Пелоси у Сингапуру, нема потврда да ће ићи на Тајван

Председница Председавајућег дома америчког Конгреса, Ненси Пелоси, стигла је данас у Сингапур, чиме је започела азијску турнеју, али се и даље не зна да ли ће она посетити Тајван.

Свијет 01.08.2022 | 08:49
Пелоси у Сингапуру, нема потврда да ће ићи на Тајван

Пелоси ће разговарати са председником Сингапура Халимахом Јакобом и премијером Лијем Сејлунгом, а састаће се и са бројним члановима владе, изјавио је портпарол сингапурског министарства спољних послова, пренео је АП.

Очекује се да ће присуствовати коктелу у Америчкој пословној комори у Сингапуру, где новинари неће имати приступ.

Током викенда, Пелоси је најавила да ће посетити још и Малезију, Јужну Кореју и Јапан, како би разговарала о трговини, пандемији ковида, климатским промена, безбедности и "демократским управљањем".

Она није потврдила новинске извештаје да би могла да посети Тајван.

Кинески председник Си Ðинпинг упозорио је америчког колегу Џозефа Бајдена током телефонског разговора прошле недеље да се не меша у послове Пекинга са овим острвом.

Пекинг види званичан амерички контакт са Тајваном као охрабривање да Тајпеј дође до независности, али амерички лидери негирају то.

Уколико посети Тајван, Пелоси би била највиши званичник САД у посети Тајвану још од 1997. године, када је тадашњи председник Представничког дома Њут Дзингрич боравио на острву.

Бајденова администрација је покушала да увери Пекинг да нема разлога за свађу и да уколико би и дошло до такве посете Пелоси, да то не би био знак промене америчке политике.

(Тањуг/ фото: АП)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Боље се дрзи

01.08.2022 07:01

Она зена водја на непризнатом Тајвану ... Доста боље ... Инаце требало би и Тајавна да негира те Америцке дипломате и да Кина предузме одредјене војне мјере ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

01.08.2022 07:05

Волео бих да оде! Па да видимо како формулисан одговор би Америка добила. Доста је више америчког дивљања планетом! Ствари су се промениле, каубоји нису више једина сила и мораће да науче да живе са том спознајом. Ако буду глупи, научиће на тежи начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знацило

01.08.2022 07:12

Би сукобе и евентуални рат ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

01.08.2022 07:13

Тајван ништа а, прпа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дефинитивно

01.08.2022 07:17

Једино сто је остало од Америке и Енглеза да су агресивни и мрски сваком дијелу свијета ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље је то

01.08.2022 07:17

Радила Меланија и Клаудија ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто се тице

01.08.2022 07:19

Приступа Кини, Трамп није у првој администрацији правио проблем и побринути се да Трамп или Јоргенсен буду нови председници Америке ... Биден само Америку је претворио у мрску творевину и Европи и Азији осим бандитских политицара ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.08.2022 11:02

Називила се зивота, па сад цацка Кину, ста је брига за поскедице. И тако амери саљу провокаторе по свету, да помогнх запалити ватру. Па после тога следи прица, о демокрацији, људским правим, хуманитарном спасавању. Вец видјено од Либије, Ирака, Сирије, Србије, Авганистана итд. Ова баба, носи ратне поруке, кинези би је морали упозорити и реци јој не. Ста то знаци бити слуга америма, видимо у Украјини.

ОДГОВОРИТЕ