Ројтерс: Сбербанк и “Ноћни вукови” на листи санкција ЕУ

Ројтерс наводи да се очекује да ће Европска унија у сриједу додати Сбербанку, али и челнике мотоциклистичког клуба Ноћни вукови, те многе друге особе и субјекте на своју листу санкционисаних појединаца и компанија услијед инвазије Русије на Украјину.

Свијет 19.07.2022 | 18:36
Ројтерс: Сбербанк и “Ноћни вукови” на листи санкција ЕУ

У нацрту документа који је припремила служба за спољне послове ЕУ, а који су новинари Ројтерса имали увид, се наводи да ће се међу 48 појединаца и девет субјеката који ће бити додати на листу санкционисаних наћи званичниоци, мотоциклистички клуб, глумци, политичари и чланови породица раније санкционисаних привредника.

Санкционисање Сбербанке замрзнуло би њену имовину на Западу и потпуно спријечило трансакције са изузетком финансијских операција за трговину храном и ђубривом, рекао је званичник ЕУ за Ројтерс.

Највећи руски зајмодавац је већ био искључен из банкарског система за размјену порука СWИФТ, што је створило потешкоће за способност пословања банке. Трансакције за гашење њене подружнице у Европи и даље ће бити дозвољене у наредних шест мјесеци, наводи се у једном од докумената.

Правила о санкцијама ће, међутим, бити ревидирана како би се осигурало да руске банке које су претходно додане на листу могу користити нека замрзнута средства за трговину храном и ђубривима, што је мјера која има за циљ да уклони ненамјерне препреке глобалној трговини храном.

Директор гиганта за цинк и бакар УММЦ Андреј Козицин ће бити додат на листу јер се сматра да је “укључен у економске секторе који обезбеђују значајан извор прихода влади”, наводи се у документу.

Тај потез, за који се очекује да ће бити усвојен у сриједу, повећао би укупан број појединаца које је ЕУ санкционисала због рата у Украјини на 1.229, а број санкционисаних компанија на 110.

Међу особама које требају бити санкционисане је Сергеј Корољов, први замјеник директора руске службе безбедности ФСБ. У документу се наводи да је он “назначен као потенцијална замјена” за шефа ФСБ Александра Бортникова, који је већ под санкцијама.

На списак се додаје и руска комесарка за права дјеце Марија Лвова-Белова, која је оптужена да је “једна од особа које су највише умијешане у илегални транспорт украјинске деце у Русију и њихово усвајање од стране руских породица”.

Украјина је оптужила Москву да је премјестила више од 200.000 дјеце у Русију од почетка сукоба у фебруару. Русија негира присилно депортовање Украјинаца и тврди да је примила избјеглице.

Руски мотоциклистички клуб Ноћни вукови и његови челници ће такође наводно бити санкционисани. Међу њима је и Јосеф Хамбалек, предсједник европског огранка клуба, оптужен за обуку чланова у кампу у Словачкој за борбе у Украјини. Он “има блиске везе с бившом словачком владом и може бити повезан с руским предсједником Владимиром Путином”, наводи се у документу.

(Н1 Фото: Тањуг/Архива)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ипе

19.07.2022 17:35

Хехех,моторџије санкционисали.Додикова раја не може доћи у Босну и Херцеговину пред изборе,да пренесу Путинову љубав Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау

19.07.2022 20:17

Мотордзије по Дрвару је ли и они ту спадају???!!

ОДГОВОРИТЕ