Брод из Одесе носи кукуруз, плови ка Истанбулу

Први брод који је данас напустио црноморску украјинску луку од почетка руског напада, носи 26.000 тона кукуруза и, како је навело надзорно тело УН, проћи ће инспекцију у Истанбулу, пре него што настави пут ка либанском граду Триполију, другом по величини у тој земљи после Бејрута.

Свијет 01.08.2022 | 10:18
Брод из Одесе носи кукуруз, плови ка Истанбулу

Вест да је брод напустио Одесу, потврдили су турски и украјински званичници, пренео је британски "Телеграф".

Очекује се да теретњак "Разони" из Сијера Леонеа, који је кренуо из Одесе, стигне у турске воде 2. августа, објавио је истанбулски Здружени координациони центар (ЈЧ), наводећи да је затражено од свих војних сила у региону да обезбеде броду сигуран пролаз, пренео је Ројтерс.

ЈЧ чине званичници Уједињених нација, Русије, Украјине и Турске, и они су нешто раније оценили да је лука у Одеси спремна и да је брод способан да напусти луку.

Москва и Кијев су 22. јула потписали одвојене споразуме са Турском и Уједињеним нацијама, чиме су се створили услови за деблокаду извоза украјинских житарица.

Договорено је да се извезе око 22 милиона тона житарица и осталих пољопривредних добара из црноморских лука у Украјини.

У склопу споразума и Русији је дозвољено да извози житарице и вештачко ђубриво.

(Тањуг/ фото: Схуттерстоцк/Иевген Постовyк/ Илустрација)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ђоока

01.08.2022 09:30

А ко гарантује да неће налетити на мину

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

01.08.2022 10:09

Можемо коке хранити. Бит ће јаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

01.08.2022 10:47

Дајте саљите то у сомалију, кенију, авганистан, људи гладни умиру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

01.08.2022 11:05

Сад ће Турци пробрат што вриједи а ситњеж послат за ЕУ..Како Мађари што прво држе кукуруз у води да извуку из њега шта вриједи а онда га суше и продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

01.08.2022 15:39

Проклетници,па као да се све зиво производило у Украјини....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

01.08.2022 17:53

3% хране иде у СВИЈЕТ из УКР !!! А лазе се да УКР храни целу ЕУ па и остатак СВИЈЕТА !!! Е па неце да мозе тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.08.2022 23:35

И ово би требало нахранити децу Африке? Све је ово некаква пропаганда, врте се паре, јер Зеленски мора патити орузје које му "пријстељи поклањају". Африцка деца гладују годинама, умиру од глади, а овој банди са богатог запада су пуна уста прице како помазу гладнима.Видели смо како се отимају за Цовид опрему и цепива, видели смо колико су цепива послали у Африку, ти "добротвори". Ово зито и свако следеце, це заврсити на трзисту, неко це згрнути паре, а деца у Африци це и даље умирати од глади. Видео сам узиво, гладну, зедну и болесну децу у Африци, без наде у боље сутра, видео сам оцајну децу. Какви смо ми то људи? Сад гледам како, студенте из африцких земаља, сто су студирали у Украјини, мрцваре на граници ЕУ. Прво казу пустају Украјинце да удју у ЕУ, а студенте из Африке, само зато сто су црни, избацују из возова и автобуса и Украјинци и Европљани. Ово зито, је бацање прасине у оци, нормалном свету.

ОДГОВОРИТЕ