Хакерски напад на Фацебоок страницу портала Бука

Цyбер напад на Фацебоок страницу интернет портала Бука у којој је 350.000 чланова

Босна и Херцеговина 21.07.2022 | 21:14
Хакерски напад на Фацебоок страницу портала Бука

Током протекле ноћ хакована је страница портала Бука на Фацебооку и нико од администратора  у овом тренутку јој нема приступ, написао је на свом приватном профилу на друштвеној мрежи Фацебоок главни уредник Буке Александар Трифуновић, јавља Медиа Центар.

“Не можемо едитовати постове, постављати их или било шта друго радити на групи. Сваки наредни постављени пост на БУКА групи нема везе са нама. Надамо се да ћемо ову ситуацију брзо ријешити, мада познавајући ФБ подршку имам разлога да сумњам у то”, написао је он.

Фацебоок група интернет портала Бука има 350.000 чланова, а Трифуновић у разговору за Медиацентар Сарајево каже да је ово први напад на групу на друштвеној мрежи, док је Бука имала десетине напада који су угрожавали њихов интернет портал.

Трифуновић додаје да је напад на Фацебоок групу Буке пријављен овој друштвеној мрежи, те да ће га редакција пријавити и полицијским агенцијама задуженим за цyбер нападе. "Из ФБ. ливе цхат, су се јавили, то је прва степеница, размијенили смо поруке, питали су шта им треба, ми смо послали. У наредних 24 до 48 сати ће се јавити", додаје Трифуновић.

До враћања Фацебоок странице Бука, читаоци могу пратити страницу Бука у моди, коју овај портал такође користи.

Стате Департмент је у извјештају о стању људских права за 2021. годину навео да је неколико интернет портал у Босни и Херцеговини (БиХ) током 2020. године било изложено цyбер нападима, међу којима је и портал БУКА који је у тој години проглашен најбољим писаним медијем у БиХ.

“У фебруару су wеб портали Зурнал.инфо и Бука.цом били подвргнути снажним цyбер нападима ДДос (нападима на компјутерски сервис с циљем да се корисницима онемогући његово кориштење), а Независне новине су 10. августа пријавиле ДДоС нападе на сајт Независне.цом”, наводи се у Извјештају.

Након напада на БУКУ и Журнал, како се наводи у извјештају, Мисија ОСЦЕ-а, Делегација ЕУ, Амбасада Уједињеног Краљевства И Уред високог представника у БиХ су саопштењем позвали босанскохерецеговачке власти да истраже све нападе на интернет портале медија, јер, како кажу, то представља јасну опасност по слободу медија

.“Управни одбор Вијец́а за штампу и онлине медије у БиХ позвао је полицију и тужилаштво на хитан одговор, осудио хакерски напад, подсјетио на друге такве нападе на онлине медије и напоменуо да су цyбер напади, поред ускрац́ивања права на слободно извјештавање, нанијели и економску штету медијима"” наводи Стате Департмент.

(Бука)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цица

21.07.2022 21:47

Владимир Кезиц и екипица из ... обрадјују неподобне ...

ОДГОВОРИТЕ