Заборавили сте пребројати гладне, има их довољно

Због чега грађани у Босни и Херцеговини воле када им политичари пријете, па их на сваким изборима изнова награде?

Босна и Херцеговина 29.07.2022 | 16:37
Заборавили сте пребројати гладне, има их довољно

“Пребројали смо се”, каже један, “има нас довољно”, каже други. Ако не пратите политичку сцену, рекли бисте да се окупила група младих људи који желе играти фудбал, па су се пребројали, установили да их има довољно и игре могу почети.

Али, игра о којој причамо није фудбал. Нажалост. Њега су у овој земљи свели на најниже гране, па нам тако с времена на вријеме из европских такмичења избацују чак и полуаматерске екипе. Игра о којој овај пут говоримо је пуно озбиљнија – она с народом. Политичари у Босни и Херцеговини годинама се играју грађанима ове земље, држе их као таоце, праве их будалама. Обећавају разне реформе, потписују пред европским званичницима документе у којима обећавају да ће се понашати нормално, да неће користити говор мржње и да неће практиковати хушкачку реторику.

Ако су безброј пута преварили народ у овој земљи, зашто не би изварали и међународне званичнике, дакле, ништа ново.

Али, поставља се питање због чега грађани не кажњавају оне који им пријете, како је могуће да грађани сваки пут на изборима награде оне који су се играли њиховим и судбинама њихове дјеце.

Социолог Владимир Васић каже да поједини политичари играју на карту национализма или шовинизма, јер је очито да то код народа пролази.

“А то пролази из разлога јер смо ми још увијек постконфликтна заједница, зато што се још сјећамо ратних сукоба и свака тема која се намеће у контексту тога буди емоцију код становништва. Политичари који пласирају ту причу, они се уједно постављају и као нападачи, али и као они који ће да заштите свој народ. Чини ми се да се људи још боје коријенитих промјена, боје се да се одлијепе од националних политика и боје се свој глас дати људима који заговарају неки социо-економски просперитет. То је из разлога што су политике које нису националне лоше схваћене, зато што становништво вјерује да, уколико националне странке не буду на власти, да ће доћи до неке националне разградње народа у Босни и Херцеговини. Напросто, то је погрешно. Не може нико никоме оспорити неки национални идентитет”, истиче за "Буку" Васић.

Професорица социологије Смиљана Вовна за "Буку" каже да народ у Босни Херцеговини није глуп, али јесте купљен.

“Нисмо ми глуп народ, далеко од тога. Не могу они нас преварити, него је народ купљен од тих политика и он зависи од њих. Ми смо у Тузли имали у посљедње четири године промјену власти три пута. И сада, два мјесеца пред изборе, ова Влада плива. Али они су грчевито у ова два-три мјесеца прераспоредили у све јавне установе у сва предузећа, на све могуће позиције своје људе, јер они на тај начин купују гласове. Ти људи ће за њих поново гласати. Ја не вјерујем да би иједан од тих људи, када би му понудио страначки програм, рекао тај програм је ок. Не, ми зависимо од њих, они су нас купили пословима”, појашњава Вовна.

Васић види проблем у томе што смо већ постали земља стараца и што нам већину гласача на изборима чине људи треће животне доби.

“Чини ми се да су ти старији људи превага на изборима, а да смо ми млади остали разапети између два пола, између националне политике и политике која осигурава неку будућност у Босни и Херцеговини. Дакле, тврдим да нам проблем праве људи из треће и средње животне доби, до којих политичари лако проналазе пут. Ми млади ту остајемо и несхваћени и испаштамо за ово све што се дешава. Због тога из дана у дан све више и више напуштамо ову државу”, говори нам професор Васић.

Вовна сматра да је суштина у томе што су нас власти довеле на ивицу егзистенције, те да нам због тога запослење значи као освојен џекпот на лоту.

“Да не причам о другим стварима и о уцјенама читаве породице. Сваки нормалан човјек, када му данас политичар каже да ће његово дијете које оде у Њемачку да ради замијенити роботом, би му казао: `мијењај своје, немој моје мијењати`, каже професорица.

Васић напомиње да је важно људима нагласити да социо-економске политике неће угрозити њихову националну и етничку припадност.

“И младе политичке снаге понекад падну у ватру. Једно је штитити националне интересе, а сасвим друго је наратив мржње, шовинизма и наратив напада. Морамо престати у Босни и Херцеговини да лажно штитећи своје националне интересе нападамо друге људе. Дакле, мој национални интерес не смије ни на који начин да угрожава некога другога. Нису прихватљиве ни политике које на неки груб начин склањају те националне интересе. Треба да будемо то што јесмо, али да градимо бољу будућност свих нас у земљу. У томе велику улогу играте и ви медији, и друштвене мреже и начин на који се попуњава јавни простор”, подвлачи Васић.

Вовна наводи да ради с младима, те да они сви кажу да им не треба таква реторика и подјеле.

“Међутим, генерални проблем је овдје како те младе мотивисати да изађу и гласају, јер ову власт бирају они апстиненти који не излазе на гласање. Њих бира неких 40 посто људи у земљи, а остатак им је само дао легитимитет својим неизласком на изборе. Млади људи виде бесперспективност у држави и, нажалост, они мисле да не могу ништа промијенити, а не знају која је моћ само једног гласача на дан избора. Сваки глас је битан. Сами се сигурно неће повући, ни Халид Гењац, ни Душанка Мајкић и пустити младе људе који су хиљаду пута способнији од њих. Ја вјерујем да млади имају пуно боље и визије и идеје како ову државу направити нормалном”, наглашава Вовна.

Васић констатује да шовинистичка реторика пролази код грађана, јер политичари људе држе у страху и грчу.

“Ако би направили искрено истраживање, видјели би да те политике немају искрену подршку код младих људи. То одговорно тврдим. Млади имају здравије погледе на свијет, али просто не могу да дођу до изражаја од политичара јер из изборне године у изборну годину дајемо подршку националним политикама. Видјели сте сада да опет узбуркавају јавност оном стандардном “они нас као нападају, ми се као бранимо”, али никада нам неће одговорити на кључно питање: ко нас то напада и од чега се бранимо. То је класична манипулација која се неће преко ноћи искоријенити у Босни и Херцеговини. Имали смо господина Изетбеговића који каже да се пребројавамо, али добро би било да видимо колико нас нема”, закључује Васић.

Да се налазимо у демографском амбису већ годинама упозоравају сручњаци, а за то су криви управо они који су годинама на власти у овој земљи, без обзира колико они жељели представити чињеницу како свугдје у свијету долази до помјерања становништва због бољих радних услова.

Најбољи доказ томе је да су многи који су отишли из ове земље имали стабилан посао у БиХ, али су рекли да су отишли због лоше политичке ситуације у земљи и атмосфере коју су креирали они који могу само да пребројавају новце које су зарадили преко леђа грађана.

Бука

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

025

29.07.2022 17:38

висте само број за изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајдан

29.07.2022 18:29

Сад ће влада са подјелом по 100 км да ријеши све проблема . Овдје је народ једино сит лажних обећања тога је на претек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

29.07.2022 21:00

Молим лепо.ови градјани са овим порцијама сто цекају милостињу питам се и размисљам:колико је њих гласало за владајуци резим и колико це њих гласати за резим другог октобра.искрено ко је од њих гласао за резим зелим да до краја свог зивота цекају милостињу и тај ред це бити све веци.надам се да це доци памети.

Name

Портпарол Ковацхевицх

29.07.2022 20:37

СНСД се брине о градјанима. Хранимо људе у народним кухињама! Све бесплатно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

30.07.2022 06:03

Проблем је како младе људе убедити да гласају јер су убеде и да гласали или не, неко штели изборе, те је осећај немоћи да се нешто промени набоље_ужасан. Ђ

Name

Ма

29.07.2022 23:06

Наговористе се ви свашта, али ништа конкретно и шта урадити и како се изборити за боље сутра, пискарање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласаци!?

30.07.2022 06:31

Цовек се пита где то има? Ста је то? Некао изгледа као да ни у време највеце правде,није било гласаца. Казу,било је људи које су звали гласаци и они су "гласали" али некако су увек неки (остајали) не бирани долазили на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савршено

30.07.2022 07:04

Свака част саговорницима, текст изванредан, размишљање изванредно, чињенично стање и још много тога, на жалост све је тако. Заиста они изборе добијају на тој проклетој, купљеној и уцјењеној мањини, а да се не говори о националистичкој реторици. Нажалост, убједјен сам да ће опет побједити и то по истом шаблону као и на сваким изборима. Хвала БН тв на истинском информисању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм...

30.07.2022 07:28

Да је народ паметан,не би дозволио да пада на исту фору политичара,огрезлих у криминал,него би сваког дана размишљао о суровој стварности која је таква захваљујући баш сваком грађанину који је дао глас погрешним,или,се није удостојио да изађе на изборе. Када ће грађани коначно схватити,да је право на рад,и зараду,право сваког појединца,и да му нико од политичара није сервирао то право?! Када ће родитељи схватити да ,дајући свој глас постојећој банди,уништише рођену дјецу?! Онај,кога је власт заштитила од било кога,и било чега,није се родио,нити ће! А,ако је неко толики слабић,да му треба "заштита"од ових власти,нека се одмах убије,како не би даље доприносио разарању ове лијепе земље. МИ СМО НАЈВЕЋИ КРИВЦИ ЗА ОВО СТАЊЕ,НИСУ ПОЛИТИЧАРИ!!!

ОДГОВОРИТЕ