Унапријеђен иако му се суди за злочине над Србима

Невладина организација Доцумента из Загреба упутила је протест јер је Зоран Милановић, предсједник Хрватске, унаприједио генерала којем се суди за ратне злочине над Србима.

Регион 21.07.2022 | 12:00
Унапријеђен иако му се суди за злочине над Србима

Доцумента је на својој страници објавила протест након што је Милановић додијелио почасни чин бригадног генерала Ђури Матузовићу, једном од командатана Хрватског вијећа одбране, којег Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине.

Подсјећања ради, Тужилаштво БиХ подигнуло је 30. децембра 2016. оптужницу против Ђуре Матузовића, Иве Оршолића, Таде Оршолића, Марка Доминковића, Јосе Недића, Марка Блажановића, Мате Живковића, Анте Живковића и Стјепе Ђурића.

У Доцументи наводе да се оптужене терети да су у временском периоду од друге половине априла 1992. до јула 1993. године, за вријеме међународног оружаног сукоба који је трајао и на ширем подручју општине Орашје, као припадници структура ХВО-а у Орашју, Војне полиције и полицијских структура као и стражара у логорима и заробљеничким центрима, Средњошколском центру у Орашју и Основној школи 'Доња Махала', починили ратни злочин над већим бројем жртава српске националности са подручја Орашја и околице. На терет им се ставља и почињење злочина против човјечности, односно учествовање у прогону становништва српске националности мотивисано националним, етничким, културним и вјерским разлозима.

"Одлуком о додјели почасног чина предсједник Републике Хрватске омаловажава рад правосуђа сусједне земље и узнемирава преживјеле жртве повреда међународног хуманитарног права", наводе у Доцументи.

Суђење пред Судом БиХ, како подсјећају, почело је у августу 2017, а свједочило је више од стотину свједока.

"Суђење у овом предмету није се дуго одвијало због пандемије и препорука Кризног штаба, боловања предсједнице вијећа и промјене члана Судског вијећа", кажу они и подсјећају да је управо јуче одржано ново рочиште.

"Због истог мјеста и времена почињења казнених дјела ратног злочина и злочина против човјечности, казнени поступак против Мирка Јурића спојен је с поступком који се води против наведене деветорице те им се суди истовремено. Оптужница против Јурића, припадника Војне полиције 106. бригаде ХВО-а, којом му се на терет ставља убојство једне особе, мучење и злостављање неколико особа као и силовање двије особе, подигнута је 23. ожујку 2017. Наглашавамо да су злочини према цивилима заточеним у згради некадашње Основне школе 'Доња Махала' били предмет још једног казненог поступка у којем су правомоћно утврђене чињенице о нечовјечном поступању према цивилима. За те је злочине осуђен Мате Баотић, заповједник ИИ одјела Војне полиције 106. бригаде ХВО-а", наводе у Доцументи.

(Независне/ фото: Тањуг/архива)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Xx

21.07.2022 10:30

Нормално нису они срби да издају своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

21.07.2022 11:01

Е бас тако.Засто се сад не огласи медјународна заједница.Знају скидати некакве тамо плоце по Палама,а не знају се огласити по овом питању,а не дај бозе јос и покренути неки поступак.Фасисти...

Name

Легитимини представник

21.07.2022 10:47

Ништа се не треба бринити, Додик ће потегнути своје везе да се то не деси. Он је највећи савезник Милановића и БХ огранка ХДЗа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.07.2022 11:20

Додиков пајдас.а за будале је Додик заститник срба.Е бас смо будалетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

21.07.2022 11:38

Он је познати анти србин, али додиг има одличну сарадњу са њим, зашто ? Зато што је додиг хрват!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

21.07.2022 11:44

Ништа чудно, морамо знати да се само Срби затварају, таква је политика ЕУ, да ли нам треба таква Европа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јако Занимљиво

21.07.2022 12:04

Неки Срби су за оваква недјела добили драконске казне ! Мислим да ће се пола од ових извући, а остала половина проћи са ситним казницама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

21.07.2022 12:08

"Хрвати" миљеници "ватикана" и нацистичке ЕУ ("њемачке"),могу радити шта хоће,уз то имају подршку "сад" и они себе сматрају посебно привилегованом"нацијом"

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

21.07.2022 12:24

Очигледно Милановић сматра да злочини против српског народа нису злочини а доказ за то је и његово реаговање на оптужницу против хрватских пилота. Шта рећи осим болесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Тачно

21.07.2022 14:25

Пилот ЈНА , Емир Шишич , У Италији је одлежао 15 година робије, зато што је оборио Хеликоптер некакве европске делегације која није добила дозволу за прелет ! Он је само извршио задата по команди, то је тада још била озбиљна Војска, а ето, европа осудила пилота ! Данас упоредити ова два случаја, не треба бити паметан да извучеш закључак !

Name

Мирослав

21.07.2022 12:36

Локални сериф мозе све, он се спрда са правом и правдом. Балкански серифи су апсолутни владари, ста им ко мозе, кад је њихова задња. Стварно је лудака у изобиљу, немо их гледамо и слусамо њихова лајања,лајања без последица по њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

21.07.2022 13:51

Побједници у сваком рату одредјују правила.Зато памет у главу,сиротиња увјек плаца синовима а богати воловима.

ОДГОВОРИТЕ