Купују социјални мир новцем радника из дијаспоре

Скоро 2 милиона држављана БиХ је у исељеништву, а сваке године огроман новац уплаћују у Босну и Херцеговину. Прошле године је кроз дознаке из иностранства у завичај стигло рекордних 3 милијарде долара. Владајуће структуре купују социјални мир у држави на грбачи радника из дијаспоре, оцјењују економисти.

Република Српска 01.08.2022 | 13:57
Купују социјални мир новцем радника из дијаспоре

Кад зафали новца од првог до првог грађани БиХ се окрећу својим најмилијима у иностранству. Криза је и њима, али плате, нарочито у Западној Европи 5 - 6 пута су веће од плата у БиХ. Уштеди се нешто новца и пошаље родбини у завичају.

Многи без те помоћи не би могли преживјети. Пензионерка, Радмила Милић, каже за БН да зависи од дјеце из Њемачке.

„Ништа не питајте. Да ми није дјеце не бих могла живјети.“, каже Радмила.

Исту судбину дијели и Цвјетко Бојић. Сваки мјесец родбина из иностранства, каже  шаље му одређене новчане износе.

Када се пристигли новац сабере, дознаке из дијаспоре доносе милијарде у БиХ.

Укупни текући трансфери у 2021. години износили су 4,36 миллијарди КМ, од чега се на персоналне трансфере односило око 3,04 милијарде КМ, подаци су Централне банке БиХ.

Што значи да су гастарбајтери само за једну годину својим породицама послали довољно новца за исплату 3 милиона просјечних бх. плата, те више од 6 милиона просјечних пензија. Ипак, раст дознака није за похвалу, сматра струка.

„Дугорочно за друштво, цјелину и одговорне власти то је изузетно штетан процес. Процес који значи да земља остаје дугорочно без великог броја становника, без потрошње, без радног потенцијала, продуктивног за будући привредни раст“, изјавио је за БН економиста Миленко Станић.

Свјетска економска криза утицаће на смањење новчаних прилива из иностранства, предвиђа Станић.

„Прво што ти млади људи постепено губе везу са својом отаџином, смањују се ти приливи из иностранства. Такође, ситуација у економији западних земаља,  гдје највећи број наших људи одлази посљедњих година није добра, није ружичаста. Они морају много више да раде и да финансирају свој опстанак у тим земљама. Тако да ће се из тог аспекта ће у будућем временском периоду смањивати дознаке из иностранства.“, додаје Станић.

Са друге стране, мизерни износи страних инвестиција показују да се у БиХ нико не бави економијом. Поред сировина и ресурса којима земља располаже, власт се бави задужењима. Рачуница је јасна: у великој мјери опстајемо захваљујући дознакама из иностранства, кажу економисти. И указују да та пракса не може да траје довијека.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Дрзава оваква

01.08.2022 12:28

Нестаје, односно са оваквом власцу остаје и без становниства и без ресурса.... Ктжруг се затвоти, многи временом неце имати коме ни слати а они сто су овдје а сто су у мутном времену запосјели и приграбили све це настојати да то ускотисравају и грабе све висе и не осврцуци се на то....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ ?

01.08.2022 13:04

ИСТО ОНДА.. А ИСТО ЈЕ И САДА...

Name

Они сто су

01.08.2022 14:43

Морали отици морају и да хране своје и брину о њима за зивота јер власт у дрзави апсолутно не интересују ни једни ни други нити сматрају да имају икакву обавезу према друству. Власт интересује капитал дрзаве у било коме облику искљуциво за претакање у лицну корист и ниста висе....

Name

Бања Лука

01.08.2022 13:11

Неце од мене ни марке видјети….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

01.08.2022 13:24

Овдје ко није украо отео тудје и нема од цега да зиви то је ноторна истина пљацка у рату и пљацка после рата од партијаа групаа лоповаа је све оцерупалаа а сви умрезени у криминалну хоботницу на свим нивоимаа све партије су опљацкале предузеца гиганте фабрике ресурсе тј њихови директори и братија са купљеним сигурним гласом гласацком масинеријом лоповска приватизација корона пљацка тендер мафија коза нистра балканска 20 и 21 вијека и неродјене задузили кредитимаа страсноо злоо изнад закона хараа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М и

01.08.2022 13:45

И какав ви ту видите проблем за вас би било најбоље да ниста не саљу само да промените власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

01.08.2022 16:02

ДИЈАСПОРА ЈЕ СЛАБО ИНФОРМИСАНА. ОНИ СУ ОВИХ ГОДИНА БИЛИ УБЈЕЂЕНИ, ДА САМО ДОДИК ЧУВА РС. ТРЕБА НА ТОМ ДА СЕ РАДИ. ПЕНЗИОНЕРИ СЛУШАЈУ РТРС ТО ГДЈЕ СУ САМО ЛАЖИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.08.2022 16:03

Дрзава зиви од пореза и осталих давања. А то сто сви ми из емиграције помаземо своје породице је наса ствар. Кад наси несто купе за те паре, од те потросње дрзава покупи порез. А сад да је то нека астрономска пара, није. Соцјални мир се не купује од насих пара, јер су наси углавном у пензији, скромни потросаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

01.08.2022 18:56

Па зар си и на овој теми нашао да будеш контраш и ту покушаваш да браниш владајућу багру. Овај текст је толико погођена тема и изнесена његова срж да нема даље. Свакако да се осјети код онога ко има неког вани, нажалост ја нисам тај...

Name

Мирослав

01.08.2022 23:11

Идеално, Ни са оним сто владају, ни са оним сто хоце владати, ја немам ама бас никакве везе, ја сам само посматрац са километарске удаљености. Мозда са дистанце боље видим? А видим да се наси политицари дневно глодју, видим како су медији подељени на насе и њихове политицке Србе, видим да они сто би да нас нема, узивају у насем глидјању. И како да ми буде свеједно, ја припадам том народу, а понекад ме је срамота кад видим то глидјање. Ако мислис да је стета сто си у отадзбини, иди. Али да ти казем да је то трновит пут, треба бас улозити труда док се све уради, сто захтевају, да би могао радити и од свог рада пристојно зивети. Немам ја политицког фаворита, немам ни право, јер другој дрзави плацам порез, у којој и гласам. Ја сам само посматрац, сто воли свој род и сој и зелим добро мом народу.

Name

ОО7

01.08.2022 16:59

Битан је мир у оваквој ситуацији.Тко жели сукобе......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно је

01.08.2022 18:13

Битно је да сви имају а власт је паметна и унос новца из дијаспоре приказује као свој економски резултат. Није лоше овако, ово је стање опстег благостања само не знам колико мозе потрајати да сви имају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

01.08.2022 19:32

Само послат и помоћи старе родитеље остали нека иду радит. Колико се ради а много се боље зиви него ми на западу. Ми своје паре немамо кад тросит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.08.2022 20:01

Не шаљу из Русије ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.08.2022 23:14

А сто би слали Руси? Од рада се да зивети, али од ленцарења и пусте прице не.

Name

Дијаспорац

01.08.2022 20:29

И опет када дођемо у родни ктај пљују по нама. А поливија нас прогања на сваком кораку. Изгинуше да зауставе, када виде стране табле.

ОДГОВОРИТЕ