Добој: Скоро 200 оптужених за изборну крађу

Одмотава се клупко учесника у незапамћеној изборној крађи локланих избора 2020. године  у Добоју. Шири се број потврђених оптужница са именима извршилаца, али недостају налогодавци.

Република Српска 28.07.2022 | 20:14
Добој: Скоро 200 оптужених за изборну крађу

На прошлим локалним изборима у Добоју је покрадено чак 18.000 гласова. Двије године касније, правосуђе, коначно, ради свој посао.
Од јануара до данас Окружно јавно тужилаштво у Добоју је подигло укупно 41 оптужницу против 197 лица, а надлежни суд је потврдио 37 оптужница против 177 лица.

Оптужнице подигнуте, значајан помак. Али ту је и проблем. Терете се углавном чланови бирачких одбора, односно извршиоци. Важнији у ланцу преваре су налогодавци. Зашто их нема на листи оптужених? Пита одборник у градској скупштини, Оливера Недић.

“Види се да је у питању план крађе, план изборне преваре вијека. Јер, када погледате називе политичких субјеката, ви видите како су они спретно и виртуозно избјегли да се тамо нађе СНСД. Па ми имамо разне фиктивне странке које су радиле као партије подршке блиске СНСД, ту имамо “Срцем за Чапљину”, па имамо разне друге политичке субјекте и друге сателите који су учествовали са њима у превари.”, каже Недићева у изјави за БН.

Најбоља казна за оне који обесмишљавају изборни процес је глас народа. Изборну крађу на прошлим изборима режирао је СНСД, тврди Недићева и додаје:

“У Добоју се брани Република Српска. Они су дописивали по 18.000 гласова, они себи све мандате праве на лажи на уцјенама, на преварама. То требају зауставити грађани Добоја тако што ће изаћи на изборе 2. октобра и гласати.”

Клупко незапамћене изборне преваре у Добоју, почело се одмотавати, док на врата куцају нови избори. Хоће ли донијети и нове преваре? Зависи, између осталог, од епилога овог случаја, чије покретање буди, давно изгубљену наду у бх. правосуђе.