Ово су разлози зашто на Западу расту цијене нафте и гаса

Цијене енергената одлетјеле су у небо због политике Запада, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на конференцији за новинаре након посјете Техерану. Он је још додао да Запад оптужује Гаспром и Русију, иако је сам увео бројна ограничења. Како је оцијенио, због санкција Москви, само је Европа на губитку.

Свијет 20.07.2022 | 11:58
Ово су разлози зашто на Западу расту цијене нафте и гаса

- Инвестиције у основни капитал у традиционалној енергетици опале су због ранијих политичких одлука Запада. Банке не финансирају, осигуравајуће компаније не осигуравају, локалне власти не додјељују земљиште за нове пројекте, не развија се цјевовод и остали транспорт. То је резултат политике претходне деценије - објаснио је Путин одговарајући на питање да ли је праведно што Русију криве за енергетску кризу, повезану са скоком цијена енергената.

Путин је подсјетио да је Европа занемарила традиционалне изворе енергије и почела да се ослања на алтернативне.

- Они су велики стручњаци за нетрадиционалне односе. Ево, и у области енергетике одлучили су се за нетрадиционалне врсте енергије: сунце, вјетар. Испоставило се да је зима дуга. Вјетра није било. И, то је све - истакао је руски лидер.

Он је додао да Запад оптужује Гаспром за енергетску кризу, иако је сам затворио енергетске маршруте и увео санкције. Гаспром је, са друге стране, навео је Путин, спреман да испоручује онолико колико је потребно. Поред тога, Путин је нагласио да је Европа на губитку због санкција Пољске које подразумијевају забрану коришћења пољске дионице гасовода “Јамал-Европа“.

- Обим гаса на тржишту се смањио, а цијена на тржишту порасла. Ко је побиједио? Само су Европљани на губитку - објаснио је он.

Истовремено, он је констатовао да се гас из Њемачке који Русија испоручује Берлину по дугорочном уговору за Пољску показао као јефтинији, него кад би га куповала директно и зато је Пољска искористила реверс на гасовод “Јамал-Европа“.

Путин је такође нагласио да Гаспром испуњава и да ће наставити да испуњава своје обавезе које се тичу испоруке енергената, а да то што Запад пребацује своје грешке с енергентима у Европи на Гаспром и Русију уопште није основано.

Руски лидер прокоментарисао је и ситуацију око враћања из Канаде турбине за гасовод Сјеверни ток. Он је истакао да Гаспром мора да добије не само турбину, већ и правну и техничку документацију за њу.

Он је такође подсјетио на гасовод Сјеверни ток 2 и и нагласио да његово пуштање у рад тренутно није могуће, чак и ако би то Запад хтио.

- Овдје постоје проблеми. То су проблеми о којима сам прије месец и по или два разговарао с њемачким канцеларом. Рекао сам му да је Гаспром резервисао капацитете, створио их и да треба нешто урадити са њима. Одговор је, међутим, био да сада постоје друга важнија питања, да је тренутно тешко бавити се тиме и да није тренутак. Морао сам да упозорим да ћемо у том случају половину обима намијењеног за Сјеверни ток, преузети за унутрашње потребе и прераду - објаснио је Путин.

Коментаришући приједлоге да се ограничи куповина нафте из Русије, Путин је рекао да вјерује да ће то довести до сличне ситуације као са гасом.

Према његовим ријечима, то ће проузроковати скок цијена црног злата.

Руски предсједник најавио је да ће Русија олакшати извоз украјинског жита преко Црног мора, али да жели да сва ограничења у вези са испоруком руског жита ваздушним путем буду укинута. Он је изразио наду да ће ограничења бити укинута како би се побољшала ситуација на међународним тржиштима хране, преносе РИА Новости.

Путин је јуче боравио у радној посјети Ирану, гдје је разговарао са предсједником Ебрахимом Раисијем и ајатолахом Хамнеијем, а потом је имао и трилатерални сусрет с иранским предсједником и турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом.

 (Спутникнеwс/ фото: ЕПА-ЕФЕ/ИРАНИАН ПРЕСИДЕНТИАЛ ОФФИЦЕ)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ГТИ

20.07.2022 10:20

Само гази Путине, запад се погубио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

20.07.2022 12:02

Председниче Путину . Нај паметни човек света .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

20.07.2022 13:21

Зар нормалном Човјеку треба Путин да објашњава ко је крив за високе цијене енергената, то чак већина будала зна, УСА, Британија заједно са својим чланицама Комонвелта ! Они вијековима живе од шпекулација и мешетарењем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурке

20.07.2022 14:12

А како обични руси живе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто пута боље

20.07.2022 16:58

Него обицан градјанин БиХ а и других дрзава.......

Name

Динооооо

20.07.2022 14:29

Болестан си ти путко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеси ли примио

20.07.2022 16:59

Социјалу онако за баксис?!

Name

Теби

20.07.2022 18:28

Нама лијека као ни много цега висе.....

Name

Ево и мене

21.07.2022 05:12

Јеси паметан, а гдје сú твоје комсије и пријатељи отисли радити. Ú Русију сигурно нису.

Name

Европљанин

20.07.2022 14:54

Путине, спусти ове краткоумне силедзије и покази гдје им је мјесто. Зивела Русија, зивео Путин…

ОДГОВОРИТЕ