Еврозони пријети рецесија у којој се САД већ налази

Њемачка привреда не биљежи раст – бруто друштвени производ је између априла и јуна стагнирао.

Свијет 31.07.2022 | 16:26
Еврозони пријети рецесија у којој се САД већ налази

Сада се јавља јасна опасност од рецесије у којој се САД већ технички налазе и која пријети Еврозони у другом полугодишту.

Привредни раст Њемачке је током прољећа – замро. У другом кварталу је бруто друштвени производ (БДП) у поређењу са прва три мјесеца ове године остао непромијењен. Тако гласи прва процјена Савезног завода за статистику.

Привреда се ослањала прије свега на издатке за приватни и државни конзум. Привредни развој су, како се тврди, зауставили екстерни фактори.

“Тешки оквирни услови за свјетску привреду са дуготрајном пандемијом короне, поремећеним ланцима снабдијевања, растућим цијенама и ратом у Украјини – све се то негативно одразило на развој коњунктуре”, цитира јавни сервис АРД “статистичаре из Визбадена”. Овај медиј наводи и да су “економисти рачунали са малим плусом од 0,1 процента”.
Песимизам се шири

Сам почетак године је прошао “боље него што се мислило”, наводи АРД:

“Статистичари су кориговали побољшање БДП са 0,2 на 0,8 одсто. Осим тога, у поређењу са истим периодом прошле године, БДП је бољи за 1,5 одсто. Прошле године је домаћа привреда много јасније осјетила дејство трећег таласа короне”, преноси јавни сервис.

Међународни монетарни фонд (ММФ) је кориговао наниже своје прогнозе њемачког привредног раста за читаву 2022. годину и сада очекује плус од 1,2 процента. То је 0,8 одсто мање него што је предвиђано у марту.

Сличан песимизам је изразила и Њемачка централна банка која је у мјесечном извјештају за јул написала:

“У текућем кварталу би пораст БДП из данашње перспективе могао да испадне нешто слабији него у основном сценарију пројекције из јуна 2022.”
Пословна клима је лоша

“Рат у Украјини”, наводи АРД, “погоршава проблеме које је Њемачка привреда имала и прије тога, Раст цијена енергије и сталне сметње у снабдијевању оптерећују индустрију. Истовремено највећа инфлација у о посљедњим деценијама кочи приватан конзум који је важан ослонац њемачке коњунктуре”.

Пословна клима је лоша, јавља Институт за економска истраживања Ифо. Њему око 9.000 предузећа јавља своје процјене актуелне пословне ситуације и очекивања за сљедећих шест мјесеци. Ове године су ти извештаји лошији него икада.

“Налазимо се на прагу рецесије”, рекао је предсједник Ифо Клеменс Фист и додао да: “Високе цијене енергије и претећа несташица гаса оптерећују коњунктуру”.

Главни економиста банке Комерцбанк Јерг Кремер сматра да се њемачка привреда већ налази у паду. Он тврди да се одговор на питање колико ће лоша ситуација на крају бити налази у рукама владара у Кремљу – Владимира Путина.

“Ако би дошло до комплетног обустављања испорука гаса, дубока рецесија би била неизбјежна”. А то би значило да би негативан развој њемачке привреде могао дуго да потраје.
Еврозони је добро – пријети рецесија у другој половини године

За разлику од њемачке, шпанска и француска економија биљеже раст, чак и већи него што се очекивало. У Шпанији је бруто домац́и производ порастао за 1,1 одсто – захваљујући високом нивоу инвестиција и снажаном порасту потрошње. Француска је забиљежила блажи раст у истом периоду – за 0,5 одсто, такође захваљући потрошњи, али и спољној трговини.

Укупно је привреда у евро-зони је у прољеће и поред рекордне инфлације и рата у Украјини “имала бољи раст него што се очекивало”.

Бруто друштвени производ се у земљама са заједничком валутом између априла и јуна побољшао за 0,7 одсто у односу на исти период прошле године – саопштио је Завод за статистику Европске уније Еуростат.

Јавни сервис АРД пише да “привреду у евро-зони оптерећује висока инфлација, коју подстиче рат у Украјини”, а “пословна клима се погоршава”. Инфлација у евро-зони се у јулу попела на рекордну вриједност од 8,9 одсто. Европска комисија очекује за ову годину привредни раст од само 2,6 одсто.

“Уколико Русија комплетно заврне гасне славине Европској унији, у другој половини 2022. пријети рецесија, упозорио је недавно европски комесар Паоло Ђентилони.
САД у техничкој рецесији

Оно што су неки економисти и врхунски банкари недавно прорекли, сада се догодило: економија САД је у “техничкој рецесији”, односно БДП опада већ други квартал заредом. У периоду од априла до краја јуна, БДП је опао за 0,9 одсто.

Ово је велики су ударац за предсједника САД Џозефа Бајдена пред новембарске изборе за Конгрес на средини мандата. Његови политички противници наводе најновије податке, који сада показују рецесију у првој половини године, као доказ његове наводно погрешне економске политике.

Министарство трговине САД тај пад објашњава полупразним стовариштима и смањеним инвестицијама предузећа. Извоз и потрошачки издаци приватних домаћинстава су се, додуше, повећали, али нису могли да компензују назадовање на другим пољима.

Негативном расту привреде је допринијела и централна банка Фед са својом новчаном политиком. Да би сузбила високу инфлацију, она је у марту повисила референтну каматну стопу за 2,25 одсто. То је најбрже повећање камата за тако кратко вријеме – још незабиљежено у историји САД.

(ДW/ фото: дезеен)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Оракле

31.07.2022 14:42

ЕУ це крајем јануара 2023 бити растурена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

31.07.2022 16:56

дабогда их појела корона прије

Name

Еу-Фан

31.07.2022 14:46

Неоколонијализам ЕУ треба сломити силом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ КАО САВЕЗ

31.07.2022 14:48

РАСПАСЦЕ СЕ ЗА ГОДИНУ ДАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара народна каже:

31.07.2022 15:28

Ко другом јаму копа сам у њу упада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

31.07.2022 16:53

самицете упаст у говна којасте били спремили за царску стару даму Русију Русија је дама европа сила била и бице нема тог коце нанит зло царској Русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

мелек

31.07.2022 17:03

Русија урнише Запад на свим пољима. Подршка Орбану, Путину, Додику и Милановићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само стањцајте

31.07.2022 17:53

А лупезујте, бавите се развратом све врсте, изопаценим вриједностима а све то пропагирајте као просперирет а резултат свега тога вам је стигао на наплату прије планираног времена.....

ОДГОВОРИТЕ