Република Српска планира 12 пута повећати трошкове осигуравајућим друштвима

Фонд здравственог осигурања Републике Српске планира да од друштава за осигурање наплаћује паушално пет одсто од бруто премије за трошкове лијечења особа повријеђених у саобраћајним незгодама. Увођење новог намета који је чак 12 пута већи од садашњих трошкова изазвао је озбиљну забринутост у сектору осигурања јер доводи у питање њихов опстанак.

Република Српска 04.08.2022 | 16:53
Република Српска планира 12 пута повећати трошкове осигуравајућим друштвима

Нови трошак предвиђен Нацртом Закона о обавезном здравственом осигурању је по оцјени осигуравача, у тренутном облику и форми, погубан за њихову дјелатност.

Друштва за осигурање у Српској траже да се одустане од промјене закона, односно да и даље свако друштво плаћа трошкове лијечења за повријеђене у незгодама за које су одговорни њихови осигураници.

По подацима са којима располажу осигуравајуће куће то је између 0,35 и 0,40 одсто од фактурисане премије осигурања од ауто одговорности, односно далеко испод пет одсто колико се планира узимати у наредном периоду.

Удружење друштава за осигурање при Привредној комори Републике Српске, у допису који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, тражи од ресорног министарства и Одбора за здравство, рад и социјалну политику Народне Скупштине Републике Српске да добро размисле прије него што им се овај намет уведе као обавеза.

Они у својим  приједлозима и сугестијама на нацрт Закона предлажу да се препише одредба из Закона о обавезним осигурањима у саобраћају.

Према тој одредби, “Друштво за осигурање дужно је Фонду здравственог осигурања Републике Српске надокнадити стварну штету у оквиру одговорности свог осигураника и у границама обавеза преузетих уговором о осигурању”.

Стварном штетом сматрају се трошкови лијечења и други нужни трошкови оштећеног, у складу са прописима о здравственом осигурању.

“Свако друго супротно регулисање и наметање обавезе друштвима без консултације актуара као стручних лица, органа надзора, значајно би угрозило рад друштава за осигурање и структуру премије осигурања”, наводе у овом Удружењу.

Они напомињу како предложена накнада од пет одсто не постоји у Федерацији БиХ, што ће их одмах ставити у неравноправан положај са друштвима из тог ентитета.

“Посебно желимо истаћи чињеницу да је премија  АО осигурања у Републици Српској нижа за 10 одсто у односу на Федерацију БиХ, а увођење додатног намета отворило би питање оправданости рада друштава на територији Републике Српске. Онај није довољна за трошкове прибаве и штета, тако да нема простора за било каква парафискална давања одређена у паушалном износу”, упозоравају осигуравачи.

Иначе, према званичним и јавно доступним подацима укупна премија од аутоодговорности на територији Републике Српске у прошлој години је била нешто преко 142 милиона марака.

За шест мјесеци ове године, она износи 72,3 милиона КМ, што показује како се трендови не мијењају.

Подсјећамо, Народна скупштина Републике Српске разматрала је Нацрт Закона о обавезном здравственом осигурању на 22. редовној сједници, у мају ове године и упутила га на јавну расправу.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Добој

04.08.2022 15:04

Најбоље је да осигурања добију грантове од дрзаве. Којр су то лопузе, невиђене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2022 15:51

И тако вецина људи ради вани. Горе региструјес ауто и возис као господин. Код нас ниста није нормално назалост

Name

Радомир

04.08.2022 18:02

У Словенији осигурање за ауто у просјеку за годину коста око 300 еура,,и возис ко цар.а коднас плата 500 марака а осигурање за годину 1500 ..глупост..

Name

Осигуратор

04.08.2022 15:50

А смањење провизије посредницима у осигурању се зове како? Оптимизација трошкова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

04.08.2022 17:11

Недостаје пара, па се измисљају дадзбине. Хаха. Класика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

04.08.2022 17:35

Шта се имају осигурања сикирати, фукара це плацати док је зива, док се не дигне против дрзаве,ово силовање народа неће престати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

04.08.2022 22:31

Фонд здравственог осигурања је рупа без дна, плаћаш га годинама и опет, ако се случајно разболиш мораш плаћати лијекове, кревет,сестрама ,докторима..Те немају лијек,доктора...Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2022 13:19

Фонд висе не постоји, сва средстава иду у трезор мили и цобанима да тросе, а фонд као институција је само ухљеб фирма, да упосле своје зене и јебаљке. Па на крају и рупа сељацка није република, тако да ни пц-wц не постоји.