За сада без препоруке за ношење маски у Српској

Институт за јавно здравство Републике Српске за сада неће издавати препоруку ношења заштитних маски, али ће евентуална таква одлука зависити од епидемиолошке ситуације, изјавила је начелница Службе за епидемиологију у овом институту Нина Родић Вукмир.

Република Српска 20.07.2022 | 14:43
За сада без препоруке за ношење маски у Српској

Вукмирова је истакла да ће за сада ношење маски бити лични избор.

- Важна је индивидуална одговорност, свако сам процјењује ризике за своје здравље, али и ризике које може да допринесе у заједници - рекла је Вукмирова за Срну.

Она је додала да је евидентиран пораст броја обољелих од вируса корона.

- У Европи и код нас већина случајева је са блажим симптомима који се практично преходају, неке особе имају тежу клиничку слику, већина су старије особе са припадајућим хроничним стањима које и остале заразне болести подносе теже - рекла је Вукмирова.

Она је навела да је у Српској у протекла 24 часа 58 одсто узорака /141 особа/ било позитивно на вирус корона, а да је хоспитализовано 66, од којих је једна особа на респиратору.

- Стопа хоспитализације јесте у блажем порасту, али не биљежимо пораст умрлих, смртност је као и у другим земљама на ниском нивоу. Особе се лијече и на тај начин пролазе кроз овај сој вируса - истакла је Вукмирова.

Она је нагласила да вакцинација и даље остаје најважнија мјера заштите када је ријеч о заразним болестима, а коју је у Српској примило око 40 одсто становништва.

Вукмирова је напоменула да ЕУ дигитални зелени сертификат више није "зелен" уколико није примљена трећа доза.

- Ових дана вакцину примају највише људи који планирају путовања или дужи боравак у иностранству, па се одлучују и на четврту дозу - рекла је Вукмирова.

У Институту за јавно здравство Српске на располагању су вакцине Модерна, Фајзер и Синофарм, вакцинација је омогућена радним даном.

Свјетска здравствена организација упозорила је јуче да са огранком омикрон соја вируса корона који предводи растући талас инфекција у Европи, земље треба да убрзају прихватање вакцина и врате мјере као што је ношење маски, како би се избјегла строжа ограничења, јер се приближавају јесен и зима.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БЛБ

20.07.2022 14:20

Одлука се доноси на другом мјесту, а ви це те само исту кад дође одређени тренутак спровести у дјело, гамад невиђених размера сте ви који све то спроводите. Даце Бог да це доци дан када це те морати за своје поступке и праведно одговарати јер се нисте дрзали медицине и полозене заклетве. Фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

20.07.2022 15:20

Хоће ли се опет куповати респиратори, и тех кисеоник.

Name

Абе

20.07.2022 14:26

Ја још нисам ставио маску..Ниједном,нити ћу..Кад смо видјели како на Козари Додик и цијела странка са Шеранићем не носе маске у јеку короне онда је јасно да је ,,јека" шупља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

20.07.2022 17:15

Пусти одвратне политичаре. .... Ово је највећа превара у историји медицине и медија. Не смију ништа говорити о превари а сви знају о томе!

Name

А јел'

20.07.2022 14:28

Мало ли вам је било пара претходне двије године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

20.07.2022 14:37

Нек носе ови сто се плаше и по 3 комада маски,нико им не брани... Вакцина има свакако се на на хиљаде униставају док нове долазе које свакако све мање људи хоце...Ја сам се преварила али нецу висе,доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ркте

20.07.2022 16:28

Фуј.... Живела слобода! Постао сам асоцијалан послије короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.07.2022 21:39

Немој тако... засто ми да будемо асоцијални... ми цемо са се удрузимо и грлимо до бесвјести док ова стока не покрепа од муке ?

Name

Y

21.07.2022 07:51

Ух... А, јесте сигурни да ће стока да покрепа, ако ви будете међусобно ширили вирус и разбољевали се? ?

Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 02:37

Шта ти причаш, ниси компетентна, како је прије причао зналац, директор Зељковић, тако и сад хоћу да чујем ин формацију од експерта директора Костадина, није џаба он шеф тог института

ОДГОВОРИТЕ