Освештан светосавски дом у Луговима

Његово Преосвештенство Епископ звроничко-тузлански ије данас је служио свету Архијерејску литургију у цркви светог Преподобног Сисоја у мјесној заједници Лугови која данас слави своју крсну славу. Након свете литургије и ломљења славског колача  освештан је новосаграђени светосавски дом.

Република Српска 19.07.2022 | 14:37
Освештан светосавски дом у Луговима

 Владика Фотије је рекао да треба чувати традицију, те да је свети Сисоје заштитник наше дјеце.

„ Живимо у времену када  се управо руши породица, треба да се учимо и говоримо шта каже наша црква, шта говори наша традиција и како смо вековима живели. Данас посебно треба водити рачуна о заштити деце, њиховом учењу и васпитању, јер су деца  наша будућност“, изјавио је владика Фотије.

 Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић  истакао је да му је била жеља да у овом мандатном периоду и најмлађа мјесна заједница Лугови са најмлађим становништвом на подручју општине Шамац, по узору на остале добије мјесто окупљања и просторије за несметан рад мјесне заједнице, те да су заједничким истрајним радом успјели,  те је данас одликован.

„Орден светог краља Драгутина за оданост мојој Српској православној цркви и моје лично учешће у изградњи светосавског дома у Луговима представља највећу част која ми је до сада као човјеку указана и то је само даљи подстрек да чиним све што је у мојој моћи, као овоземаљском грешнику, за добробит народа и општине коју представљам. Посебну захвалност упућујем епископу зворничко-тузланском Господину Фотију”, каже Милићевић.

 Начелница Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ведрана Михаљичић истакла је  да је изградња светосавског дома трајала шест година, те да је у изградњи  учестовало становништво мјесне заједнице Лугови, околних мјесних заједница, привредници са подручја општине Шамац и дио привредника са подручја општине Модрича.

„Укупна вриједност изградње Светосавског дома у Луговима  износила је око  135.000 КМ, од чега је општина Шамац издвојила око 43.000 КМ“, каже Михаљчићева додајући да поред новосаграђеног светосавског дома који је један од најзначајнијих инфраструктурних  пројеката за ову мјесну заједницу у наредних мјесец ипо дана слиједи изградња водоводне мреже којој је 2018. године претходила изградња аретершког бунара и асфалтирање једне улице.

Предсједник црквеног и грађевинског одбора Брано Гајић  рекао је да је у изградњу Светосавског дома уложено доста труда и рада од 2016. године, када је и почела градња, те да  дом много значи за 120 домаћинстава Лугова који су се након ратних дејстава настанили у Луговима из 16 општина бивше државе.

„Величина простора дома је 300 м, а  у  његовом саставу је сала са 200 м2 коју  чине црквена продавница,палионица свијећа, канцеларија за потребе црквеног одбора и мјесне заједнице  котловница, кухиња и тоалет. Велика захвалност иде општини Шамац на челу са начелником, дијелу одборника, привредним друштвома  и мјештанима Лугова који су својим добровољним радом и прилозима  помогли“, каже Гајић.

 Предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић истакао је да је  ово данас велики дан како за мјесну заједницу Лугове, тако и за општину Шамац.

Варадиновић је напоменуо да је Скупштина општине  поводом Дана општине додијелила црквеној општини Лугови  највише признање Плакету за допринос у раду и изградњисветосавског дома.

 У културно-забавном дијелу у дворишту цркве светог Преподобног Сисоја најмлађи чланови КУД “Посавина“ извели су сплет кореографија за присутне госте, за које је најон тога организовано општенародно весеље.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бисми

19.07.2022 13:18

Мислис оскрнављен, ти немају везе с богом, по делима се познају и богацењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

алал вера

19.07.2022 14:57

само се ви бавите црквама и дзамијама па цемо далеко догурати

Name

ре

19.07.2022 19:10

Па бавимо се вец 30 година и ту смо гдје јесмо. Како смо наивне овце

Name

Сисоје велики!

19.07.2022 17:26

Хахахахаха хохохохо! Ово је предобро! Да се насмијеш у ова тмурна времена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

19.07.2022 18:30

Е сад це да нам крене на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

20.07.2022 17:59

Даће Бог да идемо Светосавским путем! Доста је политике, Амин!

ОДГОВОРИТЕ