географском подручју живимо, може и мора бити пуно боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

05.08.2022 19:12

Извукло нас богатство наших снсд политичара,шпирић опет пише књигу да је прода и скочићемо бар за 10 мјеста,а он ће купити још један стан у Бечу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А засто

05.08.2022 19:24

Сирија, Афганистан, Либан и замислите богата и велика Украјина. Зато сто сотона еазотила и пљацка као Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није то богатство

05.08.2022 19:29

По глави становника него по глави измонтираних хегомонових полтрона и које је при том огромно а поравнају са "по глави становника" од које многи немају ниста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2022 08:43

То 88% то су на власти сто су све упропастили а мало раде а радник обицни погибе радеци за 650 марака поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

06.08.2022 19:07

После нас на табели се налазе само Сијера Леоне, Биафра и јос покоја подсахарска дрзава. Не знам како ове насе јадове од политицара није срамота отици негдје у свијет да нас овако јадне и бједне представљају.

ОДГОВОРИТЕ