ЕУ одобрила прву вакцину против мајмунских богиња

Данска компанија Бавариан Нордиц саопштила је да је Европска комисија дала дозволу да се њена вакцина Имванеx пласира на тржиште као заштита од мајмунских богиња.

Свијет 26.07.2022 | 07:57
ЕУ одобрила прву вакцину против мајмунских богиња

Одобрење долази након што је Свјетска здравствена организација (WХО) издала упозорење на високом нивоу у којем је епидемија мајмунских богиња, која се брзо шири, прогласила глобалном здравственом ванредном ситуацијом.

"Доступност одобрене вакцине може значајно побољшати спремност нација да се боре против нових болести, али само кроз улагања и структурирано планирање биолошке спремности", рекао је извршни директор данске компаније Паул Цхаплин.

Ова вакцина, једина је која је добила одобрење за превенцију болести мајмунских богиња у САД и Канади, до сада је у ЕУ била одобрена само за лијечење малих богиња.

Међутим, компанија је испоручила вакцину у неколико земаља ЕУ током тренутне епидемије мајмунских богиња за оно што је познато као "офф-лабел" употреба.

"Одобрење је важећа у свим државама чланицама Европске уније, као и на Исланду, Лихтенштајну и Норвешкој", наводи се у саопштењу Бавариан Нордиц.

(Клиx) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

26.07.2022 06:43

Немају циме се гријати зимус, али имају вакцину против ницега ??? супер

ОДГОВОРИТЕ