Мањак радника угрожава стране инвестиције

Директна страна улагања у Републику Српску варирају из године у годину, а рекорд је забиљежен 2018, када су износила 399,1 милион марака.

Република Српска 04.08.2022 | 09:16
Мањак радника угрожава стране инвестиције

Скоро сваке године овакве инвестиције тешке су стотине милиона КМ, али се намећу проблеми па тако, како истичу упућени, недостатак радне снаге и те како може угрозити овакве трендове.

У 2015. ова улагања су износила 146,5 милиона, а у 2016. 84,5 милиона, док је 2017. забиљежена цифра од 284 милиона КМ.

Током претпандемијске, 2019. године улагања су износила 397,7 милиона, а годину касније, када је корона потресла и економска кретања, цифра се спустила на 285,1 милион КМ, док се подаци за 2021. тек очекују.

Те информације је народни посланик Јелена Тривић затражила од ресорног министра те их је министарство и објелоданило, позивајући се на податке Централне банке БиХ.

У пословној заједници истичу да интересовање за улагање у Српску постоји, те наводе примјер једне њемачке компаније која је недавно на нашим просторима затражила произвођача палета. Ова компанија, наводи се, спремна је и подржати овдашњег партнера својим знањем и искуством.

Међутим, када стране компаније планирају да свој новац инвестирају у Српској наилазе и на неке препреке.

"Важно је да видимо како можемо одговорити захтјевима страних компанија. Озбиљан велики инвеститор жели ријешену инфраструктуру. Дио наших локалних заједница има пословне или индустријске зоне, али више само на папиру. И даље су неријешени имовинско-правни односи, није ријешена путна или комунална инфраструктура итд", појашњава Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Притом, ту је још један изазов, који се односи на то да велика инвестиција подразумијева и запошљавање великог броја радника.

"Нажалост, ми у овом моменту имамо проблем да подмиримо и захтјеве домаће привреде јер више нема привредне гране којој не недостаје адекватна радна снага, а камоли да одговоримо на потребу запошљавања неколико хиљада нових радника који имају адекватна знања и долазе из исте бранше", рекао је за "Независне новине" Благојевић те додао да је јако важно и да образовни систем буде прилагођен новијим технологијама и да прати трендове у привреди.

Да проблеми који се односе на недостатак радне снаге заиста постоје слаже се и Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске, који наглашава да је то присутно уназад неколико година.

"Мислим да ће долазак нових компанија донијети још један проблем по питању радне снаге јер постојећа радна снага, која ради за мале плате, можда ће прећи у те компаније па ће онда доћи до гушења мањих производних погона", рекао је Тепавчевић за "Независне новине".

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС, каже да Српска има значајне потенцијале за инвестиције полазећи од тога да се налази на повољној гео-стратешкој локацији, на самој границе с ЕУ, а завршетком нове путне инфраструктуре и моста у Градишци ова комуникација, како истиче, биће додатно олакшана.

"Важно је истаћи да привреда Српске тренутно има најконкурентнију цијену електричне енергије у региону, што је много повољније у односу на Федерацију БиХ, али и земље региона: Србију, Црну Гору и Хрватску", навео је Петричевић.

Међу предностима за улагање су, додаје, и конкурентни трошкови пословања.

"Имамо стимулативну пореску политику, односно немамо порез за дивиденду. Парафискална давања у континуитету се умањују или укидају, а привреда се растерећује кроз смањење збирне стопе доприноса и повећања неопорезивог дијела плате итд", рекао је Петричевић.

И он се осврнуо на проблем који се односи на радну снагу.

"Што се тиче проблема радне снаге, треба имати у виду да су ти трендови присутни не само код нас, него и у већини земаља у ближем и даљем окружењу и ми те процесе не можемо зауставити, али их можемо ублажити. Министарство управо кроз своје активности, подстицаје на повећање плата, настоји да задржи раднике, односно да омогући послодавцима да увећају плату својим радницима", нагласио је Петричевић за "Независне новине".

(Независне)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Татар

04.08.2022 07:57

Политика троглаве аждаје угрожава све око себе и она је директни кривац за мањак радника и посљедице тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2022 10:53

Ко це улагати кад мало мало пријетње стабилности а људи нам бјезе у мрску ЕУ. И занимљиво сви кад оду хвале систем

Name

Ко ради

04.08.2022 08:06

Не боји се глади ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

04.08.2022 08:10

Тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.08.2022 08:15

Боље би стајао наслон мале плате и инфлација угрозава раднике да презиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нуто

04.08.2022 08:17

Чудно, на буџету не фали ни квалификованих ни неквалификованих, а ни неписмених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруто

04.08.2022 09:15

Да да а не фали нерадне снаге и ухљеба у дрзавној служби. Доносе се столице од куће нема мјеста ни за стајање али трпају их и даље јер сад ће избори па гласови требају. Цркли сви дабогда.

Name

Милунка

04.08.2022 08:21

Хахаха док год не буде радник плацен постено ици це за бољим .А ви ;господо; дерикозе сада кукајте ил дигните камен испод сваког дваес таквих као ви .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзонy

04.08.2022 09:27

Које стране инвестиције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошман

04.08.2022 09:31

Које стране инвестиције, који радници…

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахахаха

04.08.2022 09:42

па наравно кад су стране инвестиције базиране на локалној јефтиној радној снази. Нек странци доведу своје раднике ко кинези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

04.08.2022 09:44

Хахаха Јаке инвестиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зац

04.08.2022 09:46

Ма где су вам страни инвеститори, не лазите висе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иблис

04.08.2022 09:51

У БиХ се лијепо живи.В елика примања..Држава министара..Половина становништва министри..Десетина популације са саветницима ради у председништву и у владама фбих и рс..У БиХ има више министара него у Црној Гори становниства..А сиромашних све мање (некако)..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

04.08.2022 09:53

Како они само пису неке цифре о инвестицијама 145 милиона 250 милиона 397 милиона и то би сада као требало несто да знаци Те инвестиције су 0 а тада је било радника колико хоцес Сада када нема радника сада је то као проблем Не проблем је био од увијек 25 година они не могу да рјесе неке имовинске правне односе јер неце да ријесавају ако се они не могу уградити у све те односе Да дрзавна имовина предје на опстинску па онда ту опстинску појединци из власти купе (отму) за ситне паре па онда они продају и зарадјају Долазили су инвеститори и све сагледају за непуних 6 сати и одосе Који инвеститор остане овде он није раставио ниста од ових насих (мали је постотак оних који нису такви)

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.08.2022 10:49

ПЛАТИТЕ РЕАЛНО. ИМА МНОГО НЕЗАПОСЛЕНИХ. ВЕЋЕ ПЛАТЕ, ДА ЉУДИ МОГУ ЖИВИЈЕТИ И СВОЈУ ДИЈЕЦУ ШКОЛОВАТИ. АКО ДВА РОДИТЕЉА РАДЕ ЗА МАЛЕ ПЛАТЕ ОД ШКОЛОВАЊА ДИЈЕЦЕ НИШТА. ВЕЋ ГОДИНАМА РАДЕ МАЛОЉЕТНИЦИ У КАФИЋИМА. ЗНАЧИ И СЛИЈЕДЕЋА ГЕНЕРАЦИЈА НЕЋЕ БИТИ ДОВОЉНО ПИСМЕНА ЗА 21 ВИЈЕК. И УВИЈЕК ЋЕ ИХ, ДРУГИ ПРЕВОДИТИ ЖЕДНЕ ПРЕКО ВОДЕ. ПРАВДУ ДОНОСИ, НАРОДУ ВУКАН, ЈЕЛЕНА, ШАРОВИЋ, РАДОВИЋ И ОНИ КОЈИ СУ УЗ ЊИХ. СТАР САМ. КРАЈИШНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

04.08.2022 12:31

Господо послодавци, одрекните се дијела екстра профита, који стварате експлоатацијом радника дајући им мизерне плате, побољшајте услове рада, и дајте радницима пристојне плате, надокнаду за регрес и топли оброк, одвојите од плате и исплаћујте посебно, и нећете имати проблема са мањком радне снаге!

ОДГОВОРИТЕ