Храм у Смиљану је мјесто молитве, мира, љубави и сабирања

Патријарх српски Порфирије освештао је данас храм Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, родном месту у свету прослављеног српског научника Николе Тесле, а након литургије у беседи је поручио да су ово место Срби још 1600. и неке, од доласка у личке крајеве, одредили да буде место, молитве, мира, место љубави и сабирања.

Регион 02.08.2022 | 18:33
Храм у Смиљану је мјесто молитве, мира, љубави и сабирања

Патријарх је подсетио да је храм апостола Петра и Павла место у коме је крштен светски познат, велики научник Никола Тесла, а у оближној кући је рођен, а његов отац овде је био свештеник.

"Али, где год да је био, шта год да је чинио, није заборавио ове крајеве који су утиснути у њега и у његово биће, није заборавио ни своју православну веру, веру мајке и оца, веру свога ујака који је био митрополит сарајевски, православни митрополит. Ту веру је сведочио, био је свестан да све што чини и све што има јесте дар и само с тога што је знао да је дар, могао је у смирењу, скромности, без трке за светском славом и моћи да произведе оно што је произвео и нама остави", навео је патријарх, пренела Храм тв.

Пофирије је, преноси Хина, рекао да су "усташе хтеле да елиминишу ово место па је храм 1941. био порушен, а 1986. обновљен, да би 90-тих био девастиран, па поново обновљен, сазидан на месту на којем је у 17. века била подигнута прва црква".

Поруку мира послао је Порфирије преко два апостола, Петра и Павла, који су се разликовали по образовању, “али су имали веру по којој није бољи онај који је учен и богат, и није бољи сиромашан од богатога или онај који има власт од онога који је нема и обрнуто”.

"Овај нас храм на то позива, на веру у Христа, на љубав према њему и да се угледамо на примеру апостола Петра и Павла, да се окупљамо у миру, у љубави, у радости”, казао је Порфирије додавши да је “Бог отац свих и сви су људи браца”.

У изјави новинарима Порфирије је истакао да није први пут у Смиљану и радује се што је служио литургију, увек га радује када освештава цркве, јер су то места сабирања.

На питање је ли задовољан заједништвом у Хрватској патријарх је одговорио да “увек и на сваком месту може и треба боље, увек се треба трудити да свакога дана чинимо све више и све боље, било где да смо, у Хрватској или на неком другом месту".

Заменик жупана Лицко-сењске жупаније Милан Узелац оценио је да су у проповеди све реци биле мудре, биране пажљиво, да не би било кога увредиле, а он их је, казао је, доживео као поруку за мир “за нас све који смо овде и за мир међу Србима и Хрватима”.

Пре одласка Порфирије се дружио са Личанима и верницима из свих крајева Хрватске који су дошли у Смиљан.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мане и Дане

02.08.2022 18:44

Тесла је у свакој прилици истицао да се поноси својим српским поријеклом и хрватском домовином. Да су се тога држали Срби из тзв. Српске Крајине и данас би били своји на своме, неби се потицали по свијету од немила до недрага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.08.2022 18:45

Ако Хрвати ту васу посјету схвате као провокацију онда сте надрљали. Ако нисмо ниста науцилибиз искуства 90 тих онда теско нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

02.08.2022 18:51

Живело Хришћанство

ОДГОВОРИТЕ