Данас истиче рок за предају компензационих листи ЦИК-у, већина странака не жели открити кандидате

Данас истиче рок за предају компензационих листи Централној изборној комисији БиХ за Опште изборе у октобру. Које су кандидате странке ставиле на компензацијске листе, већина не жели открити јавности. Али познато је да је овај начин освајања мандата за државни парламент, годинама, један од условно речено дражих алата за освајање мандата политичких странака.

Босна и Херцеговина 03.08.2022 | 08:29
Данас истиче рок за предају компензационих листи ЦИК-у, већина странака не жели открити кандидате

Протеклих година било је примјера да су предсједници политичких странака који су били носитељи редовних кандатских листи били и на првим мјестима за компензацијске мандате. Ипак све је то у складу са изборном легислативом. Између осталог, питање компензацијских мандата у Изборном закону наше земље дефинисано је на начин:

"Компензацијски мандат који је освојила политичка странка или коалиција расподјељује се један по један неизабраним кандидатима на кандидатској листи политичке странке или коалиције за компензацијске мандате".

Због тога су листе важне за раподјелу мандата и служе да компензирају оне расуте гласове које политички субјекти освоје у својим изборним јединицима, наводе из Коалиције под лупом. Додају и да би било пожељно укинути кандидатске компензацијске листе и додијељивати компензацијске мандате оним кандидатима који су освојили највећи број преференцијалних гласова, али не и редован мандат.

 

"Код нас у БиХ врло често служи као сигуран улаз у неки од парламената, зато што није важно колико сте личних гласова освојили уколико се налазите на листи за комп. мандате Уколико ваша странка добије комепназцијски мандат ви ћете ући у законодавни орган", каже Јелена Танасковић Мићановић, координатор за јавне политике Коалиције "Под лупом".

Неки од заступника са компензацијских листи ушли су Заступнички дом државног парламента више од једног пута. Заступник Дамир Арнаут, који је као кадар СББ-а с компензацијске листе стигао у овај дом, појаснио нам је да проблем настаје само када носилац редовне листе добије компензацијски мандат. Наводи и да у државном парламенту од 30 директних мандата свих 30 су носиоци листа или људи који су ушли у парламент након што су се носиоци листа одрекли мандата. Стога је, истиче, јасно да је бити носитељ листе већа предност од мјеста на компензацији. Како данас истиче рок за предају компензацијских листи, политичке странке и нису вољне откривати имена на листама. У Нашој странци кажу тај су посао обавили.

"Оно што вам могу казати за државну листу Сабина Ћудић је носитељица комепн листе, други је Предраг Којовић , трећи Звјезадн Караџин, што се тиче федералних комп. листи први је потпредјеник наше стране Мирсад Чамџић , Мирјана Лепић друга, трећи Дамир Никшић итд", истиче Нихад УК из Наше странке.

Ранијих година математика је била јасна. Примјера ради од 28 заступника Заступничког дома БИХ које непосредно бирају бирачи из федерације БИХ, њих седам су то постали додјељивањем компензацијских мандата, док се заступницима из РС-а од 14 мјеста, шест додјељивало истим путем.На ентитетским нивоима око 25 посто мандата били су компензазацијски. Поражавајуће је да има примјера злоупотреба, став је аналитичара.

"Видимо да странке злоупотребљавају тако што користе то да убаце људе које грађани не желе. Већ неколико мандата имамо застуонике које улазе на компензацију, без подршке грађана", истакла је Ивана Марић, политички аналитичар.

Иако рок за предају компензацијских листи ЦИК-у БиХ истиче данас, странке нису расположене излазити са именима кандидата у јавност. Аналитичари додају из разлога јер је управо некима то једини начин да засједну у парламентарне клупе.

(БХРТ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БЛ

03.08.2022 06:47

СНСД це на компензацијске листе ставити Спирица, Мајкицку, Мазалицу... Све оне који немају сансе да добију ни 1000 лицних гласова, а послусни су...

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

03.08.2022 07:45

Висковиц је до сада увијек са компезационих листа,никада није освојио мандат,цетири пута,ето колики је ауторитет и ко одлуцује!

ОДГОВОРИТЕ