Рата и до 12 КМ већа: Банке у РС подижу камате

ТРИ банке од осам, колико их послује у Српској, обавијестиле су кориснике кредита са промјенљивом каматом да ће од јула мјесеца доћи до раста камата и повећање рата кредита.

Република Српска 03.08.2022 | 17:28
Рата и до 12 КМ већа: Банке у РС подижу камате
Задужени са ратом од 250 марака сада плаћају четири до пет марака више, док је трошак ког оних са мјесечном обавезом од 500 марака порастао за 12 марака.
 
- Из банке су ме обавијестили да у наредних шет мјесеци рата коју плаћам за стамбени кредит биће увећана са 500 на 512 марака. Разлог је промјенљива камата и раст еурибора. Банкар ми је објаснио да ће се за шест мјесеци опет пратити еурибор и видјети хоће ли се износ рате вратити на ону коју сам имао прије пораста еурибора или ће се повећати са још пар марака - прича за "Новости" Бањалучанин којем је увећана рата кредита.
 
Банкари кажу да повећања камата неће бити драстична и поручују да се неће поновити ситуација са швајцарским франком када су прије десетак година грађани Српске запали у дужничко ропство јер су главнице и камате кредита у "швајцарцима" отишле за 30 одсто.
 
Економисти, такође, умирују грађане и кажу да нема страха од великог раста рата кредита јер еурибор може порасти у неколико процената, а то неће драстично утицати на висину рата које се плаћају банкама. Марко Ђого, професор Економског факултета у Источном Сарајеву, каже за "Новости" да пооштравање монетарне политике у Европи није заобишло ни БиХ ни РС.
- У протеклих неколико година смо имали практично негативну каматну стопу и то није било нормално. Ово што се сада дешава је враћање на нормалу. Има старо банкарско правило 3-6-3, односно да су банке прикупљале депозите по три посто, а одобравале кредите по шест посто и у три одсто затварале посао - појашњава Ђого.- Нема панике за грађане јер у суштини долази до благог порста камата на кредите а не главнице кредита. Пораст камате на кредит се одражава и на рату, али у малим процентима и за неколико марака. Тако да грађани не треба да се плаше дужничког ропства или да ће им се поновити швајцарски франак.
 
Зоран Павловић, економиски аналитичар, савјетује грађанима да добро прочитају уговоре за кредите како би видјели на који начин је дефинисана камата и да знају зашто долази до повећања.
 
- У банкарском сектору имате камату која је дефинисана на начин да је наплаћује банка, а код дугорочних кредита ту је и клаузула о еурибору, односно цијени евра на Европској берзи.
 
Еурибор је дуго био предмет махинација док није реаговала Централна европска банка и ставили га испод нуле. За вриједност еурибора се узима шестомјесечни просјек, а не тренутно стање, тако да ако расте еурибор расту и камате и то може једном да се мијења у току године. Еурибор је порастао и аутоматски се одразио на камате на кредите али то не треба да плаши грађане јер се не ради о неком огромном увећању већ за пола процентног бода - појаснио је Павловић.
 
ДУЖНЕ ДА ОБАВИЈЕСТЕ КЛИЈЕНТЕ

Директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут изјавио је да на нивоу банкарског сектора у РС, укупно пласирани кредити са промјењивом каматном стопом, односно са клаузулом еурибор, износе 1,9 милијарди марака.
 
- Од тога износа на привреду се односи 950 милиона, а преосталих 940 милиона марака на становништво - казао је Шупут.
 
(Новости.рс)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Приједлог

03.08.2022 15:34

Ко се надао да це еурибор пасти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

03.08.2022 15:46

А хоце ли расти камате на стедњу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2022 18:09

Е то неце..какоце онда Додик да врати кредите,,ста ти прицас..иде се против народа не у корист..

Name

Владимир

03.08.2022 16:00

СИЛНЕ КРЕДИТЕ УЗЕТЕ ОД ММФ,а НИКО ДРУГИ НЕЦЕ ВРАТИТИ НЕГО НАРОД КОЈИ ИЗАБРАО ВЛАСТ ГУЛИКОЗЕ И ПЉАЦКАРОСЕ..И ТРЕБА ОНИМА КОЈИ СЕ КУНУ У ДОДИКА ,ОН МИЛИЈАРДЕР А СИРОТИЊА НЕК ВРАЦА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2022 17:56

Бице и горе сваки дан појас се стесе нека једном народ прогледа и дигне се против оваке владавине која дусу вади народу који је бира оваке олосе..

Name

Мирослав

03.08.2022 16:40

Нема проблема, ви подигнете камате, ја немам зиранта ни залога било које врсте. Не врацам вам кредит и цао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.08.2022 19:49

Јесте тако, слазем се. Али то це функционисати до првог сљедецег кредита, јер народ у РС не мозе устедити ни за бицикло, тако да цим несто затреба, дизе се кредит. А кад ти затреба сљедеци кредит, њоњо.

Name

Хахах

03.08.2022 17:30

Их, 12КМ… пуно ли је …

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОПУЗЕ

03.08.2022 18:13

Назалост ово је договор Владе РС и банака,,о повецању рата кредита,,с тим да сва та повецања иду за отплату рата кредита ове опљацкане дрзаве,,народ це врацати покрадене милионе од дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаа

03.08.2022 19:51

Бас сам се насикирао. Једино сто ме јос везе за ту дрзаву је јос 2 мјесеца рате за кредит. Дакле, од септембра, ниста немам са РС, хвала Богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опљачкани

03.08.2022 20:24

Доће нам главе ове мафијашке банке у РС, власници су тајкуни који ће и даље смишљати како да нам узму ово мало сиротиње. Ево мене је ојадила Атос Банка а случај је везан за трансфер новца из САД на мој девизни рачун у овој банци. Новац је блокиран од стране државног трезора САД због санкција руским банкама. А у мојој филијали Атос Банке рекоше да ће то бити сигурна трансакција. Они су само име промијенили СWИФТ је остао исти од Сбербанке и тако ја оста без 10000€. Слиједи тужба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

03.08.2022 22:02

НЕ УЗИМАЈ КРЕДИТ НИСТА. БАНКА ЦЕ БРЗО ПРОПАДА. ТАКО БОЉЕ САЦЕКАЈ

ОДГОВОРИТЕ