Камена вила из 18. века у Перасту рај Саше Матића, у њој се одмарао и Његош!

Саша Матић поседује веома вредну некретнину у Црној Гори, а у питању је вила из 18. века, која се налази тик уз море. Оно што је посебно занимљиво јесте да се у овој вили лети одмарао Петар Петровић Његош и то као гост породице Баловић, у чијем је власништву била тада ова кућа.

Забава 02.08.2022 | 17:27
Камена вила из 18. века у Перасту рај Саше Матића, у њој се одмарао и Његош!

- Ја волим да одем у Пераст и мени је тамо супер, само што ове године некако имам мало времена. Веруј ми да је јуче требало да идем на два дана баш тамо у вилу, међутим, то се све изјаловило - рекао је Саша, па признао да му је част, те да се осећа битним када борави у истим просторијама где је један од највећих српских песника и филозофа проводио слободно време.

Perast, Kuća Saše MatićaФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН/ВИЈЕСТ

- Знате да је тамо где ја летујем некада летовао Његош. Сад, кад одем тамо, као да он летује, отприлике се тако осећам. Ја се увек осећам моћно и то је један од услова да се осећам како треба. Не волим тамо да идем стално, најлепше ми је у септембру, некако је то моје време за прави одмор. Тада је тамо најлепше.

Саша је рекао да је почео редовно да тренира, те да му прија када се, како он каже, мало мучи.

- Искрено да ти кажем, сада док причамо чекам пријатеља, тренера, да дође да трчимо и знојимо се, да се мало више мучим. Почео сам с тим тренингом и морам ти рећи да ми баш прија.

У њој је Његош написао љубавну песму

Најзанимљивији детаљ који се тиче његове викендице на мору јесте тај што се у њој некада одмарао и Петар Петровић Његош, у тадашњој палати Баловића. Још један битан податак, можда не и случајан, јесте то да је Сашина вила у Перасту била место где је Његош написао своју једину љубавну песму “Парис и Хелена” или “Ноћ скупља вијека” 1844. године

Камена кућа у којој певач данас ужива у Црној Гори са породицом сазидана је још у 18. веку и налази се на самој обали. Кућа има два спрата и четири собе, као и пространи салон, а поред улаза и даље стоји табла која потврђује да је ту некада боравио владика.

Lovćen, Petar Petrović Njegoš <фигцаптион>ФОТО: ДАРИО БАЈУРИН / АЛАМY / АЛАМY / ПРОФИМЕДИА, ПРИВАТНА АРХИВА

(курир.рс/С.телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар