Шумски пожар близу Атине, евакуисана дјечија болница

Шумски пожар подстакнут јаким вјетром бјесни у планинском подручју Пентелик близу Атене у сриједу ујутро те гута куће због чега су власти наредиле евакуацију најмање девет подручја и дјечје болнице.

Свијет 20.07.2022 | 10:02
Шумски пожар близу Атине, евакуисана дјечија болница

Три ватрогасца и деветоро мјештана задобило је лакше повреде и пребачени су у болницу с потешкоћама с дисањем, саопштила је државна телевизија ЕРТ.

Густи облаци дима замрачили су небо над Пентеликом гдје је избио пожар око 14.30 у уторак, око 27 километара сјеверно од средишњег дијела Атине.

У борби с ватреном стихијом на неколико пожаришта учествује око 485 ватрогасаца и 120 ватрогасних возила. Петнаест хеликоптера и авиона избацивало је воду на пламен, а операције су заустављене по ноћи из безбједносних разлога.

“Била је тешка ноћ”, рекао је портпарол Ватрогасног центра Јианис Артопиос у телевизијском обраћању те додао да брзина вјетра премашује 80 километара на сат.

“Због интензитета и брзине вјетрова, ватра је по ноћи стално мијењала смјерове што је додатно отежало борбу с њом”, рекао је.

Локалне власти саопштиле су да су у пожару изгорјеле неке куће у подручју Палинија.

Власти су наредиле евакуацију девет подручја, укључујући Палини и Геракас.

Једна болница и Национални опсерваториј у Атени из опреза су евакуисани. Саобраћај је заустављен на путевима који воде према Пентелију, а најмање 600 становника затражило је помоћ полиције да изађу из подручја захваћених пожаром.

Предвиђа се да ће јак вјетар трајати до данас послијеподне.

Ватрогасци су рекли да 28 ватрогасаца из Румуније помаже локалним ватрогасцима. 

Више од 200 ватрогасаца и опреме из Бугарске, Француске, Њемачке, Румуњске, Норвешке и Финске биће у приправности током најтоплијих мјесеци јулу и августу у Грчкој.

Прошле су године шумски пожари опустошили око 121.000 хектара шума и ниског растиња у различитим дијеловима Грчке која је доживјела најгори топлотни талас у 30 година.

(Хина/РЕУТЕРС/Стелиос Мисина)

Коментари / 0

Оставите коментар