Послодавци Српске траже: Смањити намете на плате

Послодавци у Републици Српској прихватили би повећање пореза на добит, који износи десет одсто, у замјену за растерећење рада, чија посљедица би сасвим сигурно било повећање плата радницима.

Република Српска 20.07.2022 | 11:32
Послодавци Српске траже: Смањити намете на плате

"То је договор из 2018. године и дио је споразума са ММФ-ом. У одређеном сегменту Влада Републике Српске испунила је тај договор смањењем опорезивања рада и сада се очекује да то уради и Федерација Босне и Херцеговине. Измјене закона које то омогућавају у Федерацији БИХ годинама су у процедури и очекујемо да се приступи реализацији договора и смањи опорезивање рада и у ФБиХ. Када се то заврши, онда можемо разговарати о повећању стопе пореза на добит", рекао је Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Иначе, садашња стопа пореза на добит у Републици Српској је десет одсто, исто као у Федерацији БиХ и Србији, што је далеко мање него у земљама Европске уније, гдје се порези на добит крећу и преко 30 одсто зависно од земље до земље.

Стопа по којој се опорезује добит у Хрватској је десет и 18 одсто, зависно од прихода, јер фирме које имају приходе веће од милион евра порез на добит плаћају по стопи од 18 одсто. У Словенији стопа пореза на добит тренутно је 19 одсто и 2016. године је повећана са 17 одсто, а повећање стопе пореза у овој земљи пратило је смањење пореза на плате. Привредници у Њемачкој на добит ће платити порез чак 30 одсто, у Аустрији 25, Италији 24 итд.

"Порез на добит у Републици Српској је међу најнижима у земљама које су уз европски блок. Математички гледано, послодавци имају право када је ријеч о бројевима и већем порезу на добит, а мањим порезима на рад, али порез на добит је рискантан и могући су губици, док је порез из плата фиксиран и познат", рекао је Славиша Раковић, економиста, додајући да би много реалније било да тај порез на добит буде на нивоу од 15 посто.

Иначе, укупна добит привреде Републике Српске прошле године била је око 2,4 милијарде КМ, и како истичу стручњаци, повећање пореза на добит имало би смисла искључиво ако би то урадила и Федерација БиХ, јер би у супротном дошло до пребацивања пословних субјеката тамо гдје је порез мањи.

Сама добит привреде и предузећа у Републици Српској основни је аргумент синдикатима да Влада Републике Српске треба поново да повећава минималну плату, што су и привреда и пословна заједница одбили у старту, истичући да ће поновно повећање минималне плате, треће у овој години, изазвати огромне проблеме.

О минималној плати у Републици Српској јуче је било говора и на састану Душка Милуновића, министра рада и борачко-инвалидске заштите, и Жане Арсић, предсједнице Занатско-предузетничке коморе.

Милуновић је рекао да је на недавној сједници Економско-социјалног савјета закључено да Министарство финансија за сљедећу сједницу припреми информацију о свим релевантним макроекономским параметрима неопходним за евентуално утврђивање новог износа најниже плате.

Са друге стране, Арсићева је рекла да би повећање најниже плате представљало велико оптерећење за мале предузетнике, које би могло довести до затварања великог броја занатских радњи у Републици Српској.

Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

нуто

20.07.2022 10:03

Смањите намете траже робовласници, а онда ћете имати мале пензије, ако их дочекате као тајкунско робље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2022 10:55

А сад су пензије ипак превисоке или само високе ?????

Name

Ниx из Биx

20.07.2022 10:10

Послодавац који не мозе исплатити 1000км минималне плате,нек затвори одмах фирму,не треба ни да ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

20.07.2022 11:37

Тако је Ниx, ови новопечени послодавци би да за ситне паре израбљују раднике максимално. Наравно и радници треба да дијеле одговорност за пословање фирме у којој раде али и да буду поштено плаћени за то и да им се уплаћује све за ПИО како би некада уживали у пензији (ако је уопште и дочекају).

Name

Ттеба

20.07.2022 11:44

Питати послодавце мозе ли са зивјети са 300 марака пензије као повецају они плату за 100 марака смањили порез логике како су намазани

Name

Приједор

20.07.2022 10:27

Најбоље да се плате укину да би ви могли нормално пословати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

20.07.2022 10:48

Опет раде нешто да опет преваре раднике.Ето повећали смо плате ал ви то не видите....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

20.07.2022 17:50

Нека сви затворе своје "фирме" ако не могу да плате поштено раднике. Стварамо предузетнички дух који је реалан. Доста је робовања!

Name

миро

20.07.2022 10:54

Послодавци су барабе, кукају а стално отварају нове маркете, бензинске итд.12

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мике

20.07.2022 11:51

Није проблем у плати вец у наметима које власт покраде и изнесе ван земље.засто не укину акцизе,смање пдв на основне зивотне намирнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

20.07.2022 11:53

А зашто смањивати намете? Те паре које се смање иду у џеп послодавцима, опет радник неће добити ништа. Они путем неких нових решења које подијеле радницима, легално те паре скрену у свој џеп. Знам да тако раде у рафинеријама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

20.07.2022 14:12

Без хиљаду марака нема плате.Они рачунају у то храну и превоз и онда не можеш ни минималац зарадити.Кад би послодавци радили по уговору били би ок ал од оног што потпишеш ништа не испуне.Студен пром узима радницимА неки као дуг немају ни платну листу сатнице3 км.Не плаћају годишњи не опходе се људски према радницима.Радиш по шездесет сати седмочно а у уговору стоји40 сати и опет не можеш зарадит минималац. Срамота ако не може радит по уговору нек затвори бувару

ОДГОВОРИТЕ