"Хитно обуставити поступак докапитализације рудника Љубија!"

Ресор за буџет и финансије Градског одбора СДС Бањалука упозорава Владу РС и надлежно Министарство енергетике и рударства да хитно обустави процес докапитализације Рудника жељезне руде Љубија  а.д. Приједор.

Република Српска 21.07.2022 | 10:45
"Хитно обуставити поступак докапитализације рудника Љубија!"

Наводе да постоје бројне нелогичности у поступку и питања на која јавност у Републици Српској, с обзиром на велики значај овог рудника, мора добити одговор.

„Наиме медији су објавили информацију о сазивању Скупштине акционара Рудника жељезне руде Љубија а.д. Приједор на којој ће се доносити одлука о повећању основног  капитала Друштва, за износ од 50.777.428 КМ.  Емисија акција ( повећање капитала ) упућена је једном инвеститору ‘АМЕРИЦАН-ЦАНАДИАН ЦОНСОРТИУМ СЕ-ГЕДЦ Неw Yорк’ “, напомињу из Ресор за буџет и финансије СДС Бањалука.

Сматрамо, додају они,  да евентуално усвајање предметне одлуке о повећању основног  капитала Друштва може произвести несагледиве посљедице по становнике подкозарског краја као и све грађане Републике Српске.

Од Владе Републике Српске су затражили да хитно одговори на следећа питања:

• На који начин је Влада Републике Српске одн. ресорно министарство дошло у контакт са потенцијалним инвеститором ‘АМЕРИЦАН-ЦАНАДИАН ЦОНСОРТИУМ СЕ-ГЕДЦ Неw Yорк’, када је предметна компанија основана и какве референце у производњи и вађењу руда и камена и сличним дјелатностима има. 

• Тренутна власничка структура је таква да је државни фондови ( Акцијски фонд, ПРЕФ и Фонд за реституцију )  имају 80 %  у власништву емитента Рудник жељезне руде "Љубија" а.д. Приједор. Да ли наведени државни фондови намјеравају да учествују у предвиђеној докапитализацији кориштењем права прече куповине чиме би задржали садашње учешће у власништву. У супротном уколико државни фондови не би учествовали у докапитализацији а под претпоставком да инвеститор ‘АМЕРИЦАН-ЦАНАДИАН ЦОНСОРТИУМ СЕ-ГЕДЦ Неw Yорк’ упише читаву емисију, власништво државних фондова у Рудника жељезне руде "Љубија" а.д. Приједор  би пало на 40% , док би инвеститор ‘АМЕРИЦАН-ЦАНАДИАН ЦОНСОРТИУМ СЕ-ГЕДЦ Неw Yорк’ имао 50% у власништву чиме би самостално могао доносити све стратешке одлуке. Да ли сте свјесни те опасности, те да ли је стварна намјера Владе Републике Српске да се путем најављене докапитализације препусти већински пакет акција унапријед познатом инвеститору.

• Наведено је да су циљеви нове емисије ( докапитализације )  стварање услова за сигурније и стабилније пословање Друштва те да су очекивани ефекти докапитализације- инвестирања повезани са побољшањем редовне пословне активности Друштва. Стим у вези напомињемо да су Рудници жељезне руде "Љубија" а.д. Приједор у 2021. години остварили добит од цца 17.000.000 КМ, да је акционарима исплаћена дивиденда у укупном износу од 15.000.000 КМ.  Из тог разлога потпуно нам је нејасно и нелогично да компанија која остварује толику добит и исплаћује толику дивиденду има потребу за нових средствима која се требају прикупити кроз докапитализацију у циљу како сте навели  „ сигурнијег и стабилнијег пословања Друштва“ те Вас молимо на нам стварну намјену средстава која се планирају обезбиједити кроз докапитализацију детаљно образложите.

• У медијима је пренесена вијест да је Арцелор Митал из Приједора послао све раднике ( ради се о 700 радника ) на принудни одмор. Да ли одлука Управе  Арцелор Митала из Приједора о слању радника на принудни одмор има везе са одлукама које се требају донијети на заказаној Скупштини акционара, каква је сарадња Владе РС са компанијом  Арцелор Митал, да ли је овој компанији понуђено да учествује о докапитализацији и у којој је фази поступак екплоатације три милиона тона жељезне руде на површинском копу Цигануша – Шкорац у Љубији.

„Још једном позивамо да се најављена Скупштина акционара Рудника жељезне руде "Љубија" а.д. Приједор заказана за дан 10.08.2022. године откаже те да се све активности везано за управљање ресурсима Републике Српске обављају на јаван и транспарентан начин“, поручили су из  Ресора за буџет и финансије Градског одбора СДС Бањалука.

(БН/ фото: Глас Српске)
 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

реалност

21.07.2022 09:18

БиХ је на залост огрезла у свим врстама криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

21.07.2022 10:38

Није БиХ, већ Република Српска!!!

Name

Србо

21.07.2022 09:36

То Миле све распродај нико не смје ни писнути, гази багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕНДЕ

21.07.2022 09:41

АКО НЕ МИЛОМ ..ОНДА ЦЕ СИЛОМ ТО ГРОБАРИ УРАДИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 09:53

Град позива владара и града и територије да "нешта обустави",па то је буржоаске револуција, ј..., можда и ми изађемо коначно из феудализма и средњег вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

21.07.2022 10:01

Нема сансе зауставити ста рудоња пригрли стисне као анаконда и не пуста а и бисерка је у УСА са израелским бизнисменима писи пропало оде рудник у неповрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСКРА

21.07.2022 10:03

А Приједор ћути. А Влада и Додик раде оно што српском народу ни један непријатељ до сада није успио. Ово је њихова Олуја за српски народ у РС. Опљачкаше све, уништише све. Мало им било. Ако прође ова срамна докапитализација РЖР, онда смо сви ФУЈ и треба да нестанемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

21.07.2022 10:40

У Приједору су на власти људи са сумњивим квалитеима?????

Name

Ре

21.07.2022 11:05

Шта ако од тога ништа не буде ,људи само скачу на било коју Додикову изјаву, људи крените нешто конкректно да радите не само прича од изјаве до изјаве.

Name

Татар

21.07.2022 10:16

Ронхилл видио шансу да додје на лак начин до нових милиона.Невериватно. Зар нико из владе министарства и осталих делова власти нема трунку савјести па да овај апсурд сторнира.Е нека вам је на срамоту ,свима вама који сваког првог примите плату коју сте ко зна како зарадили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

21.07.2022 10:20

За мојих немало година и владајућих система никад оволико Алавости, Проклетства и емпатије није било!!!! Жали Боже школоване дјеце што отјерашмо да своје знање и вриједности улажу у изградње и добробит свјетских држава!!!!! Уништено и продато све што се могло само ради личних интереса!!!! Зар се тако брани РС.??????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.07.2022 10:33

Па казу комунисти нису ваљали...код њих није било страних улагања..ови данасњи измислили ту фразу "страна улагања" И доводе нам свјетски олос..и поклањају Им наса богаства..а успут И они мало усицаре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

21.07.2022 10:37

Багра све распрода по налогу страних моћника ,проклето вам пето кољено било фукаре сељачке .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

21.07.2022 10:57

Уколико ови криминалци не дај Боже остану још четири године на власти више ништа у републици српској неће остати у власништву државе јер ће све распродати још се додатно обогатити дабогда им за здравље требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка

21.07.2022 11:15

Плачу мајке, за мртвом дјецом што изгинуше за РС. Плачу мајке испраћајући живу дјецу у бијели свијет!!! Па чему би борба, па што сви бар живи нисмо иселили с мање жртава већ би негдје нашли мир својој души!!! Ово је теже од рата све дајеш туђину да влада с нама, да радимо за труле капиталисте наше и бјелосвјетске!!!! Гдје је наша РС??? Шта је наше????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

21.07.2022 11:18

Нема ту позивања, организујте масовне протесте, прво у Приједору, а потом у цијелој Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

21.07.2022 11:21

Има ли ико у том Приједору да изведе народ на улицу или су тамо само остале сектаске подгузне мухе које немају грама мозга ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прилика

21.07.2022 11:22

Ето прилике људима из Приједора да први крену у одбрану свог града и хиљаде људи који живе и раде од рудника , за њима одма да подигну устанак радници Алумине и сви на улице и нема продаје све остаје у државном власништву ово се не смије продати пи цијену рата са лоповима који би то продали , народ је на ногама прешли су све црвене линије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

21.07.2022 11:34

Бас. Додик гази по народу као по лешевима. Ово нема нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна

21.07.2022 12:29

Гдје је сада опозиција .Поведите протесте оборимо владу силом јери они усилу отимају. Наш рудник.багру треба стрпти на робију и одуźети им кривостечену имовину.НИШТА НИСМО БОЉИ ОД ЊИХ кад им само апаудирамо као да нико нема мозга.

Name

Ђе проблем!

21.07.2022 12:27

Није вам добар Шаровић. Мрзите Вукановића, не цијените Тривућку, уживајте у вашем избору Додик до краја. Кад је дошао у Сарајево, ви сте се смијали што је омаловажавао Сарајево, зграду Предсједништва. Сад кад је вас завио у црно, онда говорите како он ради за Бошњаке, како ради за Американце, како је Хрват... Свашта нешто, трабуњате. Чудан сте ви народ Срби, нема вас нигдје на планети. Тешко оном ко је ваш пријатељ. Дал ће Шмит подијелити земљу, али вам забранити кроз устав БиХ припајање Србији. Умрли би за мјесец дана каква говна од власти имате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

21.07.2022 12:54

Лопов це висе зарадити продајом него да је свима исплатио по 500 е.Писа по сиротњи,само писа,а овце тразе јаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

21.07.2022 13:40

Нека се дигне народ Приједора на улице ако им смета продаја рудника и затварање границног прелаза

Name

ИСТИНА

21.07.2022 13:06

Јави се опозицијо!!!! Уради нешто конкретно има ли вас уопште????? Спасите државну имовину!!!!! Спријечите или сте и ви празна прича????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки чо'ек

21.07.2022 13:32

Ево сад ће обуставити само што нису. Опозицијо, саопштењима за бн се не добијају избори. Ја дефинитивно не излазим на гласање, након 16 година гласања за опозицију, увиђам да сам будала која очекује од опозиције са буџета да нешто конкретно подузме и закључујем да никакве суштинске разлике између њих нема. Разлика је једино у томе што додиковци не би трпили ове друге 16 година већ би давно изашли на улицу и направили револуцију. А ова опозиција је толико одлучна и храбра да би изгурали комотно још 16 година оваквог стања, само нек су ови у врху опозиције на буџету.

ОДГОВОРИТЕ