Силоси пуни пшенице, чекају откупљиваче да одријеше кесу

Пољопривредници из Семберије и Мајевице још нису продали своју пшеницу, јер није постигнут договор с откупљивачима о цијени те је, како кажу, и јесења сјетва упитна.Рекао је ово за "Независне" Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, додајући да су откупљивачи "затворили капије" те се већ оријентишу на увозну пшеницу.

Република Српска 05.08.2022 | 14:21
Силоси пуни пшенице, чекају откупљиваче да одријеше кесу

"Њима је дозвољено да купују увозну пшеницу док наша стоји у силосима. Сада је све утихнуло и ми стварно више не знамо како даље и зашто смо сијали. Домаћи пољопривредници пропадају, док се купује увозна пшеница", нагласио је Бакајлић.

На питање колику цијену пшенице по килограму очекују пољопривредници од откупљивача, Бакајлић одговара да је то 72 фенинга, док, како каже, откупљивачи говоре да нуде 64 или 62 фенинга, али у пракси ни толико не желе да дају.

"Питање је како ће проћи и да ли ће уопште бити јесење сјетве ако се овај проблем не ријеши. Не знамо стварно шта ћемо даље и како ће бити. Неки се хвале да су договорили цијену, али то је ништа, јер нико неће да се прими те пшенице. Ми смо имали двије опције, да изађемо на улицу или да сачекамо, ево тренутно чекамо, а не знамо како ће бити наредних дана", казао је Бакајлић.

Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије, истиче за "Независне" да су након жетве откупљивачи куповали пшеницу по договореној цијени од 64 фенинга.

"Међутим, сада тренутно у Бијељини нико не откупљује пшеницу по цијени која је била у тренутку сјетве и многи пољопривредници још не знају шта ће са својим залихама који им стоје у силосима. Неки су се надали да ће доћи до договора и сачекали и тренутно је не могу никоме продати", објашњава Радић.

Додао је да у моменту жетве нису могли да постигну бољу цијену од 64 фенинга за откуп, те да не може рећи да ли су пољопривредници задовољни били том цијеном или нису.

"Многи су лагеровали пшеницу надајући се да ће бити боља цијена, међутим сад је тренутно нико не откупљује. Колико знам, никакав састанак није планиран о овом питању", навео је Радић.

Подсјећамо, на састанку произвођача и откупљивача пшенице који је почетком јула одржан у Бањалуци речено је да су приближени њихови ставови о откупној цијени.

Тада је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, истакао да су приноси пшенице око 5,5 тона у просјеку. 

"Разговарали смо о процесу откупа и након расправе је договорено да је откупна цијена од 60 до 66 фенинга по килограму, зависно од подручја, квалитета и услова које дефинишу произвођачи. У Србији је она око 63 фенинга", казао је након састанка Пашалић.

Међутим, Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, који је присуствовао овом састанку, тада је рекао да уопште нису приближени ставови произвођача и откупљивача.

"Сама откупна цијена коју су произвођачи изнијели је доказ да је та цијена само за опстанак газдинстава. Нама је у интересу да пошаљемо поруку да подржавамо произвођаче и да цијена мања од 67 фенинга не смије и не може бити", рекао је тада Петровић.

Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реалиста

05.08.2022 12:43

Не увозе они ништа јер је хљебна псеница исте цијене или скупља, можда увозе сточну, пшеницу лошијег квалитета. А многи откупљиваци немају пара, чекају кредите, знам јер исто имм пшеницу и нудим је јер ми требају паре али пара нико нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

05.08.2022 13:00

Сваке године иста прица. Продајте је у иностранство, сви плацу како нема псенице. Или сте мутави да је продате или сте безобразни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

05.08.2022 13:26

Хахахахаха коју увозну??!!Стално нас филују шупљим причама да је због Украјине све поскупило и гориво и пшеница и пелет и све живо!!Сад кад наши произвођачи имају за извоза они као увозе јефтиније!!Па сјеме им се затрло лоповско па ће на јесен Павловић и Стојановић узет милионе на брашну!!!Ееее земљо отвори се и прогутај стоку!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пунпадзија

05.08.2022 14:42

Само сацекајте зиму и децембар....па це они вас звати да вам понуде цјену...!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

05.08.2022 15:10

Па зар је нису просули до сад? Странацка удрузења пољопривредника манипулису сељаком а предсједници истакнути кадрови са сва три разреда сколе

ОДГОВОРИТЕ