Саудијска Арабија представила град из снова

Саудијски принц Мохамед бин Салман објавио је дизајн импозантног футуристичког града осмишљеног у оквиру програма "Висион 2030" и пројекта под називом НЕОМ.

Свијет 27.07.2022 | 07:54
Саудијска Арабија представила град из снова

Ријеч је о граду названом "Тхе Лине" (у пријеводу "Линија"), а како је казао престолонасљедник, то је мјесто за оне који сањају о бољем сутра. Истиче да је овај град примјер који ће у будућности слиједити урбане заједнице.

Град ће имати вишеслојну унутрашњу структуру и 100 посто ће користити обновљиву енергију. Имат ће вањску фасаду попут огледала што овај град чини препознатљивим већ на први поглед.

"Идеја вертикалног слојевитог постављања свих функција једног града даје људима могућност да се неометано крећу у три димензије. То је концепт који се зове урбанизам нулте гравитације", рекао је Мохамед бин Салман.
Унутрашњост града је мјешавина урбанизма и природе. Он је без путева и аутомобила што у потпуности смањује емисију ЦО2 у атмосферу и оваква карактеристика Тхе Лине чини првим оваквим градом. Умјесто путева и саобраћајница, имат ће улице изграђене заједно са природом.

Површина овог града износит ће 34 квадратна километра што га чини и једним од највећих градова на свијету у поређењу са постојећим великим градовима. Комплекс ће моћи да прими девет милиона људи.

Истиче се да Тхе Лине, овако како је замишљен, испуњава свој главни циљ, а то је побољшање и очување здравља будућих грађана. План је створити савршену климу за живот у будућности са угодним температурама током цијеле године.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мина

27.07.2022 06:30

добра замисао , као из футуристичких филмова

ОДГОВОРИТЕ
Name

цниелсен

27.07.2022 12:24

Добра замисао за оне који би хтјели да зиве у затвору.

Name

Ноле

27.07.2022 08:18

А унутра це бити робови затворени у том простору,без иједног дара природе,без свјезег ваздуха,сума,поља,ријека,зеленила.Свега це тога бити само није природно.Ех да хоцете направити то до краја,па да вас на отварању метеор погоди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погани Семберци

27.07.2022 09:11

Пустиња је около ... Оаза би наводно требала бити то ... Тх ..

Name

Зоран

27.07.2022 12:55

Лако је пружити 5Г и онда ћао ђаци.

ОДГОВОРИТЕ