Људи из СНСД-а: НЕ штетном уговору о продаји РЖР Љубија

- Градоначелник Приједора Слободан Јавор (СНСД) изјавио је данас да су он и Градска управа за најављену докапитализацију Рудника жељезне руде /РЖР/ "Љубија" сазнали путем медија, те позвао министра енергетике и рударства Петра Ђокића да у наредних седам дана посјети Приједор и да одговоре на нека питања везана за ову тему.

Република Српска 29.07.2022 | 14:22
Људи из СНСД-а: НЕ штетном уговору о продаји РЖР Љубија

"Градска управа Приједор и ја као градоначелник, нисмо против докапитализације РЖР `Љубија`. Желимо да се настави рударење у нашем граду, да оживи Рудник у Љубији и да мјештани добију посао", рекао је градоначелник Приједора Слободан Јавор на данашњој конференцији за новинаре.

Како преноси Срна, он је додао да оно око чега нису сагласни, о чему желе да упознају јавност и због чега се противе неким стварима, јесте управо то што апсолутно ни о чему немају повратну информацију, јер их нико није контактирао, ни обавијестио о било чему.

"Против тога смо да се земљиште и објекти које користи РЖР `Љубија`, изузме из докапитализације и желимо да се избјегне закључење штетних уговора", изјавио је Јавор.

Он је навео примјер уговора из 2004. године, који се односио на Рудник у Омарској и да је тада то била позитивна прича, која готово 20 година касније показује да су од свега најмање користи имали сами мјештани Омарске и околних насеља и да су добили неке проблеме које до тада нису имали попут оштећења стамбених објеката и путних праваца, недостатка воде и велике количине прашине у којој живе.

"Нећемо сједити скрштених руку. Желимо одређене одговоре у вези са докапитализацијом РЖР, а неприхватљиво је да смо о свему сазнали из медија. Нико нас није контактирао нити обавијестио о било чему. Немамо никакву повратну информацију", рекао је Јавор.

Он је додао да су, такође путем медија, сазнали да је за 10. август заказана ванредна сједница Скупштине акционара РЖР "Љубија", те најавио да ће у току дана упутити званичан позив министру енергетике и рударства Петру Ђокићу да у наредних седам дана посјети Приједор.

"Од министра очекујемо да нам одговори на одређена питања како бисмо заједно могли изаћи у јавност и обавијестити грађане о томе. Желимо да добијемо одговоре о томе шта ће се десити након докапитализације РЖР `Љубија` јер грађани Приједора то желе и треба да знају", нагласио је Јавор.

Да је РЖР "Љубија" стратешко предузеће првенствено за град Приједор, али и Републику Српску, сматра народни посланик Драгослав Кабић (СНСД), који је подсјетио да су у изградњи РЖР учествовали сви грађани Приједора.

"Они имају апсолутно право да знају на који начин ће се извршити докапитализација, које ће бенефите град Приједор имати од тога и на који начин ће се склапати уговор између правног лица које ће ући у докапитализацију, града Приједора и Владе Републике Српске", рекао је Кабић.

Он је нагласио да, након искустава с Рудником Омарска, процес докапитализације треба да буде транспарентан и јаван, те да град учествује у свему томе.

Медији су пренијели да је Република Српска одлучила емисијом акција докапитализовати РЖР "Љубија", након чега ће остати без већинског удјела у овом предузећу. Акције би, по извјештавању медија, требало да купи један америчко-канадски конзорцијум, преноси Срна.

Занимљиво је да се прича о продаји РЖР Љубија поново појавила када је Милорад Додик боравио у Израелу, након његовог састанка са израелским министром финансија Авигдором Либерманом, након чега се појавила вијест да за понуђене акције које ће Влада РС понудити кроз докапитализацију, конзорцијум америчко-израелсе фирме је спреман да плати 50,7 милиона КМ. 

 

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Приједор

29.07.2022 12:55

Готово је то Градоначелниче, Миле рудари по нашим џеповима одавно већ, а да ни свјесни нисмо шта губимао. Ниси ни први ни последњи који потапа рудник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

29.07.2022 13:36

Јавор и Кабић причају празну причу у покушају да им дође Лондонски ђак, како би и они добили шансу да се уграде. Нису ни свјесни да су у оваквом послу обични мали мишеви. Не реагују они због грађана регије.

Name

Борац

29.07.2022 13:54

Јел то онај сто ни вакцине није знао сацувати?

Name

Јарослав Бата Татиц

29.07.2022 14:41

Куда је овај Јадован (Јавор) кренуо?

Name

разумио

29.07.2022 21:19

А је ли господин сазнао из медија и да су избори у октобру?

Name

Ре

30.07.2022 08:48

Несиц је Додиков тројанац. Ко фол против а заједно здеру и смисљају преваре.

Name

Милан Срнац

29.07.2022 12:58

Секташи, то је масло вашег шефа узурпатора .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

29.07.2022 12:59

Невјероватно сви ви политичари сте паметни кад иде вама у џеп и кад има шта да се прода љепо причате и добро лажете јер сте у томе ненадмашиви а сиротиња нек исели ако још може ако не нек дође да гласа за исте лажове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тале

29.07.2022 12:59

Ти мали о томе немаш појма и иди питај старије о било чему. Поготово о овако озбиљним стварима. Видио сам колико си спретан и умјешан на много мање битним стварима за овај град. Срами се што си прихватио одговорност коју носи та функција и своју неспособност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тале

29.07.2022 13:11

И сваки педаљ земље продаће, а још се крв ни осушила није,синови изгинуше а очеви сиротиња посташе. И паркове сте од нас отели, како вас није срамота.

Name

Фениx

29.07.2022 13:00

Горе власти ниисмо имали од Турске влладавине.Они ккад немогу несто проодати на лллокалу пребавце у власништво државве па продају,раскућише нас ко Алибаба да је улетио сса ерекипом у Републику Српску.Помјерите изборе на 02. 08. то у уторак да их се што прије рјешимо.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

29.07.2022 13:28

"Раја оре раја коси, а трећину ага носи" ови наши узимеју двије трећине. Турци су за њих мале маце.

Name

Татар

29.07.2022 13:53

Господине Јавор чувајте се да вас не посеку пуно сте радознали пуно питате а знате да генерал не воли то.Па видите да су га стисли са свих страна

Name

миро

29.07.2022 13:39

прица за наивне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин З

29.07.2022 14:28

Па тупиксу један како цес и знати кад си и постављен на мјесто градонацелника да ту блејис ради реда и слусас наредбе духовног манитуа из Бакинаца .Прво си постављен за дир.Дома здравља и кад си требао сносити консеквенце за губитак 1360 вакцина(одговорност је гурнута др Отковиц а зена ради коректно свој посао вец дуги низ година)ти си ,као сто то код нас бива,унапредјен и постављен за градонацелника а 2 простопросирене реценице у цугу не мозес саставити Не знам само ста цес ти радити и твоја дјеца у Пд кад секта све распрода и сјаси са власти,а доци це и тај дан,кад тад,а, питас ли се ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

29.07.2022 14:37

Овај Додиков јадо покушава да скрене тему са Алумине која је најактуелнија ствар којом народ РС треба да се бави. Прво Алумина момчино,доћиће и Љубија на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

29.07.2022 14:41

Били сте ти Јаворе и ти Кабићу прекосиноћ са Ђокићем на збору у Милића гају. Одбацили су те Јаворе у ћошак шатора а сад се као правиш важан и ти као зовеш Ђокића са спашаваш Приједор. Боље шути јер си тад најпамернији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

29.07.2022 14:45

Фукаретине ,све је то масло вашег шефа ,узурпатора ,додига. !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕПРИЗА

29.07.2022 14:50

ЕВО ДОКТРПЕТРА. САМО ДА ЗНАТЕ...ЦИМ ЗИНЕ ...СЛАЗЕ. И ТАКО ВЕЦ 30 ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

29.07.2022 22:03

Па рудник и не припада граду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фабрика

30.07.2022 07:21

Човјек ради посао за који је плацен

ОДГОВОРИТЕ