Мање незапослених, многи посао не проналазе у БиХ

У посљедњих пет година на евиденцијама служби и завода за запошљавање БиХ број пријављених незапослених особа смањен је за око 90.000, али званични подаци говоре да у истом периоду готово половина њих није нашла запослење у БиХ.

Босна и Херцеговина 01.08.2022 | 10:00
Мање незапослених, многи посао не проналазе у БиХ

Према подацима доступним на сајту Агенције за рад и запошљавање БиХ, закључно са 30. јуном ове године, било је пријављено 359.607 незапослених, док је на крају јуна 2018. године број регистрованих незапослених особа у БиХ износио 448.071. Само од почетка ове године, са евиденције незапослених скинуто је око 18.000.

Међутим, судећи по подацима надлежних служби, од 90.000 одјављених са завода за запошљавање у претходних пет година, више од 38.000 није пријавило запослење у БиХ.

Наиме, доступни подаци говоре да је јуну 2018. године у БиХ био запослен 806.031 грађанин, док је у мају ове године (подаци за јун још нису доступни) број запослених особа у БиХ износио 844.792.

Економиста Миленко Станић за "Независне новине" каже да је ово тренд који траје већ дужи низ година и да је неспорно да већина оних који се одјаве са званичних завода за запошљавање не налази посао у БиХ.

"Није отворен простор за нова запошљавања. Ти радници или су отишли у иностранство на сталне послове или су отишли на привремени рад", сматра Станић.

Ипак, он појашњава да су се у Републици Српској ранијих година многи радници пријављивали на Завод за запошљавање само по основу потребе за нека социјална давања.

"С обзиром на то да је ово сада пребачено на ФЗО Републике Српске, након тога дошло је до значајног смањена броја радника на Заводу за запошљавање. То је основни фактор који се огледа у смањењу броја пријављених на Завод за запошљавање", истиче Станић.

Али, како додаје за "Независне новине", недостатак радне снаге у БиХ толико је евидентан да послодавци већ траже раднике из иностранства.

"Полако остајемо без критичне радне снаге и то директно иде на штету државе", наглашава Станић.

Да је одлив квалификоване радне снаге према иностранству, првенствено земљама Европске уније, континуиран и појачан, потврђују и послодавци. Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, каже да је то посебно изражено након попуштања пандемије вируса корона.

"Наши подаци указују на то да је негдје око 260.000 људи већ до сада добило статус боравишта, односно боравишну дозволу у земљама ЕУ", наводи Аћић за "Независне новине и поручују да би се тренд могао наставити и у наредним годинама.

Он наглашава да се одлазак грађана из БиХ према ЕУ директно одражава на демографске показатеље, а што даље утиче на тржиште рада.

"То у коначници резултира и нашим захтјевима за ангажовање странаца. У суштини, ми у неком наредном периоду можемо очекивати да ће број оних људи које ћемо ангажовати, а да нису резиденти БиХ, бити све већи и већи", закључује Аћић.

(Независне/ фото: Пиxабаy/ Илустрација)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БИЈЕЖАТИ

01.08.2022 09:32

Отјера миле и влада госпође 113%. Битно је да иза себе пале све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само тако

01.08.2022 10:25

Дајте страним радницима и држављанство,под условом да га желе,а наши грађани ће искористити сваку могућу шансу да прихвате држављанство западних земаља,јер их је најгора власт и присилила да оду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

01.08.2022 11:02

Мора бити смањен број кад брисете са спискова незапослене

ОДГОВОРИТЕ