"Нема препрека за извоз житарица из УКР лука"

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да нема препрека за извоз житарица из украјинских лука, након што су Украјина и Русија прошле недеље у Турској потписале споразум о деблокади испорука житарица црноморском пловном рутом.

Свијет 25.07.2022 | 17:54
"Нема препрека за извоз житарица из УКР лука"

Након што су руски пројектили погодили главну украјинску луку Одесу прошле недеље, Лавров је у суботу предочио да је тај напад био усмерен на војну инфраструктуру у луци, пренео је Ројтерс.

"Што се тиче циљева на које су нанети прецизни удари, они се налазе у посебном делу луке Одеса, у такозваном војном делу луке, а ти циљеви су били борбени чамац украјинских поморских снага и складиште муниције, где су недавно испоручене противбродске ракете Харпун", поручио је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са министром спољних послова Конга, пренела је РИА Новости.

Додао је да су ракете Харпун достављене како би представљале претњу руској Црноморској флоти и истакао да "сада ракете не представљају претњу за њих".

"Стручњаци су потврдили оно о чему смо причали од самог почетка, да се житни терминал луке Одеса налази на знатној удаљености од војне јединице, да нема препрека да се жито испоручује купцима у складу са договорима потписаним у Истанбулу", казао је шеф руске дипломатије.

Поручио је да у споразуму о житарицама који је потписала Русија не постоји ништа што би спречило наставак напада на објекте војне инфраструктуре у Украјини.

Лавров је раније истакао да се Русија нада да ће генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш успети да реши проблем санкција које онемогућавају извоз жита из Русије.

"Нелегитимно уведене санкције спречавају извоз житарица из Русије, укључујући осигурање, улазак наших бродова у стране луке и долазак страних бродова у руске луке", рекао је Лавров након разговора са шефом египатске дипломатије Самехом Шукријем, пренео је раније ТАС С.

У међувремену, високи украјински званицници изразили су данас наду да ће прва пошиљке жита у оквиру споразума кренути већ у среду из луке Черноморск.

Украјински министар за инфраструктуру Олександар Кубраков рекао је раније да нема ограничења колико житарица може да се извезе и указао да би Украјина могла да извезе 60 милиона тона житарица током периода од осам до девет месеци, под условом да њене луке нису блокиране.

(Тањуг/ фото: Димитар Дилкофф/АП)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лавров у

25.07.2022 16:02

Новом руху, добро нам се вратио ... СНОW ДЕН ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фасисте

25.07.2022 16:19

Не би дали ни кисик за бебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

25.07.2022 17:16

Украјина нема ратну морнарицу.Тако су русси"уништавали"и украјинске подморнице-којих Украјина никад није ни имала.а колико су тачне"информације"русса ,знамо..све што ау икада рекли-слагали..сваки пут кад пуше на фронту,гађају цивилне мете као одмазду,и да би изазвали панику..а изазову једино бес..па кад украјинци заробе русске терористе,чуде се што их раставе на саставне дјелове..башка рука,башка нога,башка глава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Прњавор

25.07.2022 20:35

Ти си упорна будалетина?

Name

лала

26.07.2022 11:04

"Нелегитимно уведене санкције спречавају извоз житарица из Русије, укључујући осигурање, улазак наших бродова у стране луке и долазак страних бродова у руске луке", рекао је Лавров Цини ми се да це Рус увалити своју псеницу под украјинску;)

ОДГОВОРИТЕ