Скупе "инвестиције" СНСД уништиле животни стандард грађана 

Ова власт на челу са СНСД у протеклих 10 година је повећала плате за укупно 270 КМ или за 27 КМ годишње или за 2,4 КМ мјесечно. Истовремено, за исти период од 10 година, цијене роба из потрошачке корпе су порасле за укупно око 1.400 КМ или за 140 КМ годишње или за 12 КМ мјесечно, каже Милан Радовић, замјеник предсједника СДС. 

Република Српска 05.08.2022 | 11:27
Скупе "инвестиције" СНСД уништиле животни стандард грађана 

Само ако се ова два податка посматрају успоредно, наводи Радовић, јасно је колико се погоршао стандард наших грађана и колико наши грађани могу мање да купују за своје плате. 

Радовић упозорава да економска политика владајуће коалиције, код које је привредни раст базиран само на инвестицијама које се уз то финансирају из буџета и то још узимањем кредита, је чист промашај и да нас води у дужничко ропство из којег ћемо тешко да изађемо. 

„Наша економска политика је управо дијаметрално супротна од њихове. Ми ћемо да јачамо домаћу производњу, посебно ону која је извозно оријентисана и којом се смањује увоз. Уз раст директних страних инвестиција, које можемо да обезбиједимо због свих компаративних предности које може да понуди Република Српска, достићемо и то у веома кратком року, раст бруто домаће производње од минимално 7%. Овај раст ГДП-а ће повећати приходе у државној каси којима ћемо повећати пензије, издавања за борце и РВИ и све остале категорије које се финансирају из буџета. Посебна пажња ће бити на студентском стандарду и финансирању талената од њиховог школовања до првог посла“, поручује Радовић.

Прекинућемо, додаје он, са политиком скупих и непотребних инвестиција и набавки које се сада воде на један потпуно нетранспарентан и сумњив начин.

„То ћемо постићи измјеном закона о јавним набавкама, јер се путем овог постојећег закона из буџета извуче око 300 милиона КМ годишње. Замислите које ће ефекте имати наши грађани када то зауставимо и када нам тих 300 милиона КМ остане у буџету“, истакао је Радовић.

„Као што можете да примијетите таква економска политика коју ће водити СДС ће препородити Републику Српску и довешће до много бољег стандарда наших грађана. Ово што данас ради СНСД и владајућа коалиција нас води у веома тешку будућност. Они нас сваки мјесец задужују и под њиховом владавином смо достигли рекордан дуг од преко 6 милијарди КМ“, напомиње Радовић и додаје:

„Са друге стране су грађанима за 10 година повећали плате за око 270 КМ или око 27 КМ годишње. Дакле, они су кредите погрешно пласирали у скупе и непотребне инвестиције и јавне набавке. Ми ћемо прво да напунимо буџет из којег ћемо финансирати раст стандарда и раст домаћих и страних инвестиција“.

Према његовим ријечима најбољи примјер скупих и нетранспарентних инвестиција којим ће ова власт поново задужити наше грађане, али и нашу дјецу, јесте тајни уговор за ауто-пут Бања Лука-Приједор и Бања Лука-Вукосавље.

„Само на та два уговора ће бити потрошене 2,5 милијарди КМ и то, практично, из кредита, а да нико није објавио студију изводљивости која треба да да одговор на питање како ће се враћати ти кредити и која је корист грађанима од тога осим што ће брже моћи да путују. Ако узмемо у обзир стандард наших грађана, већина њих неће моћи ни да се вози туда и да плаћа путарину. Можете ли замислити шта бисмо добили да смо тих 2,5 милијарди КМ уложили у раст стандарда грађана или у раст домаће производње? Наши грађани не могу више да чекају када ће им доћи боља будућност и када ће моћи боље да живе“, поручио је Радовић.

(БН)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

5.4.2022.

05.08.2022 09:42

Отворени медијски рат и револуција сазимања политицара и упроставања ФБиХ ... БХ има висе битака које се морају носити као сто се БХ и заметнула ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2022 10:24

Ја будале мајко мила. Цовјек прича о конкретним стварима а ти неке небулозе причаш.

Name

Јарић Живадин

05.08.2022 09:56

Сви сте ви исти политичари, само вам језик лапрда и народ завађате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

05.08.2022 10:01

Тако је Радовићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

05.08.2022 10:16

Бозе сацувај од идиота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој

05.08.2022 10:24

Радовицу,вецина народа неконта ову твоју прицу..овде власт осваја онај ко закоље висе јагњица,прасица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

хх

05.08.2022 14:23

Баја је власник свега

ОДГОВОРИТЕ