БиХ прошле године остала без града величине Тузле

Многи су пут, онај физички до Европске уније или и даље већ прешли. Јесу ли сви сретни? Наравно да нису. Но овдје су, кажу, предуго чекали.

Босна и Херцеговина 04.08.2022 | 07:07
БиХ прошле године остала без града величине Тузле

Док млади у БиХ најчешће поручују да се у држави не мијења ништа, оно што се константно мијења јесте њихов број. Све их је мање. Сваке године хиљаде и хиљаде људи спакује кофере и напушта земљу.

БиХ је само током прошле године остала без града величине Тузле. Заправо, 170 хиљада људи напустило је БиХ током 2021. године. Од 2013. па све до данас БиХ је напустило пола милиона људи. Један од поражавајућих података јесте да свака друга млада особа размишља о одласку.

О одласку размишљају јер их депримира стална напетост и изостанак покретачке енергије. Политика, кажу, све чини да отежа и обесмилили живот овдје.

”Младима је пун кофер тога… и због тога напуштају државу. Причао сам са многим младим људима који једва чекају да се одрекну држављанства јер им држављанство других држава нуди много веће перспективе”, наводи нам Џенан Машетић из Уније за одрживи повратак.

Држављанства се тако до сада одрекло скоро 100 хиљада људи. Ипак, нада још постоји. Постоје млади који очекују промјену и свој живот желе градити баш овдје. Управо таква је Милена Черемиџић.

”Па оно што је још важније од повратка у мјесто боравка јесте да се младим људима обезбиједи сигуран останак. Ја сам се одлучила да останем… Знам да се овдје може направити много. Ово је наша држава коју треба да чувамо, његујемо на наш начин, на начин свих младих људи. Конкретно треба радити највише на томе да се оствари слога и међу младима и међу народом”, истакла је Милена Черемиџић екипи Н1.

То у овом тренутку изостаје, па о одласку размишљају чак и они који се залажу за останак. Непотизам при запошљавању у јавном сектору и лош однос уз мале плате у приватном сектору – кључни су разлози зашто велики број њих одлази. Активиста Харун Шабановић залаже се за боље услове живота младих и њихово проактивно дјеловање.

”Још увијек сам овдје, мада је мој отац добио визу, мој брат ће ускоро отићи. Ја се још увијек не дам и чупам се свим силама да останем… Наш главни задатак је, а позивам и све друге, да креирамо амбијент и да се спаси оно што се може спасити”, апеловао је Шабановић.

Амбијент у којем ће, кажу активисти, способност бити важнија од страначке исказнице. Амбијент у којем ће приватнику бити важнији однос према раднику од енормног профита. Но, уколико политичари, привредници и сви одговорни не направе промјене – број оних који пуне буџетске касе биће све мање. Многа мјеста већ су пуста.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

075

04.08.2022 05:57

Мали исправак, Тузла је ко фол 2013. имала 110.000 али Тузла од Сељубља до Малина, до Бистарца, до Превила, до Пар села, до тунела у Чакловићима АЛИ у урбаној Тузли, рачунам и фавеле Мосник, Кулу, итд., од Славиновића до Солане и од Солине до Миладија има МОЖДА 60.000 становника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

04.08.2022 07:16

Од тих 60.000 има и пар хиљада стварно урбаних ликова. Остало је шљегло...

Name

Посавски гонич

04.08.2022 07:53

РС сад објективно има око 800.000 становника. Федерација око 2.2 милиона. Значи цијела БиХ 66 % Бошњака. За 10 година 74 %.

Name

ре

04.08.2022 10:56

66% босњаци а имају 33% власти на дрзавном нивоу.

Name

Хе Хе

04.08.2022 14:20

Тренутмо, БИХ нема више од 2 милона Становника, рачунајући оне који живе овде !

Name

БЛ

04.08.2022 08:15

Ја своју малу породицу полако пакујем, ја супруга и дијете. Распродаћу све што имам, затворити своју фирмицу, И ако бог да на прољеће ћемо залупити врата. Никад више назад, да је 10x горе тамо негдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

04.08.2022 09:14

Немогуће је у оваквом политићком и привредном амбијенту створити некакве повољне услове за нормалан живот младога ћовјека, изузетак су наравно они коима је режим омогућијо да добро живе, они наравно остају овдје. Ово је земља високе државне корупције и криминала, непотизма и странаћкога запошљавања. Олош који је у процесу пљаћкашке приватизације успјео да се обогати на незаконит наћин, од раднићке класе у овој земљи направијо је робље, које данас бјежи одавде у Њемаћку и остале земље ЕУ главом без обзира, и треба да оде одавде, свако ко је нормалан, ово је приватна држава коју је створила група милионера уз помоћ корумпиране власти,и они овдје добро живе, сви остали су њихови робови, који су потлаћени, осиромашени и експлоатисани, сведени на ниво сиротиње, која се бори да преживи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцк

04.08.2022 10:21

Ја нецу нигдје. Нису се за ово борили моји дједови да ја у миру напустам своју земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2022 14:23

Знаш шта, а и немој, кога брига !

Name

Армирац

04.08.2022 13:20

Све због обећања о независној РС и појачаног руског утицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотона

04.08.2022 15:41

Можда је Њемачка најбољи избор..Купатила су вјероватно већ спремна .Са лажним тушевима..Или ће да шуре плинским боцама..Мало ће и да угоје да прво направе сапуна..Па онда на купање..И у вријеме мира се ишло вани..Није баш да власт све истерује..Ја бих прије рекао да није одлив мозгова него одлив пасивних кукавица.Јер , признат ћете да су већи мозгови Додик,Жеља,Ђжајић ,Вишковић ,Стевандић,Шпирић ,Радмановић,еx Мићо Мићић ,Душанка итд.Они су мозгови..А они који су отишли као мозгови да су заиста мозгови знали би се удрузити и преузети државу и градити бољи амбијент за себе у свом мјесту..Лопов без средње школе дрзи власт и код куће са својом породицом а образовани са факултетом побјегао од куће.Па ко је ту мозак ..Мудрост и памет су слични али није исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2022 20:05

Лоповски мозгови владају овом земљом.