"Наша цивилизација неће доживјети 2050. годину"

Има једна брутална истина с којом ћемо се сви морати суочити. Погледајте свијет. Шта мислите? У којем смјеру се креће? Европа гори. Цијели континент. Пожари се протежу од Француске, преко Шпаније и Португала, до Грчке. Температура је досегла 45 степени Целзијевих.

Свијет 04.08.2022 | 18:08
"Наша цивилизација неће доживјети 2050. годину"

Умаир Хаqуе, британски економиста и блогер у Харвард Бусинесс Ревиеwу те аутор књиге Тхе Неw Цапиталист Манифесто: Буилдинг а Дисруптивелy Беттер Бусинесс, написао је текст под насловом "Нећемо доживјети 2050.". У наставку преносимо његов текст.

Има једна брутална истина с којом ћемо се сви морати суочити. Погледајте свијет. Шта мислите? У којем смјеру се креће? Европа гори. Цијели континент. Пожари се протежу од Француске, преко Шпаније и Португала, до Грчке. Температура је досегла 45 степени Целзијевих. Уморни ватрогасци покушавају угасити пожаре. Бројне су приче о  породицама и туристима који спашавају голи живот.

Истовремено је влада у Лондону увела прво национално изванредно стање због - температуре. Биће до 40 степени, можда и више. Пуно људи ће умријети. Будући да је ово Бреxит Британија, мјесто које ужива у глупој дарвинистичкој слави - никога није брига. Али Британија није нација спремна за екстремне врућине. А ово је љето вријеме убитачне врућине.

Америка? Запад остаје без воде. Језера Меад и Схаста пресушују. Предвиђа се да ће пријеломну тачку досегнути 2025. То је за двије године. Систем иде према катастрофалном неуспјеху. На темељу ових језера постоје читави градови попут Лас Вегаса и Пхоениxа. Она подржавају пољопривреду Калифорније, која је америчка житница. Онда је ту исток. Широм Ирана и индијског потконтинента биљеже се највише температуре. Тамо људи имају срећу ако имају струје 12 сати дневно.

Тек почетак

А то је тек почетак. Јесмо ли споменули пандемију? Још један талас цовида? Вратићемо се на то.

Због смртоносне врућине усјеви почињу пропадати. Које врсте усјева? Боље је питати шта није на том попису? Жетве баш свега, од какаовца до кафе, пшенице, шећера почињу се смањивати. И неће престати, јер ни врућина не престаје. Усјеви од којих зависи наша цивилизација? Ништа не може преживјети смртоносну врућину. Дакле, што се догађа кад жетве пропадну?

Цијене расту. Долазе несташице. Обоје се сада почиње догађати. Што се догађа кад цијене расту? Инфлација буја. А шта се догађа као посљедица инфлације? Људи постају све сиромашнији. Шта људи који су све сиромашнији више не могу? Улагати. Не могу си приуштити плаћање пореза којим се финансирају модерни друштвени уговори.

И тако се друштва једноставно почињу распадати. То је заправо зачарани круг у који су упале многе цивилизације прије нас. Сиромаштво рађа немогућност предузимања заједничке акције и заједничких улагања. Сви системи  једноставно се почну распадати и пропадати - и сада више не постоји ништа што би их могло поправити, јер се људи само боре за оно основно и сваки дан још мало огорченије.

Звучи ли ово као пут којим идемо? Која је брутална истина иза свега овога? Дакле, нећемо доживјети 2050. годину. Нити близу.
Нећемо, наравно, сви сутра умријети. Али ствари ће се урушити пуно брже и страшније него што мислимо. Није ли већ тако? То је тренд који би свака особа здравог разума требала схватити већ сада.

Инфлација која лети у небо, растуће несташице, рекордне температуре, смртоносне врућине, неуспјеле жетве, уништени сустави, континенти у пламену, масе које се због тога окрећу лудилу и теокрацији и фашизму?

А свако љето ће бити горе од претходног? Будимо реални. Зашто 2050. година? То је датум око којег су сада усредсређени наши напори у борби против климатских промјена. Нације свијета удружиле су се и одабрале 2050. као датум за постизање "нето нуле", што значи да је тада планирано уравнотежити емисије угљика.

То је лијеп циљ. Није лош. Постоји само један проблем. Нећемо доживјети 2050. Зашто не?

Температура већ расте тако брзо да већина модела није предвидјела да ће бити овако вруће до 2050. Па колико ће вруће бити 2050.? Заправо, заборавимо то. Покушајмо с 2030. годином. У Еуропи смо већ на 45 ступњева,  у Азији на 50 ступњева. Засад је то само неколико дана. Али овим темпом до 2030. то више неће бити само неколико дана - него ће се радити о мјесецима. Шта ће се тада догодити?

Колапс

Пуно тога. Мегапожари почињу и не гасе се. Данашњи подбачаји усјева биће још гори. Системи се почињу распадати, а суша с којом се амерички запад сада суочава, више-мање биће свуда. Као резултат свега овога, инфлација расте још брже него сада, а људи си не могу приуштити оно основно, па се порези морају смањити, што значи да више нема улагања у суставе који су нам потребни за борбу против свега наведеног.

Колапс. И то се неће догодити до 2030. То се већ догађа.

Замислимо 2040. годину. Пандемије се само убрзавају. Цовид никад није нестао. Наставио је мутирати, а појавиле су се и нове врсте богиња. Затим су ту и пропале жетве, несташице, кварови ситема, инфлација. Онда је ту демагогија и фашизам. И поврх свега тога, животиње почињу умирати, па почиње пропадати све што зависи од њих. Рибе не могу очистити ријеке, које сада теку унатраг, јер море надире у њих. Инсекти нестају. Што се тада догађа?

Колапс се догађа брже и страшније него што смо замишљали, него што су модели предвидјели. Тада општаа културна очекивања - још увијек заробљена у порицању то-не-може-се-догодити-овдје - допушта могућност да се то ипак догађа.

Температуре расту брже него што су модели предвиђали. Нације попут Америке имплодирају брже него што итко може вјеровати. Животиње бјеже према половима. Цијеле врсте изумиру ужасном брзином. Ледењаци се топе, пожари горе, олује се стварају, пандемије не престају...

Најгори могући сценариј

Најгори могући сценарио наставља се остваривати. То је зато што нисмо цивилизација која живи према начелу предострожности - надај се најбољем, али планирај најгоре. Имајте барем некакав рудиментарни план за непредвиђене ситуације, ако ствари заиста постану тако лоше. Јер то лоше је егзистенцијално. Сачувајте нешто за црне дане.

Напори цијеле наше цивилизације у борби против изумирања, шестог у писторији, посљедње је било у Перму и избрисало је 96% посто свих морских врста - своде се нето нулу до 2050. Није довољно. Нећемо доживјети 2050. Оно што ће остати до 2050. је рушевина онога што је била цивилизација, опустошена пандемијама, спаљена мегапожарима, очајнички тражећи спас у теокрацији и водећи огорчене ратове, фашизам који се са сусједима хвата за гушу, као у Америци, разбијених система и институција, пуко сјећање на једну цивилизацију.

Наша друштва сада се почињу борити да осигурају основе. Вода, чист ваздух, енергија, храна, кућа неће бити спаљена данас. Али хоће ли издржати још?

Неће преостати ниједан функционални систем. Око средине 2030-их година наша цивилизација уопће неће моћи пружити оно основно. Хроничне несташице свега, од хране до воде, лијекова и електричне енергије биће нормалне, као и сви учинци таквих несташица, од инфлације преко политичке нестабилности до колапса друштвених веза и повјерења.

Масовно изумирање

Изумирање ће бити највећи догађај у људској историји. Никада нисмо доживјели ништа слично у 300.000 година колико постојимо, јер посљедњи пут то се догодило прије 65 милионагодина. Изумирање ће расцијепити вријеме, обликовати политику и дефинирати културу заувијек. Наше потомство ће нас проматрати онако како ми гледамо на људе из каменог доба или можда средњовјековне људе. Зашто нису ништа учинили, питаће се?

Ово што радимо није довољно. Досадашњи покушаји наше цивилизације да се бори против изумирања резултирали су дистопијом у којој тренутно живимо. Већина нас не може ни замислити свијет 2030. или 2040. Хоће ли га уопште бити? Што ће остати од онога што смо некада звали цивилизација?

Морамо дјеловати одмах. Шта треба учинити? Знате добро што треба учинити. Сви знамо што треба учинити. Требамо огромна улагања. Одмах. Требамо поновну изградњу нарушених система. Морамо схватити како добити чисту воду, чисту енергију, челик, жељезо, цемент, гнојиво, без фосилних горива.

Морамо улагати у свеобухватну вакцину против цовида и сузбити сљедећу пандемију. Требамо пољопривредне системе који могу преживјети смртоносну врућину. Свима на планету морамо омогућити образовање, приходе и здравствену заштиту како бисмо спријечили сутрашње фашизаме, пандемије и демагоге. Требамо потпуно нове секторе, каријере и радна мјеста.

(Агенције)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Глобалисти

04.08.2022 16:32

Колико сте алави то је невјероватно . Ви сте сувишни , пустите људе да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.08.2022 18:07

Ал ме разговори ево плачем ко мало дете.

Name

Ре

04.08.2022 18:45

Није то ништа како ће бити у РС за четири године ако племенске вође остану на власти и даље. Продаће шуме, воде, путеве, руднике, земљу. Увешће наплату зрака за дисање.

Name

И пусте оне ријеке

04.08.2022 22:00

Да безвезе теку....????

Name

Не пласи се,добри цовеце!

04.08.2022 16:49

То није истина. Презивеце народ и ово.Бас као сто је и до сада све наметнуто, вестацко и природно презивео.Не бој се добри цовеце и немозе ти нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

04.08.2022 17:00

Шта вриједе та упозорење? Тренутни систем новац прави на садашњи начин и не желе да се ишта промијени, јер, тренутно им је добро, а хијерархијски су на врху. У ствари, само игнорисање тог стања њима гарантује стабилност прихода и позиције. А, људи су ограничени. Пече јаје на асфалту, али зна да је глобално загријавање "измишљотина". Лежи под температуром , болестан и он и укућани, али "не вјерује" у корону, зна бар једног комшију који је од ње умро, али не вјерује. Власт не криве што не покуша да побољша екологију и одговорније се понаша према околини, већ што му не створи воду, кад је суша, а у центру града је има! Не смета им хљеб са адитивима, налијевају се кокаколом, ал знају да је неко гарант црко од двије вакцине. Тако да, дарвинизам је сам себе наметнуо. Ко преживи, причаће. Ја се само питам како то да никад није било више писменијих, а истовремено глупљи људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

04.08.2022 21:18

Јако занимљиво штиво, намазнао са свих страна, вјероватно држиш ланац апотека , у којима, наравно има све !

Name

За y

04.08.2022 22:08

Управо тако.Лијепо срочено.

Name

Корослав

04.08.2022 17:06

Сада би требало заузети Русију ,сада је прилика све уцинити да се заузме ,јер тамо преко Урала у Сибиру ,а то огромно подручје све до камацатке клима це бити идеална ,док це ово овамо постати пустиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

04.08.2022 21:22

То није зајебанција, на томе се ради, Бајкалско Језеро, нај веће резерве питке воде на Свијету, ко те пита за нафту и плин ! Како су Руси "безобразни", све то чувају само за себе !

Name

Немој тако

04.08.2022 22:03

Сви иду на Запад.Мислим висе се срањца. Мозда сјеверним током 2. потеце Бајкалско?????

Name

Каква је

04.08.2022 17:17

И не цуди, похлепни олоси су водили у пропаст.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад је одавно

04.08.2022 17:26

Вијековима окренут и лудилу и теокрацији и фасизму. Отуда и инфлација и сви друви проблеми.... Из незасите похлепе и лагодног лупеског зивота.... На сву срецу свијет није ни мозе бити "ткз. златна милијарда таквих" него све сасвим супротно томе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

04.08.2022 22:13

Ти си..? Можда одвојено ткиво од свијета,запада,вручине,зрака,.. Знаш рјешење,имаш програм да изљечимо тај сотонистички запад.Просвјетли нас.Молим те.

Name

Види ли се

05.08.2022 20:22

Лас Вегас из свемира? И други би да се виде!

Name

Прњавот

04.08.2022 18:02

Још 1 интелектуалац..питам се зашто нема ништа..а толико је паметан?пуно гледа трилере,са теоријама завјере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пискавица

04.08.2022 21:26

Зи нас су сви тско паметни и видовити

Name

Лаки

04.08.2022 18:44

Смањење потросње,смањење људске похлепе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или обрнуто

05.08.2022 11:49

Многи неце досањати "америцки сан"а тако су зарко зељели!

Name

ја

04.08.2022 19:04

Сто смо посејали то нам је приспело за зетву. Ниста нам се боље не мозе десити јер овај свијет свакако треба да нестане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутак искривљеног лица

04.08.2022 22:15

Имаш ли шта вишка,за продати?

Name

Хопилан

05.08.2022 04:27

Он је све унапрјед продо и потросио!Док се јос могло испид зита

Name

Либија

04.08.2022 22:04

Све је бумеранг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.08.2022 07:32

" Цивилизација Хомо Сапијенса" већ одавно буквално сијече грану на којој сједи. Индустријска револуција, и стварање екстра профита под сваку цијену, и без обзира на уништавање природе, довеле су до стварања огромних колићина тз. стакленићких гасова, а највише ЦО2, и увеле планету у иреверзибилан процес глобалнога загријавања и драстичне промјене климе, који више нико неможе зауставити , нити контролисати! Температуре у Европи преко 40Ц као у Сахари, пожари огромних размјера на једном дијелу планете, на другом дијелу поплаве, затим суше и зоне без кише које уништавају усјеве, пораст нивоа мора због отапања глећера, поћетак краја живота на планети земљи!? Вјероватно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

05.08.2022 13:33

Ништа друго него чекамо да се то деси и кад дође тренутак умримо

ОДГОВОРИТЕ