БиХ би за 3 деценије могла остати без 550.000 становника

Босна и Херцеговина је на неславном шестом мјесту земаља свијета које би у наредне три деценије могле да остану без највише становника, а према пројекцијама УН до 2050. имаћемо 18,2 одсто мање грађана него данас.

Република Српска 02.08.2022 | 18:12
БиХ би за 3 деценије могла остати без 550.000 становника

У БиХ тренутно живи око три милиона становника, што значи да би њихов број до 2050. могао да падне за скоро 550.000.

Демографи упозоравају да растући проблем исељавања, у комбинацији с падом наталитета, осиромашује друштвене потенцијале, а да одговор надлежних на све ово изостаје.

Од 2007. до 2021. природном депопулацијом БиХ је изгубила 86.170 становника, па се нашла на листи 10 земаља свијета с најнижим фертилитетом.

Демографске анализе показују да је, с друге стране, БиХ у посљедњих осам година напустило око 233.719 људи, од чега је само у Њемачку отишло њих 56.880.

– Могућности тржишта код нас нису задовољавајуће, првенствено јер је лоша или никаква понуда послова. Ако и заснују радни однос, људи углавном раде за минималац, нису пријављени и њихов посао је несигуран. Такође, још 2007. број умрлих је по први пут премашио број рођених и од тада се та тенденција наставља, са изузетком 2008.

Овај податак је већ тада требало да забрине надлежне институције и још тада је требало почети радити на популационим и пронаталитетним политикама, али то се није десило. Евидентно изостаје адекватан одговор власти на измијењену демографску стварност у виду добро осмишљене популационе политике, како би се ублажиле посљедице биолошке регресије, која узима све више маха – истиче заСрпскаинфо професор демографије Стево Пашалић.

Наглашава да на демографске трендове и депопулационе процесе посебно утичу миграције.

– Миграциони образац се промијенио и то се првенствено огледа у структури оних које одлазе, начину и мотивима одласка, али и шемама регрутовања иностране радне снаге у одредишним земљама. Некада је међу мигрантима најзаступљенија била нискоквалификована мушка радна снага, док су данас носиоци миграционих процеса високообразоване особе.

Одлив стручњака, уз старење становништва и опадање ионако ниске стопе наталитета, засигурно представља један од највећих изазова савременог друштва у БиХ. Осим што исељеници односе свој биорепродукциони потенцијал, јер се углавном ради о особама у оптималној репродуктивној доби, њиховим одласком истовремено се губи и вриједни, а често и ненадокнадиви људски капитал. Тиме, уједно, пропадају и све претходне инвестиције у образовање. С друге стране, људски капитал у БиХ је обезвријеђен, било због немогућности проналаска посла који одговара стеченим квалификацијама, било због потплаћености запослених – објашњава Пашалић.

Према његовим ријечима, у домену природног кретања становништва, поред стварања одговарајућих материјалних и друштвених услова за оснивање породице, важне су промјене у саставу вриједности, стилу живота, релевантне за мотивисање младих да имају дјецу.

– До сада се показало да неке мјере код нас нису дале никакве резултате, посебно новчана давања. Политика до сада није схватила да је потребан низ међусобно координисаних мјера, почевши од рјешавања егзистенције, довољног броја мјеста у вртићима, цјелодневним боравцима, тако да се може комбиновати запосленост и подизање дјеце – истиче Пашалић.

Додаје да је основна претпоставка за успоравање неповољних демографских токова, посебно када се ради о миграцијама, повећање стопе економског раста, односно пораст запослености у земљи.

Међутим, да ћемо се и у наредном периоду суочавати с масовним одласком људи из БиХ потврђују и у агенцијама које посредују при запошљавању наших људи у иностранству, из којих поручују да су наши грађани све заинтересованији да напусте ове просторе.

– Њихово интересовање је из дана у дан све веће и, ако се овако настави, биће то велика опасност за домаћу привреду. Они, у првом реду, одлазе због економских прилика. С друге стране, након општих избора у БИХ може услиједити још драстичнији одлив становништва, јер се велики број још нада неким значајнијим промјенама у политици, па онда и у економији – каже за Српскаинфо Властимир Видић из агенције за посредовање у запошљавању “Скенер глобал” Минхен.

Наглашава да из БиХ највише одлазе грађани до 45 година старости, међу којима је највише професионалних возача, електричара, грађевинских радника, његоватеља, медицинара, те помоћно особље у угоститељству и возачи који раде доставу.

Српскаинфо

ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ/РИНГИЕР

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ЈАСМИН

02.08.2022 16:42

У БиХ сад нема 2.500.000 то се види и кад избори дођу иако се види да раја излази да гласа статистика покаже да је излазност мало преко 50%,то је зато што узимају број срановника са пописа из 2013год а у ствари фали најмање милион становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.08.2022 16:45

Ста има везе.бакир прави роботе,умјесто да се дјеца радјају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.08.2022 16:47

БХ је у задњих 20 година изгубила половину становниства. У мом насељу је из сваке друге куце отисао неко. Нико, као ни ја сам који сам вец 20 година у иностранству, се није одјавио са постојеце адрессе. То нерадимо због тога сто цемо једног дана насљедити домацинства од родитеља. Ова статистика показује само податке људи који су се одрекли дрзављанства. А и ти податци су веома поразавајуци. Огромна вецина нас који смо отисли или имамо двојно дрзављанство или имамо срално мјесто боравка на западу као и у босни и самим тим нисмо уведени у босни као да смо смо исељени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.08.2022 17:00

Говорис о 'насљедивању домацинства'??? Бас се питам ста је то јер вазеци закон о насљедјивањ не познаје израз/термин 'домацинство'. а сто се тице наслиједјивања, БХ има веома веома јасан закон о наслиједјивању

Name

РЕ: Горан

02.08.2022 19:07

Драго ми је да си тако добро упознат са законом и уредбама. Ако си тако добро науцен онда би требао знати да неби требао постављати тако глупа питања. А ако ипак додјес у такав изазов, размисли дали вриједјас велики број интектуалаца који су отисли из земље захваљујуци политици СНСД-а и људи који своју интелегенцију стављају у позадину ради политицки интереса.

Name

мислим

02.08.2022 16:48

То це се десити за три године а не деценије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.08.2022 17:11

Ја сам из БЛ и знам да је из улице, из насеља као и из града много младих и људи и особа средње доби, отисло. Сви су јос увијек пријављени као да зиве у Бања Луци и не рацунају се као да су напустили земљу. Савјетујем да се погледа колико аута за вријеме љетне сезоне предје границу. То нису туристи. Туристи немају ста да тразе у вукојебини. То су све људи који су побјегли "трбухом за хљебом".

Name

Ја

02.08.2022 17:34

Зивим у иностранству и имам све за нормалн зивот. Ипак идем да гласам да би се несто промјенило у земљи коју волим и која је мој дом. Неразумијем људе који неце да промјене ниста, не излазе на гласање и имају увјерење да се ниста немозе промјенити. Јос мање разумијем особе које излазе на гласања и гласају за постојеце стање које имамо. То су обицно људи који тренунтно имају посао у дрзавним установама и уопсте не размисљау о будуцности њихове дјеце. Не размисљају о томе да је њима сад добро а да це због тога изпастати њихова дјеца која це морати врацати кредите.

Name

Избориза она који зиве у БХ

02.08.2022 17:17

Ево остала је без мене, моје зене, насе трије дјеце и осмеро унуцади. Зивимо вани, вани плацамо порез а у Босни имамо неку имовину која се води на на.с Поред дрзављанства насе нове дрзаве, сви јос од родјења јос имамо и БХ дрзављанство али се нисмо регистровали при БХ аqмбасади нити гласамо на БХ изборима. засто да ја који не зивим у БХ, нисам б ио у ној одинама гласам на БХ изборим када никога не знам нии ме то занима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

02.08.2022 17:22

Куга и рат су мале бебе у поређењу са овима на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3 милиона???

02.08.2022 17:27

Каквих црних 3 милиона???? Број запосених РС / 275 ХИЉ Бој пензионера РС/ 225 ХИЉ Број средњошколаца / 35 ХИЉ Број оснонваца / 85 ХИЉ Број запослени ФБХ / 535 ХИЉ Број пензион.. ФБХ / 375 ХИЉ Број средњошколаца/ 70 ХИЉ Број основаца/ 170 ХИЉ Једноставном рачуницом нас нема ни 2,5 милиона,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

02.08.2022 17:31

Доце непалци и други небрините ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоне

02.08.2022 18:06

Има нас који зивимо у иностранству, а нисмо се одјавили са адресе у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

02.08.2022 18:51

Има доста. Заправо 95 посто људи који су напољу нису се одјавили. Ко се одјавио у задњих 20 година. Нико. Сви су на папирима јос у Босни или Репблици Српској.

Name

Реално

02.08.2022 18:25

У БиХ тренутно има цца 2.3Мил становника, само у њемачкој амбасади цека 268.000 рјешења, за остале незнам али вјероватно је слићно. Дјеца су Вани завршавају студије, нису се одјавила у БиХ, али се и не враћају, планирам за њима па како год. Реално шта се овдје нуди изузев мржње и шупље приће политичара, баш ништа. Збогом свима, последњи нека угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.08.2022 19:37

Па што ће јој становници кад им не може обезбедити основне услове за живот.Или ипак требају кад треба заокружити

Name

ССС

02.08.2022 21:22

Да не оде ова плавуша са ваше фотографије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ССС

03.08.2022 06:11

Плавуша у плавом комплету и њена другарица уз моју помоћ би брзо поправили наталитет за једно 15-20 дјеце ( минимум).

Name

Т39842288

02.08.2022 21:50

То ће се десити ако наставимо да ћутимо и кукамо и ништа не предузимамо

ОДГОВОРИТЕ