Да ли је реална статистика: У Српској пад броја радника на црно

Према подацима Републичког инспектората, сваке године се у Српској биљежи знатан пад броја радника који раде без пријаве код послодавца или без уговора о раду.

Република Српска 26.07.2022 | 08:38
Да ли је реална статистика: У Српској пад броја радника на црно

За првих шест мјесеци текуће године инспектори су по основу уговора о раду контролисали више од 8.500 радника, од чега 84 радника нису имала закључен уговор о раду и нису била пријављена на обавезне видове осигурања, због чега су послодавцима изречене казне у износу од 116.300 КМ.

Како истичу за "Независне новине", у истом периоду прошле године контролисано је мање радника него ове године, а чак њих 118 није имало закључен уговор о раду.

"У првом дијелу прошле године по основу уговора о раду контролисана су 7.342 радника затечена на раду код послодавца, од чега 118 радника није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања", казали су из Инспектората те додали да је на основу података о резултатима извршених контрола у претходним годинама евидентно да се број радника на црно смањује, али је и даље присутан.

"У 2020. години на раду је затечено 175 радника који нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања, у 2019. години 333 радника, у 2018. години 392 радника, у 2017. години 532 радника, а у 2016. години 803 радника која нису имала закључен уговор о раду и нису била пријављена на обавезне видове осигурања", наводе из Инспектората.

Како додају, контроле у области радних односа и заштите на раду врше и инспектори рада јединица локалне самоуправе, а измјенама Закона о пореском поступку овлаштење да контролишу пријављивање радника у јединиствени систем обвезника доприноса добили су и инспектори Пореске управе Републике Српске и инспектори Републичке управе за игре на срећу.

"Раније је извршена и измјена законске одредбе која је послодавцу остављала могућност да у року од пет дана од дана закључења уговора о раду пријави радника на надлежне фондове осигурања. У пракси је то доводило до злоупотреба, гдје су послодавци у тренутку контроле тврдили да је радник почео с радом прије неколико дана и тек онда у остављеном року регулисали радни статус радника", казали су из Инспектората те навели да је измјенама Закона о пореском поступку прописано да пријаву за регистрацију у јединиствени систем обвезника доприноса послодавац подноси најкасније један дан прије ступања запосленог на рад код послодавца, чиме се значајно смањују могућност потенцијалних манипулација од стране несавјесних послодаваца.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да су најпогођенији сектори, у којима је највише радинка на црно, грађевинарство, пољопривреда, трговина и угоститељство, а да за самањење броја радника без пријаве постоји неколико битних разлога.

"Први разлог је тај што је велики број радника напустио такав вид посла и отишао да ради у иностранство. Самим тим се смањио број људи који су били на бироу", рекао је Савановић.

Како додаје, послодавци су због проблема с радном снагом почели мало више да воде рачуна о самим радницима.

"Елемент инспекцијских контрола знатно утиче на смањење рада на црно. А поред свих ових разлога, ту је и промјена пореске политике, што је омогућило послодавцима боље услове за рад", рекао је Савановић.

Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Висе није

26.07.2022 06:45

Повољније, мада је пад радника уопстено ... Постоје проблеми инаце када је трзисте рада у питању ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.07.2022 06:50

наравно да је реалан кад радници иду вани на рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

26.07.2022 09:14

Да ли су инспектори узели потписане изјаве од радника, колико примају на текући рачун а колико на "руке". Провјерите Ветеринарске станице у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

26.07.2022 11:45

Јесте,тачна је,потврдио њемачки завод за запошљавање

ОДГОВОРИТЕ