Како да користите платне картице у иностранству

Сезона годишњих одмора је увелико почела и многи који пакују кофере за неку од удаљенијих дестинација често имају дилеме у вези са коришћењем платних картица ван граница земље. Оне су заиста комфоран начин плаћања, али поставља се питање да ли их се исплати користити у иностранству, колике су провизије и носи ли то са собом одређене ризике?

Република Српска 26.07.2022 | 15:42
Како да користите платне картице у иностранству

У начелу, картице би требало спаковати у новчаник, било као примарно средство плаћања, било као резервну варијанту за случај да понестане готовине. Коришћење „пластике“ на путовањима свакако је комфорније него коришћење готовине, а начин задужења и конверзије валута зависи од врсте картице, тога да ли је она везана за рачун у конвертибилним маркама или девизни рачун и валуте која се користи у страној земљи.

У неким случајевима картично плаћање не подразумијева додатне трошкове.

На примјер, са дебитном Мастерцард картицом УниЦредит банке Бања Лука можете плаћати робу и услуге на свим мјестима у земљи, али и иностранству,на којима је то омогућено, без икакве провизије. Једини трошак је практично онај за конверзију валуте, уколико плаћате у иностранству, али он је занемарљив ако се упореди са предностима које добијате:гдје год да путујете - нема потребе да јурите мјењачницу, прерачунавате курс и бринете да ли су вам исплатили тачну суму у новчаницама које можда први пут видите.

У случају да користите девизну картицу на којој имате средства у еврима, а валута земље у којој љетујете је такође евро, нећете имати чак ни трошкове конверзије.

Да се не бисте нашли у ситуацији да картица не ради док сте на путу или да немате довољно средстава да покријете трошкове, прије одласка у иностранство, одласком у банку или брзо и једноставно – путем УниЦредит м-банк апликације  - провјерите стање на рачунима и подесите лимите потрошње картицом.

Свакако се информишите и колике су провизије, како да пријавите изгубљену или украдену картицу и шта све треба предузети у случају да је банкомат задржи. 

Имајте у виду да се за подизање готовине на банкоматима и шалтерима банака у иностранству обрачунавају мало веће провизије. Због тога се више исплати плаћати „пластиком“ на продајном мјесту, уколико понестане готовине, али ако вам је кеш ипак неопходан, подигните га на банкомату користећи дебитну, а не кредитну картицу. 

У УниЦредит Банк Бања Лука препоручују неколико мјера опреза, како бисте осигурали безбједност трансакција, а која генерално важе и када сте у земљи.

„Не допустите да вас било ко омета док проводите трансакцију на банкомату, чак и ако наизглед особа само жели да вам помогне. Затим, ако на банкомату примјетите сумњиве уређаје, немојте користити банкомат већ обавијестите банку испред чијег сте банкомата. Приликом одласка у иностранство запиште број +387 51 246 604 који можете позвати уколико посумњате да су ваша картица или ПИН компромитовани, те желите да је блокирате.“, наводе у УниЦредит банци Бања Лука.

Исти број можете позвати и уколико се деси да банкомат задржи картицу. Једна од препорука је и да по могућности на путовању имајте више од једне картице. И наравно, будите сигурни да сте запамтили ПИН картице прије него што кренете на путовање, али га ни случајно не записујте на саму картицу нити на папир који држите у њеној близини.

Уколико га и заборавите, не брините, јер вам је у сваком тренутку на располагању опција увида у ПИН путем апликације УниЦредит м-банк.

Не треба заборавити ни опште савјете који важе за коришћења картица било гдје: кад плаћате - картицу немојте остављати без личног надзора – нека је трговац употријеби пред вама, а приликом уноса ПИН-а, како на банкомату тако и на продајним мјестима, прекријте тастатуру, јер ПИН никако не треба дијелити са другима.

На крају, не заборавите да сачувате исјечке/сплипове о плаћању и рачуне трошкова које сте плаћали картицом, а по повратку из иностранства, такође путем апликације м-банк провјерите да ли су све трансакције адекватно прокњижене. Док све трансакције које сте учинили на путу не буду евидентиране чувајте исјечке, рачуне и потврде о подигнутој готовини.

Шта је ДЦЦ и зашто га не треба одабрати?

Поједини банкомати и трговци имају функционалност динамичке конверзије валуте (ДЦЦ). То значи да ће ваш рачун на банкомату или продајном мјесту у иностранству бити задужен у конвертибилним маркама у приказаном износу. Имајте на уму да то подразумијева повећане трошкове конверзије. Генерални савјет је да увијек одаберете задужење у локалној валути земље у којој се налазите.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

трагац

26.07.2022 18:46

Користим картицу Раиффеисен банке, функционише супер. Све плаçам,не дижем готовину у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ