Грађевинци губе стрпљење, из Владе само обећања

Грађевинске фирме у Српској почеће да раскидају уговоре о реализацији пројеката јавних институција јер због скока цијена репроматеријала нису у могућности да заврше посао по уговореним цијенама, а из Владе РС су до сада имали само обећања да ће се тим проблемом бавити радна група, која ни након скоро три мјесеца од најављивања није формирана.

Република Српска 27.07.2022 | 07:37
Грађевинци губе стрпљење, из Владе само обећања

Грађевинцима је почетком маја из Владе РС обећано да ће бити формирана интерресорна радна група чији ће задатак бити да сагледа настале проблеме који отежавају реализацију закључених уговора по спроведеним јавним набавкама.

- На томе се завршило. Доставили смо своје приједлоге чланова и очекивали смо да ће бити именована радна група. Ништа није урађено, а проблеми се гомилају. Ако Влада неће кроз дијалог да нађе рјешење, онда ће грађевинци морати да их туже за оне послове гдје мисле да су оштећени, јер је евидентно да им неки уговори праве штету због раста цијена. То није проблем само у сфери инвестиција већ свих јавних набавки - рекао је “Гласу” предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Из грађевинских фирми поручују Влади да имају веће проблеме него приватне фирме.

- Са оваквим односом стаће сви пројекти које градимо. Ми смо спремни да покрећемо судске поступке. Тражићемо од судова да раскидамо уговоре јер власти не поштују закон. Ми само тражимо примјену Закона о облигационим односима којим је јасно прописано да, ако су уговорене фиксне и непромјењиве цијене, а на тржишту се десила промјена цијена већа од десет одсто, онда постоји право на надокнаду онога што је изнад тих десет одсто - рекао је “Гласу” директор “Јокић инвеста” Иво Јокић.

Подвукао је да само, дакле, траже да буде усвојена методологија тог обрачуна да би се примијенио Закон о облигационим односима.

- Онога дана када се заврши јавна набавка и потпише уговор престаје да важи Закон о јавним набавкама и наступа Закон о облигационим односима којим су дефинисане ове појаве. Међутим, овдје не постоји воља уговорних органа, односно државе да примијени закон који је на снази - наводи Јокић.

Нагласио је да све ово подсјећа на то да се власти према закону понашају као да је шведски сто, односно оно што им се свиђа узму, а оно што не, остане на столу.

Јокић наводи и да су одржали састанак са представницима Спољнотрговинске коморе БиХ те ентитетским привредним коморама те одлучили да израде документ који ће упутити Агенцији за јавне набавке која би требало да га прослиједи владама и Савјету министара.

- Тражићемо да се приликом нових јавних набавки унесе клаузула код свих набавки о промјењивости цијена, што Закон о јавним набавкама дозвољава - закључио је Јокић.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију јуче нисмо добили одговор зашто најављена радна група није формирана и да ли ће уопште бити.

Тендери
Из Савеза општина и градова РС раније су упозорили да се на тендере за реализацију инфраструктурних пројеката готово ниједна од фирми не јавља због раста цијена грађевинског материјала и неизвјесности на тржишту.

- Разлог свему је раст цијена грађевинског материјала. Највећи проблем су већ уговорени пројекти. Једно је договорено, а сада је сасвим друга прича због раста цијена - рекао предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић.

(ГЛАС СРПСКЕ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Влада

27.07.2022 07:30

Влада само намјешта тендере поготово министар Шеранић, афера за афером фирми Медицом из Бијељине Љубе Перића у све умјешан директор Максимовић и бивши министар Шкрбиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

27.07.2022 08:31

Па зауставите градњу на пола године,па цете видјети како цијене градјевинског материјала падају.Ово су напумпане цијене без основа,зато им лупите два самара не купујуци пола године ниста,па цете видјети како цијене материјала могу ици доле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

27.07.2022 09:30

Ова влада је неспособна и неефикасна шупља као сито

ОДГОВОРИТЕ