ЦГ: Ове странке траже изгласавање неповјерења Влади

Пет странака опозиције и власти, предвођене Демократском партијом социјалиста Мила Ðукановића поднеле су данас Скупштини Предлог о изгласавању неповерења влади Дритана Абазовића, након што је у Подгорици потписан Темељни уговор са Српском православном црквом.

Регион 03.08.2022 | 17:06
ЦГ: Ове странке траже изгласавање неповјерења Влади

Поред ДПС предлогу су се придружиле Социјалдемократска партија (СДП), Либерална партија (ЛП), партија Социјалдемократа (СД) и Демократска унија Албанаца (ДУА) са укупно 36 посланика.

Црногорска скупштина има 80 посланика, за изгласавање неповерења Абазовићевој влади је неопходан 41 глас, па ће овој групи странака за прихватање њхове иницијативе бити потребна подршка још најмање пет посланика.

Као разлог за подношење предлога о изгласавању неповерења влади у заједничком саопштењу навели су "изостанак резултата владе на плану реализације оних приоритета који су утврђени приликом њеног избора, а тичу се реформи правосудног система, јачања система владавине права, интензивирања процеса европских интеграција, консолидације економске политике у земљи и реорганизације система здравствене заштите у условима пандемије коронавируса која траје".

Разлог је, наводе, и игнорантско поступање премијера Абазовића који је упркос ставовима најзначајнијих научних установа у земљи, као и истакнутих стручњака и организација цивилног друштва, однос са Српском православном црквом ставио у први план.

Странке сматрају да је Абазовић таквим поступањем довео до подизања тензија у друштву и до, како кажу, "ненадокнадивог губитка времена потребног за квалитетно испуњавање обавеза из европске агенде".

Тиме је, истичу, Абазовићева влада изгубила легитимитет, па је подношење иницијативе за изгласавање неповерења извршној власти неопходно.

(Тањуг   Фото:Влада ЦГ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мислим

03.08.2022 15:47

Абазовиц је дигао лову сад му је свеједно ста це се десавати.

ОДГОВОРИТЕ