Ухапсити особу која пријети новинарима еТрафике!

– Управни одбор Удружења/Удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима захтијевају од полицијских органа у Бањалуци и Републици Српској, као и од Окружног јавног тужилаштва Бањалука, да хитно реагују у вези са пријетњама смрћу које је редакцији портала еТрафика упутио Синиша Голуб!

Република Српска 20.07.2022 | 18:54
Ухапсити особу која пријети новинарима еТрафике!

Портал <спан стyле="цолор: #3598дб;">еТрафика објавио је застрашујуће поруке које већ мјесецима, путем друштвене мреже Фацебоок, добијају од Голуба, а након што је затражио скидање ауторског текста са портала еТрафика, објављеног прије четири године. У наведеном тексту новинари еТрафике су писали о Голубу, наводећи да је незаконито и у кућној амбуланти оперисао кућне љубимце.

У мрзилачким порукама Синиша Голуб најављује новинарима и уредницима еТрафике „пролијевање крви”, позивајући се на албанско обичајно право, односно крвну освету. „Да ли ће бити опрост или крв, то зависи од правног система наше државе, а и од вас“, написао је Голуб у поруци упућеној 4. маја.

Након ове, услиједиле су остале поруке ( 3. и 13. јула) у којим Голуб поручује како зна гдје се налази сједиште овог портала,  те да га „пријаве полицији“  како би „полиција била бржа од њега“, будући да он није „одговоран за своје поступке“. У посљедњој поруци он поново тражи „уклањање лажног текста“  или ће „у противном, пасти крв“. 

Иако су ове пријетње раније пријављене Удружењу БХ новинари и Линији за помоћ новинарима, те полицији у Бањалуци која је провела истрагу и поднијела пријаву надлежном Окружном јавном тужилаштву, несхватљиво је да је Синиша Голуб и даље на слободи и да наставља са пријетњама. 

Чланови УО БХ новинара наглашавају како би због наведених пријетњи и угрожавања  сигурности новинара,  Синиша Голуб већ био иза решетака у свакој уређеној, цивилизираној и правној држави. У Босни и Херцеговини, изгледа, треба да дође до „пролијевања крви“ па да надлежне институције реагирају промптно и у складу са  закнонским обавезама заштите живота новинара!? 

БХ новинари и Линија за помоћ новинарима траже од полицијских органа и бањалучког Окружног јавног тужилаштва да поменутој особи одмах, без одлагања одреде притвор и даље процесуирају овај случај у складу са законом. Новинари и новинарке не смију бити мета застрашивања и бруталних пријетњи само због тога што раде свој посао, саопштио је Управни одбор Удружења БХ новинари/Линија за помоћ новинарима.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ркте

20.07.2022 17:36

Све што има везе са БиХ и заједничким институцијама је субјективно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

20.07.2022 18:23

Па код нас у овој накарадној земљи (БиХ/РС) и за убиство поједини једва да одлеже који мјесец, многи ни дана а ви тражите да овог ,,писмоношу" затворе због пријетњи???

ОДГОВОРИТЕ