Чуњинг: Кина ц́е предузети одлучне контрамјере

Кинеске контрамере због посете председнице Представничког дома Конгреса Сједињених Држава Ненси Пелоси Тајвану биц́е одлучне, снажне и ефикасне, рекла је у среду портпаролка Министарства спољних послова Кине.

Свијет 04.08.2022 | 13:53
Чуњинг: Кина ц́е предузети одлучне контрамјере

Портпаролка Хуа Чуњинг рекла је на дневном брифингу за новинаре као одговор на релевантне упите да ц́е Кина предузети све неопходне мере да заштити свој суверенитет и територијални интегритет. Све последице које из тога произилазе сносиц́е америчка страна и сепаратистичке снаге „независности Тајвана“.

Осврнувши се на прошлост, портпаролка је нагласила да су сваком провокацијом коју су Сједињене Државе направиле против Кине посрамиле саме себе.

Хуа је рекла да је најновији пример да су Пелоси и други подстицали насиље у Хонгконгу и заговарали такозвани „леп крајолик“. Међутим, они су само убрзали прелазак Хонгконга из хаоса у стабилност и просперитет и учинили да оријентални бисер поново заблиста.

Упитана за коментар о америчким званичницима који покушавају да оправдају посету Пелоси Тајвану, па чак и да пребаце кривицу, Хуа је истакла да се ти званичници свим силама труде да дају изговоре и оптужбе.

То одражава недостатак кредибилитета, знања о историји и саморефлексији од стране владе САД-а, казала је Чуњинг. Тајванско питање је некада било највец́а препрека у нормализацији односа Кине и САД-а.  Сједињене Државе су 1971. године Кини потврдиле нове принципе које ц́е следити у вези са питањем Тајвана.

Америчка страна је експлицитно изјавила у Шангајском комуникеу објављеном 1972. да Сједињене Државе признају да постоји само једна Кина и да је Тајван део Кине. Влада Сједињених Држава не оспорава тај положај.

Хуа је споменула Заједничко саопштење о успостављању дипломатских односа између Сједињених Америчких Држава и Народне Републике Кине објављено 1978. и Заједничко саопштење од 17. августа 1982. године, показујуц́и да су обавезе које је преузела америчка страна јасне и записане у документима.

Међутим, последњих година, америчка страна стално искривљује, замагљује И издубљује принцип једне Кине. Такође, дрско настоји да унапреди америчко-тајванске односе и охрабри сепаратистичке активности, за независност Тајвана, рекла је Хуа.

Портпаролка је закључила да је одлучно чување суверенитета и територијалног интегритета Кине чврста воља више од 1,4 милијарде Кинеза.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Контра

04.08.2022 13:08

Ста це посјетице доњецк или крим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

04.08.2022 13:58

Захваљујући трговини са западом ојачали .Пре су узели сељацима сав алат и истопили га да би производили зељезо ,а све се претворило у сљаку ,а 10 милијуна сељака помрло од глади.Каквом просперитету ова прица.На Тајвану просјечна 2500 - 3000 еура ,а код њих 500 ЕУР.Док Јапан,Ј Кореа и Тајван спадају у нај напредније земље свијета. Када це они њих стоци на светог никад.

Name

Јел ова попут

04.08.2022 13:28

Захарове, Министар за пропаганду. Хајде омогуците слободне изборе, висе партијски систем, па се онда позивајте на нека права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сто це им

04.08.2022 18:47

Када се овај показао идеалним, за разлику од нас.Они су економски напредовали, економски бр. 1,код нас сиромаство све веце и веце....

Name

Индиа Висантиа

04.08.2022 13:35

А Америка има Скотску и Конфедеративне Америцке дрзаве које су за одцепљење ...

ОДГОВОРИТЕ