БиХ, као и остале земље З. Балкана требају бити дио ЕУ

Додао је да само се жалити и тражити, не помаже много. Напоменуо је да би 14 приоритета Европске уније требало реализовати и „да се то уради добро и брзо, јер све то доприноси томе да се што прије дође до ЕУ перспективе“.

Босна и Херцеговина 22.07.2022 | 16:40
БиХ, као и остале земље З. Балкана требају бити дио ЕУ

За Босну и Херцеговину постоји ЕУ перспектива, међутим домаће задатке морате сами обавити - поручио је заступник Кршћанско-демократске уније (ЦДУ/ЦСУ) у Бундестагу и специјални извјестилац фракције ЦДУ/ЦСУ за западни Балкан и трансатлантске односе, за ЕУ-проширење Петер Беyер након дводневне посјете Босни и Херцеговини и разговора с бх. званичницима.   

На прес-конференцији у Сарајеву је изјавио да БиХ, као и осталих пет земаља западног Балкана, не само географски, него сасвим јасно припадају и требају бити у Европској унији.

- Приоритети су јасно дефинисани, задаци су јасни. Перспектива је ту, само треба обавити оно што је неопходно - навео је Беyер.

Каже да је у фокусу свих политичких разговора које је водио овдје била ЕУ интеграција, односно ЕУ перспектива Босне и Херцеговине.

- Кад посматрамо сам процес ЕУ интеграција, прије свега посматрамо све земље западног Балкана, свих шест земаља као цјелокупан регион. Онда идемо на сваку земљу појединачно и гледамо докле је дошла земља, шта је постигла, како би то постала успјешна прича. Онај који жели да се придружи треба и сам да нешто да, треба нешто да допринесе, да пружи нешто том самом процесу придруживања. У то спада, са сигурношћу, када се ради о БиХ, превазилажење дисфункционалности државних институција у самој земљи - навео је Беyер.

Додао је да само се жалити и тражити, не помаже много. Напоменуо је да би 14 приоритета Европске уније требало реализовати и „да се то уради добро и брзо, јер све то доприноси томе да се што прије дође до ЕУ перспективе“.

Истакао је да кандидатски статус нико не може добити тек тако, ни за кога то не важи, те да ће 14 приоритета помоћи на том путу ка даљњем развоју, како би се постигло оно што се жели.

- Дошао сам у посјету БиХ прије избора, који ће бити 2. октобра. У свим овим разговорима сам могао осјетити, видио сам, у овој земљи има тако много снага, тако много политичких утицаја, снага са страна које тргају ову земљу, који не раде увијек у интересу људи ове земље. Волио бих да дође до демократских избора, да сам процес буде фер, да беспријекорно тече, не само избори да буду фер, него и цијела кампања да буде беспријекорна. Такођер би желио да се не изазивају непотребни страхови и зебње, да ли били везани за етничке или друге вјерске проблеме - казао је Беyер.

По његовим ријечима, овдје треба да буде у центру пажње човјек и треба искрено да се разговара.

Што се тиче кандидатског статуса, мишљења је да је потребно испунити услове и „потребно је разговарати, не један о другом, него разговарати између себе“.

Осврнуо се и на оно о чему се, како каже, највише спекулише како у медијима тако и на социјалним мрежама, а то је шта ће високи представник Цхристиан Сцхмидт учинити.

- Свједоци смо тога да се много прича у посљедње вријеме, многе су спекулације. Међутим, није потребна сада нека реторика која ће изазивати још веће страхове. Ми уопште не знамо шта ће високи представник одлучити, да ли ће примјенити бонске овласти - навео је Беyер.

Истакао је како има пуно повјерење у функцију високог представника, а исто тако има пуно повјерење у личност Цхристиана Сцхмидта, који је дуго година био његов колега у Бундестагу.

- Знам да ће водити, прије свега, рачуна о интересу људи у овој земљи и то ће бити у фокусу његове одлуке. Такођер знам да је и он изложен многим снагама и многом притиску, свему оном што га трга на све стране. Међутим, он неће дозволити да падне под било чији притисак, него ће дјеловати у интересу људи БиХ - казао је Беyер.

Додао је како мисли да „треба овдје заиста спустити лопту“.

- Ја чак не очекујем да ће бити један превелики пакет који ће се донијети, него да ће се радити о нечему што ће сигурно имати своју сврху, што ће бити у интересу ове земље. Сви смо свјесни тога да још није ништа одлучено, још није донесена одлука, барем нема јавних информација, поузданих о тој одлуци високог представика, него на жалост само до сада спекулације - закључио је Беyер. 

(БН/Фена) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

40 Британских обавештајаца

22.07.2022 15:00

Тако причају деценијама и причаће још толико до њиховог распада ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2022 19:54

Уци це у ЕУ одмах послије Турске...никад...

Name

Грофица Мица

22.07.2022 20:56

Хвала овом господину сто нам се обратио и дао неке савјете - то је пријатељски и добронамјеран гест!

Name

Кола

22.07.2022 15:08

Неце Срби у Еу. Коме то јос није јасно ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

мико

22.07.2022 15:17

јест,зато се толко селе у исток:)

Name

Ортхy

22.07.2022 15:15

Ми смо спустили лопту и нећемо се више играти штапа и шаргарепе. Срби хоће да уреде Републику Српску и да не размишљају више о ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна

22.07.2022 15:59

А коме треба та ЕУ ?? Па ми требамо њима да радимо зањих и да ратујемо за њихове потребе.Ми смо за њих само Балканци и крај.1

Name

Када сте

22.07.2022 15:17

Узивали у изобиљу нисте нас звали него задузивали а сада нас зовете за празан стол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трепца

24.07.2022 14:51

И мало им јос нас и пљацкали.

Name

И Русија захвата

22.07.2022 15:19

40% европског простора, И?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

22.07.2022 15:25

ШТА КАЖЕТЕ. ПЕРСПЕКТИВА ЈЕ ТУ. ВИДИМО МИ ДОКЛЕ СМО МИ ДОШЛИ. 30 ГОДИНА ПРОПАДАМО. ТО СВЕ ОД КАДА СВИ САВИЈЕТУЈТЕ, ГРЛИТЕ СЕ И ТАПШЕТЕ ПО РАМЕНИМА СА НАШИМ ВОЂАМА. ВИ , ВОЂЕ И НАРОД. У ТОМ ТРОЈСТВУ, НАРОД ЈЕ СТАЛНО, ЕТО У ПРОПАДАЊУ. НАШЕ ВОЂЕ У Б и Х НИСУ СПОСОБНИ НИ ДА КОНСТИТУИШУ СКУПШТИНУ ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА ПО 1,5 ГОДИНУ ДАНА. АЛИ СВИ ДОБРЕ ПАРЕ УЗИМАТЕ, А ГЛУМИТЕ НАРОДУ ДА БРИНЕТЕ ЗА ЊЕГА. БОЉЕ СЕ ПОШТОВАЛА ЈЕДНА РИЈЕЧ КРАЉА, НЕГО САДА НЕИСКРЕНИХ ВОЂА, ИНСТИТУЦИЈА, АНАЛИТИЧАРА, КРИТИЧАРА И КОГА ЈОШ СВЕ. НЕЋУ ВИШЕ ТРОШИТИ ВРИЈЕМЕ НА ВАС. СВЕ ВАС ПРЕЗИРЕМ ЗБОГ ТРОШЕЊА РЕСУРСА ДРЖАВЕ, А НАРОД ГЛАДАН, РАСЕЉЕН, ПОНИЖЕН, ОБЕСПРАВЉЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛТРЕТИРАЈУ

22.07.2022 15:37

МАЛТРЕТИРАЈУ И САМО МАЛТРЕТИРАЈУ. КАКВИ ИДИОТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2022 17:31

Нецемо ми у васу сектаску еу огранизацију. Зато сиктер од нас са васим поганим вриједностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.07.2022 17:44

Ко је сад овај свабо? У задње време се свабе бас баве Балканом, сто бас свабе, има ли ко дриги? Балкан на њих има рузна сецања, времена данас су теска, па бас свабе да нам попују у ова времена, мозе бити ризицно. Они имају неке своје фрустације сто се тице нас, а ми њих имамо у рузним сецањима. Ако мозе нека свабе попују, негде другде а не на Балкану?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја а Остаћеш и ти

22.07.2022 18:23

Ја сам Србин и хоћу у ЕУ .Ако су кћерке и синови скоро свих наших лопова политичара у ЕУ и купују станове по Бечу па хоћу и ја у ЕУ ..Ако ја немам новца да купим стан у ЕУ онда нека ЕУ додје мени .Не краду нас из ЕУ него нас Срби краду..Није Нијемац наредио Фадилу Новалићу да себи намакну 10 .5 милиона км на респираторима ..ЕУ само нуди прилику да се краде а наши одмах ..Чврст и поштен домаћин неће дозволит да му неко у кућу доноси свађу и лоповлук...Срби , Хрвати и Муслимани пљачкају свој народ а своју дјецу су послали ма Запад на факултете али не желе да БиХ постане чланица ЕУ јер неће више бити лидери .Ја нисам за савез са Истоком..Не свиђа ми се јер су још комуњаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема нецес него

22.07.2022 20:34

Ситуација диктира ако хоцес да презивис и ти и дјеца на Западу без Истока нема сансе и клањај му се....

Name

Не требају

22.07.2022 20:45

Цар је го!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.07.2022 05:18

Пустите нас више те приче о ЕУ. Осим онима који су били богати прије уласка ЕУ, ником тај улазак ништа добро није донио. Већ 30 година замајавање очију, а зивот иде. Нама требају способни људи. Без тога дзаба ЕУ. Уосталом, ЕУ се налази у огромној кризи и њен опстанак је упитан. Ово је тек почетак инфлације.

ОДГОВОРИТЕ