У БиХ издавање докумената под упитником

Институције БиХ у протеклим годинама нису предузеле потребне активности којима би обезбиједиле ефикасну набавку личних докумената и њихову пуну функционалност, тако да грађани не могу да буду сигурни да неће доћи до застоја у издавању.

Босна и Херцеговина 02.08.2022 | 07:31
У БиХ издавање докумената под упитником

Издавање докумената под упитником
САРАЈЕВО - Институције БиХ у протеклим годинама нису предузеле потребне активности којима би обезбиједиле ефикасну набавку личних докумената и њихову пуну функционалност, тако да грађани не могу да буду сигурни да неће доћи до застоја у издавању.

Наведено је то, између осталог, у најновијој ревизији учинка под називом “Набавка и функционалност личних докумената”, коју је јуче објелоданила Канцеларија за ревизију институција на нивоу БиХ.

Ревизори су, након “чешљања” доступне документације, извукли закључак да грађанима у БиХ није обезбијеђена сигурност да неће доћи до застоја у издавању личних докумената, имајући у виду, како су додали, скори истек постојећег уговора, али и кашњење у спровођењу нове набавке.

- И даље је присутан ризик плаћања 28 милиона марака из буџета БиХ, јер Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ није ријешила са добављачем питање завршетка постојећег уговора са аспекта уговорене обавезе куповине укупних количина.

Иако су надлежни имали више од седам година да предузму активности с циљем отклањања могућих посљедица постојећег уговора, чини се да није постојао довољно јак интерес за то - пише у ревизорском извјештају.

Из Канцеларије су указали и на чињеницу да су у свом извјештају из 2015. године упозорили на могуће посљедице динамике реализације уговорених количина те да ИДДЕЕА није постигла споразум са добављачем који ће обезбиједити отклањање ризика плаћања неиспоручених личних карти као и возачких дозвола за грађане истеком постојећег уговора.

- ИДДЕЕА нема план за завршетак уговора без могућих посљедица, нити је о том извијестила Министарство цивилних послова и Савјет министара - истакнуто је.

Подсјетили су да је Савјет министара, с циљем отклањања могућих штетних посљедица постојећег уговора, донио мјеру која је била усмјерена само на смањење цијене тих личних докумената, али не и на друге штетне одредбе уговора.

Ревизори су упозорили да ИДДЕЕА касни са покретањем новог поступка набавке личних докумената.

- Без обзира на сложеност поступка набавке и своје планове, ИДДЕЕА је тек почетком маја 2022. објавила отворени поступак, иако је постојећи уговор о набавци личних докумената истекао у јулу 2022. године - подвучено је у ревизорском извјештају.

ИДДЕЕА, како наводе, планирање набавке не заснива на документованим анализама економских, безбједносних, функционалних и других елемената, а Савјет министара и надлежно министарство нису успоставили надзор над пословима који се односе на нове набавке личних докумената.

Ревизори су поново на адресе Савјета министара БиХ и ИДДЕЕА доставили низ препорука чијим би прихватањем, тврде, допринијели томе да грађани добију лична документа са свим карактеристикама и функционалностима за цијену коју су платили, као и да се обезбиједи стабилност и безбједност у издавању личних докумената.

(БН/Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

реалност

02.08.2022 06:44

То је прави разлог засто млади људи узимају страна дрзављанства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

02.08.2022 10:30

Прави разлог је да слободније путују и не зеле да буду дрзављани пропале дрзаве.

Name

ББ

02.08.2022 09:12

Одвратно,стално иста прича, досадни су и из те агенције и ови из власти, давно су се на народ ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

сепртља

02.08.2022 10:57

пјевање је сасвим океј али рудоњино ревање крси сва правила

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

02.08.2022 11:01

он да мозе завуко би руку и у централну банку Њемацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазна

02.08.2022 11:55

документа за ЕУ сви то виде на ЗАПАДУ и пропустају. Али свему додје крај. Терористи улазе на мала врата у Европу.

ОДГОВОРИТЕ