Соларна олуја стиже у Европу и земље Балкана

Соларна олуја, како извештавају из Америчке агенције за океане и амтосферу (НОАА) и НАСЕ, погодиће Земљу данас, 19. јула, а како предвиђају, Европу, па симим тим и Србију, највероватније у поподневним или вечерњим сатима.

Свијет 19.07.2022 | 19:28
Соларна олуја стиже у Европу и земље Балкана

Стручњаци упозоравају да су због соларне бакље могући проблеми у телекомуникацији, може да буде нестанака струје, проблема са напоном и сметњи на навигационим уређајима, односно ГПС.

О чему се тачно ради и да ли треба да будемо забринути због овог феномена, за „Блиц“ су, између осталих, објаснили и стручњаци Астрономског удружења „Еурека“ из Крушевца.

Зоран Томић, један од оснивача крушевачке „Еуреке“ каже да соларне олује нису непознаница и нису неуобичајена појава на површини Сунца које има своје периоде активности.

Ипак, за ову појаву каже да је специфична, а за људе да је битно да знају да када креће ка Земљи може да утиче на поремећај магнетног поља Земље што доводи до појаве поларне светлости, такозване ауроре која је видљива на северном и јужном полу.

Према његовим речима, ову појаву проузрокује класична активност Сунца када дође до избацивања његове плазме и магнетне енергије, а све што су страни стручњаци предвидели се заправо већ десило 15. јула и сада је полако на путу ка Земљи.

- Али, што се тиче живота људи, ништа се неће догодити осим што може да проузрокује проблематику у комуникацији, у комуникационим системима и електронским уређајима, ништа специфично - каже Томић.

Он објашњава да је свака та олуја има совју класификацију, а овај је означена као Г1 олуја, што је ознака за ослују салабог интензитета. Он још додаје да би она могла да дође до Земље већ данас, најкасније око 20-21. јула.

Људи не треба да брину јер неће имати психичке и физичке сметње због ове појаве, а, како је већ речено, једино ће ГПС сигнали, радио сигнали и електронски уређаји имати сметње.

У историји су се дешавале и јаче соларне олује од ове коју очекујемо да у вечерњим часовима по европском и јутарњим часовима по америчком времену, погоди Земљу. Раније, услед много јачих олуја било је проблема у енергетском сектору, забележено је у прошлом веку да су поједини градови у Канади остали и без струје због удара који се десио.

- Те олује, морам да нагласим, нису ништа неуобичајено. Видимо само једну страну Сунца, а када се деси олуја потребан је одређени временски период с обзиром на растојање које постоји. Махом, велики број тих олуја нас и не закачи, нама су једино битне, а због тога из НАСЕ и упозоравају, када се десе оне које се крећу директно према Земљи – каже Томић.

Из „Еуреке“ поручују да грађани не брину, и истичу да је појава веома интересантна љубитељима астрономије који је посматрају кроз соларни телескоп јер могу да виде кретање плазме по сунцу и када се деси та експлозија она се види такође на снимку.

- Бројни астрономи су успели да сниме како се плазма одваја од Сунца и баца, као када се деси ерупција вулкана. Али, оно што ми гледамо телескопом са наше површине је махом нешто што видимо да се не креће у правцу Земље. На основу прорачуна може да се види када иде ка Земљи и по свему што је израчунато сада, то се десило већ 15. јула и ефекат на Земљу стиже најкасније између 20. и 21. јула. Све нам је то већ познато, али у питању је свакако феномен и интересантна прича. Добро је да се људи мало више окрену ка науци, да прочитају и науче што више о нашој звезди без које не би ни било живота на Земљи – каже Томић.

Агенције су пренеле да је олуја позната и као коронално избацивање масе. У питању су веома снажне појаве које трају око 15 минута, а понекад јаче бакље трају сатима и изазивају брзо повећање температуре.

Ово није прва соларна олуја 2022. године, у марту је било неколико и почетком овог месеца. Биле су слабог интензитета, али је појава скренула пажњу на могућност потенцијалне штете уколико би се догодиле олује виших класа.

Најинтензивнија магнетна олуја је била Карингтонов догађај 1. септембра 1859. године. Била је двоструко јача од било које друге олује у последњих 500 година.

Олуја Ноћи вештица

Најснажнија олуја у новијој историји се десила 2003. године и названа је "олуја Ноћи вештица". То је шеста најснажнија соларна олуја у забележеној историји, током које су се ауроре могле видети из Кејптауна. Више трансформатора је било озбиљно оштећено или је прегорело наредних месеци.

Марко Чубрило, метеоролог, каже за "Блиц" да су соларне олује електромагнетне олује које не утичу на живот на нашој планети, јер одавно постоје изолације на електроинсталацијама које без проблема то могу да апсорбују и зато нема потребе за паником, ни најмање.

Познато је да ће наредних десет година Сунце ићи ка максимуму својих активности, а онда опет ка минимуму, јер се на сваких десет година то понавља, а поларизација се мења.

- То је нормалан процес на Сунцу. Постоје периоди мање и веће активности. Прошле године смо ушли у период веће активности. Тај период се карактерише соларним олујама, а то су заправо емисије плазме из дела сунчеве короне који иде ка Земљи. Имамо магнетну сферу око наше планете и она у великој мери све регулише те нема потребе за паником - закључује Чубрило.

Ова соларна олује неће нам донети проблеме
И Бранко Симоновић, звездар и популаризатор астрономије из астрономског друштва "Руђер Бошковић" у Београду, у изјави за РТС истиче да соларна олуја неће донети проблеме, јер ће бити у најнижем рангу опасности. Поларна светлост биће видљива са јужне полулопте, додаје.

- Сунчеве олује настају тако што наелектрисане честице великом брзином крену пут Земље и оне се на том путу сретну са оним што нас штити од спољних утицаја, са нашим магнетнуим пољем Земље. Оне су као неки балон и када на њих „удари" јачи притисак оне се улубе и приђу ближе земљи. Пошто су наелектрисане, скрећу ка земљиним половима и утичу на интензитет поларне светлости - изјавио је Симоновић.

Када су у питању сателитске комуникације, додаје, то су уређаји који су предвиђени да избегну такве догађаје. Нас на Земљи наша магнетосфера штити од јаких олуја, па смо безбедни.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Блиц Фото: Агенције) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ма немој!

19.07.2022 17:54

То око науке је ђавоља работа! Ово је Божја казна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

19.07.2022 20:33

Ма не к.... то је било и прије неколико година и није било ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.07.2022 04:55

Највјероватније људски фактор модерна технологија у стању ду сваста изазвати

Name

Неко

20.07.2022 12:16

Немојте да брините, Бог је створио Земљу перфектну са небеском куполом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице

20.07.2022 16:54

ватре, бице дима, ста нам фали, стизе зима !

ОДГОВОРИТЕ